Word lid en maak het verschil
Word lid
Van tabletten naar spuiten

Van tabletten naar spuiten

Heb je diabetes type 2 dan kan het soms zo zijn dat je ook insuline gaat gebruiken. De tabletten die je slikt helpen dan niet genoeg om de bloedglucosewaarden goed te houden. De behandelaar zal dan insuline toe...

  Heb je diabetes type 2 dan kan het soms zo zijn dat je ook insuline gaat gebruiken. De tabletten die je slikt helpen dan niet genoeg om de bloedglucosewaarden goed te houden. De behandelaar zal dan insuline toe gaan voegen aan je behandeling. Soms combineer je tabletten met spuiten. Soms stap je over van tabletten naar insuline.

  Proberen insulinegebruik uit te stellen?

  Als je behandelaar over insuline begint, kun je daarvan schrikken. Maar het is niet altijd nodig om direct over te stappen. Het kan mogelijk zijn om je tabletgebruik, leefgewoonten en je eetpatroon nog eens met je behandelaar te bespreken. Ook kun je je glucosewaarden een poosje gaan meten en daarop inspelen.

  Je waarden een poosje dagelijks meten

  Zelfcontrole en kennis over diabetes kunnen je bloedglucosewaarden verbeteren. Misschien ontdek je pieken in je glucosewaarde die je kunt voorkomen. Of je ziet waar het in je leefstijl niet altijd helemaal goed gaat. Je kunt eens proberen om met een glucosesensor je waardes te volgen. Bekijk meer bij Een sensor bij diabetes type 2 zonder intensief insulinegebruik.

  Getekend poppetje vertelt dat ze insuline gebruikt maar ook tabletten slikt

  Voelt insulinegebruik als een grote stap?

  Het kan voelen als een grote stap om insuline te gaan gebruiken. Misschien zie je er tegenop omdat je dan meer aan zelfcontrole moet doen. Of je hebt prikangst of bent bang om hypo’s te krijgen. Toch kan de overstap naar insuline juist een opluchting zijn. Want de ervaring leert dat de meeste mensen zich na een paar maanden beter en energieker voelen, omdat hun bloedglucosewaarden dalen.

  Bekijk ook de Keuzehulp medicijnen en leefstijl bij diabetes type 2.

  Wanneer is insulinebehandeling nodig?

  Het HbA1c is voor je behandelaar een belangrijk cijfer om te bepalen of het tijd wordt voor insuline. Het is het gemiddelde van je bloedglucosewaarden in de laatste 2 tot 3 maanden. Als je HbA1c langere tijd boven 53 mmol/mol zit en er geen andere mogelijkheden zijn om je bloedglucosewaarden te verlagen, is de volgende stap insulinetherapie.

  Als je ouder bent dan 70 jaar, kan de behandelaar voor een hogere acceptabele waarde kiezen. Dit omdat het HbA1c het risico op langere termijn weergeeft.

  Nu anderhalf jaar verder ben
  ik bijna van de medicatie af

  Robert, 52 jaar

  Hoe vaak per dag moet je insuline spuiten?

  Hoe vaak je dagelijks insuline spuit, verschilt van persoon tot persoon. Welke van onderstaande opties het beste bij jou past, bepaal je in overleg met je behandelaar.

  1 x daags

  • 1 injectie met een middellang- of langwerkende insuline voor het slapengaan en daarnaast tabletten.
  • Deze optie past het beste bij je als je nog maar net insuline nodig hebt naast je tabletten.

  2 x daags

  • ’s Ochtends en ’s avonds een insulinemix van kort- en langwerkende insuline en daarnaast eventueel tabletten.
  • Dit is een optie als met 1 injectie de waarden overdag toch niet goed blijven. Voorwaarde is dat je een geregeld leven hebt, met vaste momenten waarop je eet, actief bent en slaapt.

  4 x daags

  • 3 x kortwerkende insuline voor de maaltijd en 1 x (middel)langwerkende insuline voor het slapengaan.
  • Als je 4 keer per dag spuit, kun je beter inspelen op je voeding en je activiteiten. Het past daarom het beste bij je als je een onregelmatig en actief leven leidt.

  Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.

  Artikelen uit ons diabc archief 

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid