Symptomen van diabetes type 2 zijn klachten die vaak bij diabetes type 2 voorkomen. Diabetes wordt soms ook wel suikerziekte genoemd. Het is belangrijk om de symptomen van deze ziekte te herkennen. Zo kun je op tijd actie ondernemen als je denkt dat je diabetes hebt. Bij diabetes type 2 wordt de hoeveelheid glucose in je bloed niet goed geregeld. Hierdoor kun je klachten krijgen. Deze lijken erg op de symptomen van diabetes type 1.
Een van de meest voorkomende symptomen van diabetes type 2 is vermoeidheid. Je voelt je vaak lusteloos en uitgeput, zelfs als je genoeg slaapt of rust.
Een ander veelvoorkomend symptoom is vaak plassen. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak het last van een verhoogde drang om te plassen, vooral ’s nachts.
Diabetes type 2 kan ook leiden tot een constant gevoel van dorst. Ook als je veel drinkt. Dit komt omdat je ook heel veel vocht verliest omdat je veel plast.
Een onverklaarbare verandering in het zicht, zoals wazig of troebel zien, kan ook een teken zijn van diabetes type 2. Dit wordt veroorzaakt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel die de ooglens beïnvloeden.
Als je diabetes type 2 hebt, genezen wondjes of ontstekingen soms slechter. Dit komt doordat bloedvaten beschadigd zijn of dat de bloeddoorstroming door je lichaam minder goed is.
Als je onbedoeld (veel) aankomt of afvalt, kan dit ook wijzen op diabetes type 2. Dit kan komen door schommelingen in bloedglucosewaarden of omdat je meer trek hebt.
Diabetes type 2 kan ook leiden tot neuropathie. Hierdoor kun je tintelingen, minder of geen gevoel of pijn in je handen en voeten krijgen.
Diabetes type 2 komt vooral bij volwassenen voor. Toch komt het ook steeds vaker voor bij kinderen. In Nederland gaat het waarschijnlijk om enkele honderden kinderen met diabetes type 2. Deze vorm van diabetes bij kinderen heeft te maken met erfelijkheid en overgewicht. Diabetes type 2 kan voor ouders moeilijk te herkennen zijn. Moet je kind vaak plassen en heeft hij of zij veel dorst? Is er sprake van vermoeidheid of onverklaarbaar gewichtsverlies? Ga naar de huisarts als je je zorgen maakt. Een simpele test met bloed geeft aan of je kind wel of niet diabetes heeft.
Tot aan de overgang hebben vrouwen minder kans op diabetes type 2. Na de overgang hebben vrouwen door veranderende hormoonspiegels meer aanleg voor buikvet. Buikvet is een risicofactor voor diabetes type 2. Bij vrouwen kan diabetes type 2 extra risico’s met zich meebrengen. Zoals het risico op hart- en vaatziekten en een groter risico op nier- of oogproblemen. Een tijdige diagnose is belangrijk om complicaties te voorkomen. Sommige symptomen van diabetes type 2 kunnen ook als overgangsklachten gezien worden. Dat maakt een goede diagnose soms lastig. Ga naar de huisarts als je twijfelt en laat je bloedglucosewaarde testen.
Diabetes type 2 komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dat heeft ermee te maken dat zij meer vet rond de buikorganen krijgen als zij dikker worden. Dit buikvet produceert schadelijke stoffen en zorgt voor een groter risico op diabetes type 2. Symptomen van diabetes type 2 bij mannen zijn bijvoorbeeld overmatige dorst, veel plassem, vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies. Mannen kunnen ook last krijgen van erectieproblemen.
Een voorstadium van diabetes type 2 wordt ook wel prediabetes genoemd. Je lichaam reageert al minder goed op insuline en je bloedglucosewaarden zijn aan de hoge kant. Het kan zijn dat je daar nog geen klachten door ervaart. Sommige mensen krijgen wel al signalen, zoals vermoeidheid, meer dorst en langzaam genezende wondjes. Je huisarts kan vaststellen of je prediabetes hebt. Door anders te eten, af te vallen en meer te bewegen kun je diabetes type 2 nog voorkomen.
Niet iedereen met diabetes type 2 heeft alle symptomen. En sommige symptomen kunnen ook langzaam ontstaan. Als je merkt dat je een of meer van deze symptomen hebt, maak dan een afspraak bij je huisarts voor verder onderzoek.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.