Word lid en maak het verschil
Word lid
Jeuk

Jeuk

Mensen met diabetes kunnen last hebben van jeuk. Het is een vervelend gevoel dat je op verschillende plekken in je lichaam kunt ervaren. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de effecten van diabetes op het zenuwstelsel en de...

  Mensen met diabetes kunnen last hebben van jeuk. Het is een vervelend gevoel dat je op verschillende plekken in je lichaam kunt ervaren. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de effecten van diabetes op het zenuwstelsel en de huid.

  Huidproblemen en jeuk

  Mensen met diabetes hebben een groter risico op huidproblemen. Hierdoor kun je jeuk krijgen. Langere tijd verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen de huid beschadigen. Hierdoor kan de huid vocht minder goed vasthouden, waardoor deze droog en gevoelig wordt. Bovendien kan diabetes neuropathie veroorzaken. Door de zenuwschade kun je jeuk en tintelingen krijgen. Huidaandoeningen kunnen variëren van eenvoudige droogheid en jeuk tot ernstigere problemen.

  Jeuk en diabetes

  Hoeveel jeuk je hebt of waar je jeuk hebt, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben nooit jeuk of milde jeuk op specifieke delen van het lichaam, zoals de benen of armen. Maar je kunt ook jeuk ervaren over je hele lichaam. Jeuk kan tijdelijk zijn, , maar er zijn ook mensen die continu jeuk hebben. Dit kan dagelijkse activiteiten en de slaapkwaliteit beïnvloeden.

  Webinar ‘Diabetes en huidproblemen’

  Dermatoloog dr. Thomas Rustemeyer en verpleegkundig specialist kindergeneeskunde Anke Hopman gaan in op de mogelijke huidproblemen die kunnen optreden bij diabetes.

   

  Blote buik met sensor

  Wat kun je zelf doen?

  Heb je erg veel last van jeuk, neem dan contact op met je huisarts. Wil je zelf al wat doen, dan kunnen de volgend tips de jeuk misschien wat verzachten:

  • Probeer niet te krabben. Hierdoor wordt de jeuk alleen maar erger.
  • Knip je nagels kort. Mocht je dan toch krabben, dan beperk je de kans op wondjes.
  • Zoek afleiding. Als je je op iets anders concentreert leidt het af van de jeuk.
  • Douche niet te warm en gebruik geen zeep. Warm water en zeep drogen de huid uit, waardoor je nog meer jeuk krijgt.
  • Smeer je huid in met vochtinbrengende body lotion of crème.
  • Drink 1,5-2 liter per dag. Dit voorkomt uitdroging en kan jeuk verminderen.
  • Draag katoenen, ademende kleding.
  • Stress kan jeuk verergeren. Heb je last van stress? Probeer dan ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
  • Staat de verwarming in je huis aan? Droge lucht kan jeuk veroorzaken. Hang daarom bakjes water aan je verwarming of zet een luchtbevochtiger aan.
  • Probeer je bloedglucose zoveel mogelijk binnen het streefbereik te houden.

  Kennismaken met mindfulness?

  Diabetesvereniging Nederland organiseert regelmatig proeflessen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid