Privacybeleid

Dit Privacybeleid is van toepassing op alle persoonsgegevens die Diabetesvereniging Nederland (hierna: “DVN”) verwerkt van haar leden, vrijwilligers, donateurs of andere geïnteresseerden.

Indien je lid wordt van DVN, een activiteit organiseert als vrijwilliger, een donatie doet, aan een activiteit van DVN deelneemt of om een andere reden (online) persoonsgegevens aan DVN verstrekt, stem je uitdrukkelijk en ondubbelzinnig in met de verwerking van je persoonsgegevens volgens dit Privacybeleid.

Het Privacybeleid bestaat uit de volgende hoofdstukken:

1. Verantwoordelijke
2. Welke Persoonsgegevens verzamelt DVN, voor welk doel en gedurende welke periode
2.1 Persoonsgegevens van leden
2.2 Persoonsgegevens van vrijwilligers
2.3 Persoonsgegevens van donateurs
2.4 Persoonsgegevens van andere geïnteresseerden
2.5 Persoonsgegevens van deelname SugarKidsClubkampen
2.6 Persoonsgegevens ten behoeve van Diabc en andere schriftelijke uitgaven van DVN
3. Beveiligingsmaatregelen en bewerkers
4. Inzagerecht, verwijdering, vragen en klachten
5. Wijziging van het Privacybeleid
6. Overgang van onderneming

DVN adviseert je om het Privacybeleid goed door te lezen en een kopie daarvan af te drukken of op te slaan voor jouw administratie.

1. Verantwoordelijke

Verantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens is:

Diabetesvereniging Nederland
Fokkerstraat 17
3833 LD Leusden
KvK nummer: 40476341
Tel: 033 463 0566

De privacy officer is bereikbaar via e-mail.

2. Welke persoonsgegevens verzamelt DVN, met welk doel en gedurende welke periode?

2.1 PERSOONSGEGEVENS VAN LEDEN

2.1.1. Soort gegevens
In het kader van jouw lidmaatschap worden de volgende persoonsgegevens verwerkt:
a) voor- en achternaam
b) adresgegevens
c) geboortedatum
d) telefoonnummer
e) e-mailadres
f) bankrekeningnummer
In aanvulling op voorgaande kun je, optioneel, aangeven of je interesse hebt in informatie over een bepaald type diabetes en behandelingen van diabetes. Ook kun je optioneel aangeven waarom je lid bent geworden van DVN. 

