Vergoeding zorgkosten

Diabetes kan leiden tot extra kosten. Zijn er misschien vergoedingen van je zorgkosten waarvoor je in aanmerking komt? Wij helpen je mee!

Een deel van je gemaakte diabeteszorgkosten kun je mogelijk terugkrijgen via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wij leggen uit hoe je dit doet en welke kosten je hierin mag meenemen. Ook een aantal tips om je zorgkosten te verlagen. 

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor ruimere vergoedingen en goede hulpmiddelen. Help jij ook mee?

 

 

Drempelbedrag voor belastingaftrek

Wil je in aanmerking komen voor belastingaftrek? Dan moeten je zorgkosten boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. Bekijk de bedragen en gebruik deze tool om het aftrekbedrag voor diverse ziektekosten en kosten die ermee samenhangen te berekenen.

Betaal je de zorgkosten van je kind, omdat je kind niet in staat is de kosten zelf te betalen? En is je kind jonger dan 27 jaar? Ook dan kun je in aanmerking komen voor belastingaftrek. Je komt alleen in aanmerking voor belastingaftrek als je een zorgverzekering hebt. Lees hieronder welke kosten aftrekbaar zijn.

Vervoerskosten

Met het openbaar vervoer, taxi of met de auto naar je arts of behandelaar? Deze kosten zijn aftrekbaar. Ging je met de auto? Dan mag je de werkelijke kosten per kilometer aftrekken. Met de informatie van de Consumentenbond kun je deze zelf berekenen. Heb je al een vergoeding gekregen voor ziekenvervoer? Breng deze dan in mindering.

Insulinepompverzekering

Betaalde premies voor je insulinepompverzekering zijn meestal aftrekbaar. Bekijk je zorgverzekering om te zien wat jouw zorgverzekeraar vergoedt.

Medicijnen

Je mag alle kosten aftrekken voor medicijnen en verbandmiddelen die zijn voorgeschreven door een bevoegd arts. Alle uitgaven voor medicijnen die je als geneesmiddel gebruikt zijn aftrekbaar, ook homeopatische middelen. Uitgaven voor medicijnen ter voorkoming van een ziekte kun je niet aftrekken. Let wel: het gaat alleen om de kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt.

Freestyle Libre (FSL)

Vergoedt je zorgverzekeraar de kosten van je FSL niet? In dat geval zijn de kosten aftrekbaar.

Dieetkosten

Volg je op voorschrift van een arts of diëtist een dieet? Je mag een vast bedrag voor je dieetkosten aftrekken als je dieet op de dieetlijst staat. Op de dieetlijst vind je ook het aftrekbare bedrag per dieet.

Zorgkosten verlagen

Als je diabetes hebt zijn je zorgkosten vaak hoog. Met een aantal tips kun je proberen deze te verlagen.

  • Sluit je aan bij een collectief. Wij bieden collectieve zorgverzekeringen aan, met korting voor DVN-leden.
  • Check op medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.
  • Bekijk of jouw zorgverzekeraar je lidmaatschapskosten van DVN vergoedt vanuit een aanvullende verzekering. Op de website van Independer staat een overzicht.

 

Word lid

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor ruimere vergoedingen en goede hulpmiddelen. Help jij ook mee?
Met anderen praten over vergoeding van je diabeteskosten

Lees ook

Zorgverzekering

Zorgverzekering

Kies hier de zorgverzekering die het beste past bij jouw situatie. Met korting en extra's voor jou als lid. 

Flash Glucose Monitoring

Flash Glucose Monitoring

Vergoeding van deze innovatieve manier van glucose meten: daar zetten we ons voor in.

Waar we voor staan

Waar we voor staan

We zetten ons in zodat iedereen met diabetes voluit kan leven.