Word lid en maak het verschil
Word lid
Heb ik diabetes?

Heb ik diabetes?

Symptomen van diabetes zijn klachten die bij diabetes passen. Sommige symptomen van diabetes type 1 lijken op de symptomen van diabetes type 2. Maar er zijn ook specifieke klachten bij diabetes. Soms hebben mensen diabetes zonder ooit een klacht ontdekt te hebben.

  Welke symptomen horen bij diabetes?

  Symptomen van diabetes zijn klachten die bij diabetes passen. Sommige symptomen van diabetes type 1 lijken op de symptomen van diabetes type 2. Maar er zijn ook specifieke klachten bij diabetes. Soms hebben mensen diabetes zonder ooit een klacht ontdekt te hebben. De klachten van diabetes zijn dus niet altijd makkelijk te herkennen. Daardoor kun je soms al diabetes hebben zonder dat je het door hebt. Maar denk je: ‘Heb ik diabetes’? Laat je dan testen.

  Wanneer laat je je op diabetes type 2 testen?

  Je laat je op diabetes type 2 testen als als je symptomen hebt en je ja zegt op één of meerdere van de volgende vragen: Heeft iemand in je familie diabetes? Beweeg je te weinig? Heb je overgewicht? Eet je ongezond? Rook je? Je hebt dan extra risico om diabetes type 2 te krijgen.

  Wanneer laat je je op andere typen diabetes testen?

  Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die ineens bij je kan ontstaan. En dan zijn er nog een aantal andere typen diabetes, zoals MODY, LADA, zwangerschapsdiabetes, type 3c, MIDD en nog een aantal andere typen. Dit zijn typen die vaak plotseling ontstaan of waarvan de klachten niet automatisch bij diabetes lijken te horen. Vaak ontdek je pas bij de zorgverlener dat je een van deze typen hebt. Op diabetes.nl lees je meer over al deze typen diabetes.

  Diabetes beheerst je hele leven, maar je kunt ook voluit leven.

  Marien, 24 jaar

  Laat je testen door je huisarts

  Loop je extra risico op diabetes en herken je veel van de symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts en laat je testen. Die kan je met één druppel bloed controleren op diabetes. Wees voorzichtig met zelftesten voor diabetes. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten als je diabetes hebt!

  Hoe stelt je huisarts vast of je diabetes hebt?

  Er zijn verschillende testen om vast te stellen of je diabetes hebt:

  • Bloedglucosetest
   Dit is een test waarbij er bloed geprikt wordt als je nuchter bent. Je hebt diabetes als:
   • Je nuchtere bloedglucosewaarde op twee verschillende dagen 7 mmol/liter of hoger is.
   • Je nuchtere bloedglucosewaarde 7 mmol/liter of hoger is, én je klachten hebt die passen bij hyperglykemie.
   • Je bloedglucosewaarde (niet nuchter) hoger dan 11,1 mmol/liter is, én je klachten hebt die passen bij hyperglykemie.
  • Orale glucosetolerantietest (OGTT)
   Voor deze test moet je nuchter zijn. Je drinkt een drank met veel glucose (suiker). Daarna wordt je bloedglucose op verschillende momenten gemeten. Een waarde van 7,8 mmol/liter of hoger na twee uur kan wijzen op diabetes. Deze test wordt meestal gedaan om vast te stellen of je zwangerschapsdiabetes hebt.

  Extra onderzoek

  Naast bloedtesten doet je arts meestal nog extra onderzoek:

  Informatieve kaart met bloedsuikerwaarden en stoplicht

  Risicocheck

  Heb je een hoger risico op diabetes? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Dit een wetenschappelijke onderbouwde check die is ontwikkeld door Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting, Longfonds en Fonds Psychische Gezondheid in samenwerking met het Niped

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid