Word lid en maak het verschil
Word lid
Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Voor de behandeling van diabetes zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Er zijn onder andere hulpmiddelen voor het meten van de glucosewaarden en het toedienen van insuline. Welke je gebruikt, bespreek je met je behandelaar.

    Voor de behandeling van diabetes zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Er zijn onder andere hulpmiddelen voor het meten van de glucosewaarden en het toedienen van insuline. Welke je gebruikt, bespreek je met je behandelaar. Bij verschillende hulpmiddelen zijn er voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor vergoeding door je zorgverzekering in aanmerking te komen.

    Bloedglucosemeter

    Mensen die regelmatig hun bloedglucose meten doen dat vaak met een bloedglucosemeter. Dit is een apparaatje dat uit een druppeltje bloed meet hoeveel glucose er in je bloed zit. Je hebt hiervoor een prikpen, een lancet, een teststrip en een bloedglucosemeter nodig. Bekijk meer op Bloedglucosemeter.

    Prikpen, lancet en teststrip

    Een lancet is een houdertje met een scherp naaldje dat je in de prikpen draait of klikt. Sommige prikpennen hebben een lancethouder met meerdere lancetten. Voor elke prik moet je een nieuwe lancet gebruiken. De lancet maakt een klein gaatje in je vinger, de druppel bloed daaruit breng je aan op de teststrip in de bloedglucosemeter. Bekijk hoe dit werkt op Bloedglucosemeter.

    Insulinepen en pennaalden

    De injectiespuit met insuline is bijna geheel vervangen door insulinepennen. Met een insulinepen hoef je zelf geen insuline op te zuigen, want deze is al voorgevuld. Met een draaiknop bepaal je het aantal eenheden dat je gaat spuiten. Je zet er bij elke toediening een nieuw naaldje op. Bekijk meer op Welke insuline gebruik je? Er zijn tegenwoordig ook slimme pennen, ook wel smartpen genoemd, die onthouden hoeveel insuline je hebt toegediend en wanneer.

    Insulinepomp en infuusset

    Als je minimaal 4x per dag insuline gebruikt kun je kiezen voor een insulinepomp. Je kunt die met een infuusset verbinden met je lichaam en automatisch insuline toedienen. Of je kiest voor een patchpomp die je rechtstreeks op je lichaam aanbrengt. Met een naaldje brengt de pomp insuline in je lichaam. Bekijk meer op Insulinepomp.

    Glucosesensor

    Als je je bloedglucosewaarden meerdere keren per dag moet meten is meten via een bloedglucosemeter tijdrovend en ook pijnlijk voor je vingers. De glucosesensor is dan meer geschikt. Dit kleine apparaatje schiet je op je lichaam. Het blijft daar ongeveer 10 tot 14 dagen zitten waar het automatisch de glucosewaarde in je vetweefstel meet. Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding van glucosesensoren. Bekijk hier meer informatie over de Glucosesensor.

    Hybride Closed Loop systeem

    Een Hybrid Closed Loop systeem koppelt de insulinepomp aan de glucosesensor. Een algoritme zorgt er dan voor dat de insulinepomp inspeelt op de gegevens die de glucosesensor doorgeeft. Dit is het meest automatische systeem dat er op dit moment voor diabetes is. Om voor vergoeding van een HCL in aanmerking te komen moet je voldoen aan voorwaarden. De HCL keuzehulp, de werking van de systemen en de voorwaarden bekijk je bij Hybrid Closed Loop systeem.

    Meld je aan voor Diabetes TechLab

    Wil je meer informatie over de insulinepompen, glucosesensoren en Hybrid Closed Loop systemen die op de markt zijn? En leren van ervaringen van anderen? In de agenda vind je de eerstvolgende bijeenkomst.

    Vrouw met diabetes type 1 checkt informatie van Ypsopump

    Vergoeding van hulpmiddelen

    Een aantal hulpmiddelen wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Welke dat zijn hangt af van je type diabetes en specifieke voorwaarden per hulpmiddel die zijn vastgelegd door Zorginstituut Nederland. Meer over vergoedingen van hulpmiddelen maar ook vergoeding van bijvoorbeeld voetzorg bekijk je op Vergoedingen.

    Accessoires bij hulpmiddelen

    Er zijn allerlei accessoires te koop voor gebruik bij de hulpmiddelen. Denk aan insulinepomptasjes of riemen en opbergtasjes voor de bloedglucosemeter en de prikpen. Ze zijn te vinden op bijvoorbeeld de website van Voluit Leven met diabetes of in de DVN Winkel.

    Overige accessoires

    Naast accessoires bij hulpmiddelen zijn er ook allerlei andere handige hulpmiddelen te bestellen, denk aan frio tasjes voor het koel houden van insuline en medicijnen, speciale pleisters, (sport)kleding met zakjes voor de insulinepomp, alcoholdoekjes en pillenvergruizers. Kijk voor meer ideeën ook eens op Voluit leven met diabetes of bij DVN winkel.

    DVN winkel

    Bestel je diabeteshulpmiddelen en pomptoebehoren in DVN winkel. Kies uit een breed assortiment, waarbij je bent verzekerd van goede kwaliteit en service. We bezorgen uiteraard bij je thuis. Voor de vergoeding hebben we contracten met alle zorgverzekeraars. Leden van Diabetesvereniging Nederland krijgen 10% korting op hun aankopen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid