Als je diabetes hebt kun je verschillende dingen voelen. Veelvoorkomende klachten zijn dorst, vaak moeten plassen, je extreem moe voelen of wazig zien. Dit noemen we symptomen van diabetes. Bij diabetes type 1 kunnen deze snel opkomen. Bij diabetes type 2 onstaan klachten meestal geleidelijk(er) en kunnen ze minder opvallen zijn. Daardoor kan het langer duren voordat je de diagnose type 2 krijgt.
Symptomen van diabetes (suikerziekte) zijn klachten die bij diabetes passen. Sommige symptomen van diabetes type 1 lijken op de symptomen van diabetes type 2. Maar er zijn ook specifieke klachten bij diabetes. Soms hebben mensen diabetes zonder ooit een klacht ontdekt te hebben. De klachten van diabetes zijn dus niet altijd makkelijk te herkennen. Daardoor kun je soms al diabetes hebben zonder dat je het door hebt.
Het voorstadium van diabetes noemen we prediabetes. Bij prediabetes reageert je lichaam minder goed reageert op insuline. Hierdoor is je glucosewaarde in het bloed iets hoger. Je hebt een groter risico om diabetes type 2 te krijgen, maar het hoeft niet. Door gezond te eten en genoeg te bewegen kun je het risico op diabetes type 2 kleiner maken.
Alleen je huisarts kan vaststellen of je diabetes hebt. Deze kan je met één druppel bloed controleren op diabetes. Wees voorzichtig met zelftesten voor diabetes. Als blijkt dat je diabetes hebt, is het belangrijk zo snel mogelijk met een behandeling te starten.
Je laat je op diabetes type 2 testen als als je symptomen hebt en je ja zegt op één of meerdere van de volgende vragen: Heeft iemand in je familie diabetes? Beweeg je te weinig? Heb je overgewicht? Eet je ongezond? Rook je? Je hebt dan extra risico om diabetes type 2 te krijgen.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die ineens bij je kan ontstaan. En dan zijn er nog een aantal andere typen diabetes, zoals MODY, LADA, zwangerschapsdiabetes, type 3c, MIDD en nog een aantal andere typen. Dit zijn typen die vaak plotseling ontstaan of waarvan de klachten niet automatisch bij diabetes lijken te horen. Vaak ontdek je pas bij de zorgverlener dat je een van deze typen hebt. Op diabetes.nl lees je meer over al deze typen diabetes.
Diabetes beheerst je hele leven, maar je kunt ook voluit leven.
Marien, 24 jaar
Of je diabetes hebt kan dus alleen een arts vaststellen. Hiervoor laat je arts een diabetes test doen. Er zijn verschillende testen:
Naast bloedtesten doet je arts meestal nog extra onderzoek:
Heb je een hoger risico op diabetes? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Dit een wetenschappelijke onderbouwde check die is ontwikkeld door Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting, Longfonds en Fonds Psychische Gezondheid in samenwerking met het Niped.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.