LADA is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen. Het ontstaat langzaam. Daardoor lijkt het eerst op diabetes type 2. Bij LADA vernietigt je eigen afweersysteem de cellen in de alvleesklier die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je voeding naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties.
LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1. Het ontwikkelt zich alleen langzamer. Vaak wordt het pas op latere leeftijd ontdekt. In het begin is behandeling met insuline meestal niet nodig. Daarom denken artsen vaak aan diabetes type 2. Ongeveer 15% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA.
Dat ik zó moe was, schreef ik toe aan drukte op mijn werk en een druk sociaal leven.
Rob, 44 jaar
Als je de volgende symptomen hebt, is het goed om je te laten controleren op LADA:
Om te kijken of je LADA hebt, doet de arts bloedonderzoek. Bij LADA zitten er dan, net als bij diabetes type 1, bepaalde antistoffen in het bloed. Bij diabetes type 2 heb je die antistoffen niet.
LADA behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 9 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten met een bloedglucosemeter.
Het verhaal van Paul. Hij komt er bij toeval achter dat hij diabetes type LADA heeft.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.