Word lid en maak het verschil
Word lid
Gezond eten bij diabetes

Gezond eten bij diabetes

Als je diabetes hebt, is gezond eten belangrijk om je bloedglucose onder controle te houden. Het is belangrijk om regelmatig te eten en gezonde snacks te nemen om te voorkomen dat je bloedglucose te veel schommelt.

  Wat zijn goede keuzes?

  Als je diabetes hebt, is gezond eten belangrijk om je bloedglucose onder controle te houden. Met de juiste voedingskeuzes kun je je gezondheid verbeteren. Maar wat zijn goede keuzes? We helpen je op weg.

  Kies de goede koolhydraten

  Let op de soort koolhydraten die je eet. Kies vooral voor volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit. Deze worden langzamer verteerd en geven langzaam glucose af aan je bloed. Hierdoor voorkom je pieken in je bloedglucose.

  Eet niet teveel suiker

  Eet niet teveel suiker of bewerkte koolhydraten zoals dat in suikerhoudende dranken of witte pasta zit. Drink liever water en kies voor volkorenproducten.

  Voeg eiwitten toe aan je maaltijden

  Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Eiwitten zorgen er ook voor dat je langer ‘een vol gevoel’ hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gaat snoepen. Eet daarom regelmatig zuivel,  (mager) vlees, vis, tofu, of peulvruchten.

  Kies voor gezonde vetten

  Niet alle vetten zijn slecht voor mensen met diabetes. Gezonde vetten, zoals in avocado’s, noten, zaden en olijfolie, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en het risico op hartziekten te verminderen.

  Leren over voeding en eetpatronen

  Gezonde recepten en advies en tips over eten

  Eet niet teveel

  Eet kleine porties en eet niet teveel. Ook niet van gezonde voedingsmiddelen. Door je porties onder controle te houden, krijg je niet teveel calorieën binnen en voorkom je dat je aankomt. Het zorgt er ook voor dat je bloedglucosewaarde stabieler blijft.

  Eet regelmatig en snack gezond

  Het is belangrijk om regelmatig te eten en gezonde snacks te nemen om te voorkomen dat je bloedglucose te veel schommelt. Kies voor gezonde snacks zoals groenten met hummus, een handjevol noten of een schaaltje yoghurt.

  Drink water

  Bij gezond eten hoort ook genoeg drinken. Water is een gezonde keuze. Het zorgt er net zoals andere dranken voor dat je genoeg vocht in je lichaam krijgt. Het bevat geen calorieën kan helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het advies is om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken.

  Meer informatie over gezond eten vind je bij diabetes vind je in de Voedingsrichtlijn bij diabetes.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid