Word lid en maak het verschil
Word lid
Insuline bij diabetes

Insuline bij diabetes

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline helpt om de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te regelen. Insuline zorgt ervoor dat cellen glucose uit het bloed opnemen.

    Wat is insuline?

    Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline helpt om de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te regelen. Insuline zorgt ervoor dat cellen glucose uit het bloed opnemen. Dat hebben cellen nodig om te gebruiken als energie of om op te slaan voor later gebruik. Insuline is dus heel belangrijk voor gezonde bloedsuikerniveaus. Insuline helpt bij het voorkomen van hoge bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) of lage bloedsuikerspiegels (hypoglykemie).

    Hoe gebruik je insuline?

    Als je insuline gaat gebruiken komt daar veel bij kijken. De keuze voor de manier van toediening bijvoorbeeld. Kies je bijvoorbeeld voor een insulinepen of een insulinepomp? Welke soort insuline ga je gebruiken? En hoe vaak per dag heb je insuline nodig? Ook krijg je te maken met dingen als het preferentiebeleid en biosimilars. Kijk ook eens op Insuline toedienen.

    Wat voor insuline gebruik je?

    Vroeger werd insuline van koeien en varkens gebruikt. Nu gebruiken we humane insuline, de vertaling daarvan is menselijke insuline. Het is niet echt menselijk, maar lijkt er heel erg op. Het wordt in een laboratorium gemaakt.

    Soorten insuline

    Er zijn in Nederland verschillende soorten insuline te krijgen. Bekende insulinesoorten zijn insuline aspart, insuline glargine en insuline lispro. Kijk voor een overzicht van de verschillende werkingen, soorten en de merknamen van de insuline op Soorten insuline.

    Wanneer gebruik je insuline?

    Bij verschillende typen diabetes kun je in je behandeling insuline gebruiken. Bijvoorbeeld als:

    • je alvleesklier geen insuline meer maakt
    • je alvleesklier niet genoeg insuline meer maakt
    • je lichaam niet meer reageert op insuline die wordt gemaakt door je alvleesklier en je aan tabletten niet genoeg hebt (insulineresistentie)

    Insulineresistentie

    Als je lichaam niet meer reageert op insuline blijft er teveel suiker in je bloed achter. Dat heet insulineresistentie. Als er minder of geen suiker in je cellen komt krijg je minder energie en wordt er niet aan je cellen gebouwd. Je loopt meer kans op ziektes en complicaties bij ziektes die je al hebt. Meer lees je op Insulineresistentie.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid