Word lid en maak het verschil
Word lid
Dorst

Dorst

Dorst is een natuurlijke reactie van ons lichaam die aangeeft dat we vocht nodig hebben. Vocht opnemen (hydrateren) is belangrijk om het lichaam gezond te houden.

  Dorst

  Dorst is een natuurlijke reactie van ons lichaam die aangeeft dat we vocht nodig hebben. Vocht opnemen (hydrateren) is belangrijk om het lichaam gezond te houden. Vocht zorgt ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden uit je darm, vervoert voedings- en afvalstoffen in je lichaam en het regelt je lichaamstemperatuur.

  Waardoor krijg je dorst?

  Dorst krijg je bijvoorbeeld door lichamelijke inspanning, warm weer, zoute voeding, en zelfs stress. Wanneer het lichaam vocht verliest door zweten, ademhaling of plassen, neemt de hoeveelheid water in ons lichaam af. Je krijgt een droge mond en wil drinken.

  Dorst en diabetes

  Dorst is een van de symptomen van diabetes. Dit komt door een hoge bloedglucosewaarde. Wanneer deze te hoog is, probeert het lichaam het teveel aan glucose uit te scheiden via de urine, samen met water. Hierdoor moet je vaker plassen en heeft het lichaam meer vocht nodig heeft om het dit aan te vullen. Het is belangrijk om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen.

  Bezoek onze webinars

  Experts vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van diabetes. Iedere keer komt een ander onderwerp aan bod. Meld je aan voor onze webinars en houd je kennis up to date.

  Gevolgen van uitdroging

  Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Symptomen van uitdroging zijn onder meer duizeligheid, vermoeidheid, verwardheid en een verhoogde hartslag. In ernstige gevallen kan uitdroging leiden tot flauwvallen of nierproblemen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te drinken, vooral tijdens warm weer of tijdens intense lichamelijke activiteit.

  Tips om uitdroging te voorkomen

  Om uitdroging te voorkomen en te zorgen voor genoeg vocht in je lichaam, zijn er een paar eenvoudige tips die je kunt volgen:

  • Drink regelmatig gedurende de dag, zelfs als je geen dorst hebt. Gemiddeld heb je 1,5 -2 liter vocht per dag nodig.
  • Drink niet teveel alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je vocht verliest
  • Eet voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals komkommer, watermeloen en tomaten.
  • Drink extra (water) tijdens/na een inspanning en bij warm weer.

  Meer informatie

  Wil je meer weten over vocht en drinken? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid