Word lid en maak het verschil
Word lid
Insuline

Insuline

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline helpt om de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te regelen. Insuline zorgt ervoor dat cellen glucose uit het bloed opnemen.

  Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline helpt om de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te regelen. Insuline zorgt ervoor dat cellen glucose uit het bloed opnemen. Dat hebben cellen nodig om te gebruiken als energie of om op te slaan voor later gebruik. Insuline is dus heel belangrijk voor gezonde bloedsuikerniveaus. Insuline helpt bij het voorkomen van hoge bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) of lage bloedsuikerspiegels (hypoglycemie).

  Hoe gebruik je insuline?

  Als je insuline gaat gebruiken komt daar veel bij kijken. De keuze voor de manier van toediening bijvoorbeeld. Kies je bijvoorbeeld voor een insulinepen of een insulinepomp? Welke soort insuline ga je gebruiken? En hoe vaak per dag heb je insuline nodig? Ook krijg je te maken met dingen als het preferentiebeleid en biosimilars.

  Wanneer gebruik je insuline?

  Je hebt diabetes als je:

  • je alvleesklier geen insuline meer maakt
  • je alvleesklier niet genoeg insuline meer maakt
  • je lichaam niet meer reageert op insuline die wordt gemaakt door je alvleesklier en je aan tabletten niet genoeg hebt

  Wat voor insuline gebruik je?

  Vroeger werd insuline van koeien en varkens gebruikt. Nu gebruiken we humane insuline, de vertaling daarvan is menselijke insuline. Het is niet echt menselijk, maar lijkt er heel erg op. Het wordt in een laboratorium gemaakt.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid