Waar moet je rekening mee houden als je diabetes hebt en naar een festival of concert wilt? Kom je makkelijk binnen met je diabeteshulpmiddelen? Mag je drinken meenemen en je medicijnen? Een jaar of tien geleden moest Diabetesvereniging Nederland nog vaak in actie komen voor verbeteringen. Tegenwoordig is het bijna altijd goed geregeld. Hieronder vind je een aantal adviezen.
Medewerkers bij evenementenlocaties, beveiligers en zeker ook EHBO medewerkers hebben steeds meer kennis van diabetes en ook van diabetestechnologie. Waar enkele jaren geleden nog wel eens problemen waren bij de entree met eten, drinken, sensor, pomp of reader, krijgen we nu zelden nog meldingen over toegangsproblemen.
Tot 2021 hadden we regelmatig contact met locaties of organisaties, of we deden in het voorjaar een belrondje naar festivalorganisatie. Tegenwoordig hoeven we nu vaak nog maar een bericht te sturen aan het begin van het festivalseizoen.
Wil je zeker weten dat je medicijnen of apparatuur niet worden tegen gehouden? Zorg ervoor dat je een medisch paspoort of medische verklaring bij je hebt. Dit voorkomt een hoop gedoe en onduidelijkheid bij de ingang. Je kunt dan gewoon je diabetessetje, reservemateriaal, zoet drinken en Dextro mee naar binnen nemen.
Ga je naar een concert of festival in het buitenland? Download gratis een medische verklaring in het Engels, Russisch, Duits, Frans, Spaans, Turks of Grieks. Vul de verklaring in die jij nodig hebt en laat deze ondertekenen door je (huis)arts. Lees ook de adviezen voor het reizen naar het buitenland op Reizen met diabetes.
Er is altijd een EHBO-post op het terrein. Moet je vanwege je diabetes naar deze post toe? Zorg ervoor dat je vrienden meegaan en aan de EHBO-medewerkers vertellen dat je diabetes hebt als je dat zelf niet meer lukt.
Wordt het een warme dag? Neem dan een frio-tasje mee om je insuline in te bewaren. Als je insuline te heet wordt, werkt het slecht. Je kunt aan het begin van het evenement ook bij de EHBO-post langsgaan en kijken of ze een koelkast hebben en vragen of je je insuline daarin mag bewaren. Bij koud weer moet je er juist voor zorgen dat insuline en hulpmiddelen niet bevriezen. Insuline werkt niet meer als het bevroren is geweest. Je kunt je setje of pomp het beste dicht op je lijf dragen.
“Feesten, eten, meten; I like festivals!”
Evi (19 jaar)
Maak plezier, maar zorg dat je ook goed eet en voldoende vocht binnenkrijgt. Wees voorzichtig met alcohol en drugs. En vergeet niet je bloedsuiker te meten. Als je losgaat met dansen, heb je meestal minder insuline nodig. Door regelmatig te meten, verklein je de kans dat je opeens een hypo krijgt. Vertel de mensen met wie je het festival of concert bezoekt dat je diabetes hebt. Leg uit wat er kan gebeuren en wat ze dan moeten doen.
Twijfel je nog ergens over voordat je naar een festival of concert gaat? Neem gerust contact op met de organisator. Natuurlijk kan je als (JONG-)lid voor vragen ook altijd bij Diabetesvereniging Nederland terecht. Nog geen lid? Meld je nu aan!
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.