2.1.2 Doel van de verwerking
DVN verwerkt de in sub 2.1.1 genoemde persoonsgegevens en eventueel aangegeven interessegebieden voor de volgende doeleinden:
i. Algemeen contact in het kader van je lidmaatschap.
DVN gebruikt jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres voor het verstrekken van de door jou aangevraagde informatie of het afhandelen van de van jouw verkregen informatie, vragen en/of klachten en om contact met je op te nemen over je lidmaatschap en de eventuele opzegging daarvan.
ii. Verstrekken van het ledenmagazine of andere informatie over diensten, cursussen of activiteiten van DVN.
DVN gebruikt jouw naam, adresgegevens en/of e-mailadres voor het verstrekken van het Diabc magazine of van andere informatie over diensten, cursussen of activiteiten van DVN. DVN gebruikt je geboortedatum voor het versturen van het SugarKidsclub-minimagazine en verjaardagskaarten (tot 16 jaar).
iii. Afhandelen van betalingen.
Jouw naam en bankrekeningnummer worden gebruikt om betalingen, bijvoorbeeld van het lidmaatschapsgeld, af te wikkelen.
iv. Selecteren van aanbiedingen en relevante informatie.
De informatie met betrekking tot het type diabetes en de behandelinformatie wordt gebruikt om aanbiedingen en interessante informatie over diensten, cursussen of activiteiten van DVN voor je samen te stellen.
v. Anoniem statistisch onderzoek.
Geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of statistiek door onszelf of door derden. Deze geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens zijn nooit tot jou als individu te herleiden.
vi. Bevestiging van je lidmaatschap aan DVN Regie BV.
Uitsluitend ten behoeve van je gebruik van het Puntenplein kan DVN, op verzoek van DVN Regie BV, schriftelijk en telefonisch bevestigen aan DVN Regie BV dat je lid bent van DVN.
vii. E-mailings: informatie en aanbiedingen van DVN.
DVN gebruikt jouw naam, aangegeven interessegebieden (indien van toepassing) en e-mailadres om je per e-mail nieuwsbrieven via Measuremail en voor jou interessante informatie of aanbiedingen van DVN te sturen, tenzij je hebt aangegeven deze e-mails niet te willen ontvangen. Afmelding voor deze mailings is te allen tijde mogelijk via de afmeldlink onderaan de mailing.
viii. E-mailings: informatie en aanbiedingen van DVN Regie BV en de DVN Winkel.
Uitsluitend indien je daarvoor toestemming hebt gegeven gebruikt DVN jouw naam en e-mailadres om je per e-mail via Measuremail interessante informatie en/of aanbiedingen van DVN Regie BV en/of de DVN Winkel te sturen. Afmelding voor deze mailings is te allen tijde mogelijk via de afmeldlink onderaan de mailing.
ix. Telefonisch contact over diensten en aanbiedingen van DVN.
DVN kan jouw naam en telefoonnummer gebruiken om je telefonisch te informeren over diensten en aanbiedingen van DVN.
x. Telefonisch contact na afloop van het lidmaatschap.
Uiterlijk tot een half jaar na afloop van je lidmaatschap kan DVN jouw naam en telefoonnummer gebruiken om je telefonisch te informeren over de voordelen van het lidmaatschap van DVN.
xi. Algemene Ledenvergadering (ALV).
DVN verwerkt jouw gegevens inclusief jouw motivatiebrief en CV voor de administratie van de ALV en plaatst je naam en foto op de ALV-ledenlijst op de website. Zodra je je kandidaat stelt voor de ALV wordt,na toetsing door de Verkiezingscommissiecommissie, de volgende informatie: naam, geboortejaar, DVN regio en motivatie, gepubliceerd op deze website ten behoeve van de verkiezingen. Uiterlijk 1 maand na afloop van uw deelname aan de ALV verwijdert DVN uw motivatiebrief, CV en foto.

2.1.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens gedurende de duur van je lidmaatschap en tot maximaal een jaar na afloop van dit lidmaatschap. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

2.2 PERSOONSGEGEVENS VAN VRIJWILLIGERS

2.2.1. Soort gegevens
In het kader van jouw vrijwilligerswerk worden, naast de gegevens die in het kader van een eventueel lidmaatschap worden bewaard, de volgende persoonsgegevens verwerkt:  
a) competenties
b) de bij DVN gevolgde scholing
c) het rekeningnummer van vrijwilliger voor declaraties
d) de datum waarop de samenwerking formeel wordt aangegaan
e) het moment waarop de samenwerking wordt beëindigd
f) het BSN-nummer indien het een vrijwilliger betreft die ingezet wordt als medisch vrijwilliger 

2.2.2 Doel van de verwerking
DVN verwerkt de in sub 2.2.1 genoemde persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:
i. Algemeen contact in het kader van je vrijwilligersactiviteiten.
DVN gebruikt jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres voor het uitwisselen van informatie in verband met je werkzaamheden als vrijwilliger voor DVN. Dat kan bijvoorbeeld ook zijn dat jouw gegevens worden verstrekt aan een andere vrijwilliger in jouw regio zodat je kunt worden toegevoegd aan het team ter plaatse. 
ii Informatie op de website.
DVN kan - altijd in samenspraak en na toestemming daartoe - de naam, het telefoonnummer en het e-mailadres van vrijwilligers, samen met de vrijwilligersfunctie, publiceren op de website of in andere uitingen van DVN, met als doel om leden te informeren over vrijwilligers die voor de vereniging actief zijn.
iii Doen van uitbetalingen.
DVN gebruikt jouw bankrekeningnummer om declaraties te kunnen verwerken. DVN gebruikt het BSN-nummer van medische vrijwilligers in verband met de vrijwilligersvergoeding en de opgave daarvan aan de Belastingdienst. 

2.2.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens gedurende de periode dat jij werkzaam bent als vrijwilliger. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

2.3 PERSOONSGEGEVENS VAN DONATEURS

2.3.1. Soort gegevens
In het kader van jouw donatie worden de volgende persoonsgegevens verwerkt:
a) voor- en achternaam
b) adresgegevens
c) telefoonnummer
d) e-mailadres
e) bankrekeningnummer

2.3.2 Doel van de verwerking
i. Algemeen contact in het kader van jouw donatie.
DVN gebruikt jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres voor het verstrekken van de door jou aangevraagde informatie of het afhandelen van de van jou verkregen informatie, vragen of opmerkingen.
ii. Verstrekken van informatie over acties, diensten en producten van DVN.
DVN gebruikt je naam en adresgegevens voor het verstrekken van informatie over acties, diensten en producten van DVN, tenzij je hebt aangegeven deze informatie niet te willen ontvangen.
iii. Afhandelen van de donatie.
Jouw naam en bankrekeningnummer wordt gebruikt om de donatie af te wikkelen. Jouw contactgegevens kunnen gebruikt worden indien dat nodig blijkt te zijn voor de afwikkeling van jouw donatie.
iv. Anoniem statistisch onderzoek.
Geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of statistiek door onszelf of door derden. Deze geaggregeerde en geanonimiseerde gegevens zijn nooit tot jou als individu te herleiden.
v. E-mailings: informatie en aanbiedingen van DVN.
DVN gebruikt je naam en e-mailadres om je per mail via Measuremail informatie te sturen over activiteiten, projecten en fondsenwerving binnen DVN, tenzij je hebt aangegeven deze e-mails niet te willen ontvangen. Afmelding voor deze mailings is te allen tijde mogelijk via de afmeldlink onderaan de mailing.
vi. Telefonisch contact: diensten en aanbiedingen van DVN.
DVN kan je naam en telefoonnummer gebruiken om je telefonisch te informeren over nieuws en diensten van DVN.

2.3.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens gedurende een periode van een jaar na de laatste donatie. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

2.4 PERSOONSGEGEVENS VAN ANDERE GEÏNTERESSEERDEN

2.4.1. Soort gegevens
Indien je via de website of telefonisch contact met DVN opneemt worden de volgende persoonsgegevens verwerkt:
a) voor- en achternaam
b) e-mailadres
c) telefoonnummer
d) leeftijd (indien het een activiteit voor jongeren betreft)
e) eventueel dieetwensen
f) eventueel gegevens betreffende je gezondheid in verband met de deelname aan de activiteit

2.3.2 Doel van de verwerking
DVN verwerkt de in sub 2.4.1 genoemde persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:
i. Algemeen contact in het kader van je vraag.
DVN gebruikt jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres voor het verstrekken van de door jou gevraagde informatie en/of het afhandelen van de van jou verkregen informatie/melding.
ii. Algemeen contact in het kader van je inschrijving voor een cursus, training of andere activiteit van DVN.
Indien je je hebt ingeschreven voor een cursus, training of andere activiteit van DVN, gebruikt DVN jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres voor het verstrekken van informatie over de cursus, training of andere door jou gekozen activiteit en/of het afhandelen van jouw vragen daaromtrent. Uiterlijk drie dagen na afloop van de activiteit worden de door jou verstrekte gegevens definitief vernietigd, tenzij je toestemming hebt gegeven om deze gegevens langer te bewaren. Foto’s worden uitsluitend na jouw verkregen toestemming daartoe gepubliceerd. 
iii. E-mails: informatie en aanbiedingen van DVN.
Uitsluitend indien je daarvoor toestemming hebt gegeven gebruikt DVN je naam en e-mailadres om je per mail nieuwsbrieven en voor jou interessante informatie of aanbiedingen van DVN te sturen. Afmelding voor deze mailings is te allen tijde mogelijk via de afmeldlink onderaan de mailing.
iv. Telefonisch contact: diensten en aanbiedingen van DVN.
Op jouw verzoek kan DVN je naam en telefoonnummer gebruiken om je telefonisch te informeren over nieuwe activiteiten, ontwikkelingen en diensten van DVN.

2.4.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens gedurende een periode van een jaar na de ontvangst van jouw aanvraag, inschrijving of verzoek. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

2.5 PERSOONSGEGEVENS VAN DEELNAME SUGARKIDSCLUBKAMPEN

2.5.1. Soort gegevens
Indien je een kind – dat staat onder jouw gezag - aanmeldt voor een van de SugarKidsClubkampen ontvang je een medisch vragenformulier en worden de volgende persoonsgegevens verwerkt:
a) voor- en achternaam
b) naw gegevens
b) e-mailadres
c) telefoonnummer
d) geboortedatum
e) dieetwensen
f) gegevens betreffende de gezondheid van het kind in verband met de deelname aan de activiteit
g) lidnummer SugarKidsClub/DVN
h) bsn nummer 
i) contactgegevens van (pleeg)ouders
j) gegevens betreffende eventuele eerdere deelname aan deze kampen
k) contactgegevens van de zorgverleners van het kind
l) contactgegevens leverancier diabeteshulpmiddelen
m) overige informatie die je ons eventueel vrijwillig verstrekt in het kader van de deelname aan het kamp
n) indien je daarvoor uitdrukkelijk en schriftelijk toestemming gegeven hebt: foto’s die tijdens het kamp gemaakt worden 

2.5.2 Doel van de verwerking
DVN verwerkt de in sub 2.5.1 genoemde persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:
i. Contact in het kader van je aanmelding.
DVN gebruikt de verkregen persoonsgegevens voor het verstrekken van door jou gevraagde informatie en/of het afhandelen van de van jou verkregen informatie/melding.
ii. Medisch dossier.
DVN stuurt de verkregen persoonsgegevens door aan haar medisch coördinatie team. Dit team beoordeelt de medische geschiktheid van het kind voor deelname aan het kamp. Bij een positieve beoordeling wordt het medisch dossier voor aanvang van het kamp verzonden aan het medisch team dat de kinderen gedurende het kamp begeleidt teneinde op de voor het kind juiste en medische wijze te kunnen handelen. De vrijwilligers die de kinderen gedurende het kamp begeleiden ontvangen een uittreksel van het medisch dossier om op de voor het kind juiste en medische wijze te kunnen handelen. 

2.5.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens vanaf het moment van ontvangst tot twee maanden na afloop van het kamp. Dit betekent ook dat indien je vragen hebt over het verloop van het kamp je binnen deze periode contact dient op te nemen met DVN. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn, of indien je kind toch niet kan of heeft deelgenomen aan een kamp, zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

2.6 PERSOONSGEGEVENS TEN BEHOEVE VAN DIABC EN ANDERE SCHRIFTELIJKE UITGAVEN VAN DVN

2.6.1. Soort gegevens
Indien je meewerkt aan een artikel in onze magazines Diabc, SugarKidsClub MiniMagazine of JONG magazine vragen wij je om een quitclaim te tekenen. Wij bewaren de volgende gegevens van geïnterviewden en van mensen die ons benaderd hebben en aangaven om in de toekomst geïnterviewd te willen worden: 
a) voor- en achternaam
b) naw gegevens
c) e-mailadres
d) telefoonnummer
e) geboortedatum
f) onderwerp waarover je met een interview in de desbetreffende uitgave stond of wil staan

2.6.2 Doel van de verwerking
DVN verwerkt de in sub 2.6.1. genoemde persoonsgegevens voor de volgende doeleinden:
i) Bewijsnummerlijst
DVN gebruikt de verkregen persoonsgegevens om je een bewijsexemplaar van de uitgave te kunnen toesturen.
ii) Contact in het kader van hergebruik van artikelen
DVN gebruikt de verkregen persoonsgegevens om contact op te kunnen nemen en toestemming te vragen als we artikelen willen hergebruiken in een nieuwe uitgave en/of op andere (social) media uitingen van DVN of een verzoek daartoe ontvangen van derden.
iii) Contact ten behoeve van een interview
DVN gebruikt de verkregen persoonsgegevens om contact op te kunnen nemen zodra we het interview uitzetten in het kader van de belangenbehartiging van mensen met diabetes en onze leden. 
iv) Deskundigenlijst
DVN gebruikt de verkregen persoonsgegevens in een bestand van deskundigen dat we als journalist zijnde kunnen raadplegen.

2.6.3 Gedurende welke periode worden de persoonsgegevens verwerkt
De redactie van DVN verwerkt en bewaart je persoonsgegevens drie tot vijf jaar na ontvangst. Het proces van Diabc vergt vooruit werken en plannen op thema’s. In verband met het aantal advertenties, het verschuiven van thema’s en het hebben van plankartikelen (die op de ‘plank’ blijven liggen om openstaande ruimtes te vullen) bewaren wij je gegevens tot drie jaar om gemakkelijk terug te kunnen zoeken op onderwerp. In de briefings van artikelen bewaren wij gegevens op het afgeschermde netwerk van DVN tot vijf jaar. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal DVN de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren, tenzij zij op grond van de wet (bijvoorbeeld op grond van de belastingwetgeving) verplicht is om bepaalde persoonsgegevens langer te bewaren. In dat laatste geval zullen deze specifieke persoonsgegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn bewaard blijven.

3. Beveiligingsmaatregelen en bewerkers

Ter bescherming van je persoonsgegevens heeft DVN passende technische en organisatorische maatregelen getroffen. Hiermee worden je persoonsgegevens beveiligd tegen ongeoorloofde of onrechtmatige verwerking en tegen onopzettelijk verlies, vernietiging of beschadiging.

Voor de verwerking van de persoonsgegevens maakt DVN gebruik van diensten van derden, zogenaamde verwerkers. Deze verwerkers verwerken de persoonsgegevens uitsluitend in opdracht van DVN. Met de verwerkers heeft DVN een verwerkersovereenkomst gesloten waarin de verwerker wordt verplicht om alle verplichtingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens, de Europese algemene verordening gegevensbescherming en dit Privacybeleid na te leven. Via de privacy officer kan een lijst worden opgevraagd van onze verwerkers.

4. Inzagerecht, verwijdering, vragen en klachten

Je kunt via een e-mail naar onze klantenservice bij ons een verzoek indienen om jouw persoonsgegevens in te zien, te wijzigen of te verwijderen. DVN zal je verzoeken steeds onverwijld in behandeling nemen en je onverwijld, en in ieder geval binnen een maand na ontvangst van het verzoek, informeren over het gevolg dat DVN aan het verzoek heeft gegeven. Indien DVN je verzoek niet inwilligt zal zij dat altijd nader toelichten. DVN heeft bijvoorbeeld in het kader van jouw lidmaatschap altijd persoonsgegevens (naw-gegevens) nodig. 

Indien je bezwaar wilt maken tegen de (verdere) verwerking van jouw persoonsgegevens, kun je eveneens via e-mail contact opnemen met de klantenservice. DVN zal het bezwaar onverwijld, en in ieder geval binnen een maand na de ontvangst daarvan, in behandeling nemen en de betreffende persoonsgegevens verwijderen, tenzij zij op grond van een wettelijke verplichting of in het kader van het lidmaatschap genoodzaakt is het betreffende persoonsgegevens te bewaren. Indien dat laatste het geval is, zal DVN je hiervan op de hoogte brengen.

Indien je klachten hebt over de wijze waarop DVN je persoonsgegevens verwerkt of jouw verzoeken behandelt, kunt je contact opnemen met onze privacy officer. Indien dit niet leidt tot een oplossing kan je natuurlijk altijd gebruik maken van jouw recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens of een beroep te doen op de bevoegde rechter.

Eventuele andere vragen of opmerkingen over dit Privacybeleid kunnen per e-mail worden gericht aan onze klantenservice.

5. Wijziging Privacybeleid

Dit Privacybeleid kan worden gewijzigd. Deze wijziging worden via de website en/of per e-mail aan je bekend gemaakt. DVN adviseert je om regelmatig het Privacybeleid te bekijken.

Leusden, juli 2018