Word lid en maak het verschil
Word lid
Werkgevers

Werkgevers

Hoe is het voor je collega of medewerker om met diabetes te werken? Het is handig als je meer over de ziekte weet. En wat voor invloed het op hem of haar kan hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een hypo? Lees hier meer over diabetes en hoe je dit combineert met je werk.

  Een werknemer met diabetes?

  Hoe is het voor je collega of medewerker om met diabetes te werken? Het is handig als je meer over de ziekte weet. En wat voor invloed het op hem of haar kan hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een hypo? Lees hier meer over diabetes en hoe je dit combineert met je werk.

  Wat is diabetes?

  Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet op peil houden. Daardoor zit er te veel suiker in het bloed. Diabetes type 1 en 2 zijn de bekendste vormen van diabetes. Maar er zijn ook nog anderen soorten diabetes. 

  Diabetes in vogelvlucht

  Wil je samen met het team of met groep collega’s in een snelcursus meer leren over diabetes? Volg dan de snelcursus Goed op weg met diabetes type 1 of Goed op weg met diabetes type 2. In twee uur tijd leer jij de basis van leven met diabetes type 2 of type 1. We bespreken onderwerpen als: wat is diabetes type 1 of 2, de oorzaken, mogelijke behandelingen, omgaan met hypo’s en hypers, voeding en mentale aspecten. 

  Wat is een hypo?

  Mensen met diabetes kunnen last hebben van een hypo. Sommige mensen hebben dit vaak. Sommige nooit of bijna nooit. Bij een hypo is de bloedglucosespiegel erg laag. Dit kan ontstaan door te veel insuline, te weinig of te laat eten, meer bewegen dan normaal en alcoholgebruik. Heeft je medewerker een hypo, dan heeft hij of zij last van:

  • Zweten
  • Beven
  • Een bleek gezicht
  • Verwardheid
  • Sufheid
  • Prikkelbaarheid
  • Vreemd gedrag (grof of lacherig)
  • Wisselende stemmingen

  Dit doe je bij een hypo

  • Geef snelle koolhydraten, zoals druivensuiker, of frisdrank of limonadesiroop (geen light!)
  • Bied hulp aan bij het eten en meten. Je medewerker kan door de hypo suf en slap zijn. Je kunt hem/haar helpen door bijvoorbeeld iets te eten of drinken te regelen of meetapparatuur uit de tas te pakken. 
  • Schakel een bedrijfshulpverlener in als je medewerker suf is, heel erg zweet en beeft of als je moeilijk contact krijgt.
  • Bel 112 als je medewerker niet goed of niet meer reageert, geen antwoord meer geeft op vragen of bewusteloos raakt.

  Wat is een hyper?

  Ook kan iemand een hyper hebben. Bij een hyper (hyperglycemie) is de bloedglucosewaarde te hoog. Het kan ontstaan door te weinig insuline, te veel eten of drinken, minder bewegen dan normaal, ziekte (koorts) en stress. Hieraan herken je een hyper bij je medewerker:

  • Gaat veel naar het toilet
  • Heeft dorst
  • Is vermoeid

  Dit doe je bij een hyper

  • Geef drinken (zonder suiker)
  • Ga een stukje met hem of haar lopen
  • Vraag je medewerker of hij/zij (extra) insuline heeft en extra moet spuiten
  • Schakel eventueel een bedrijfshulpverlener in 
  • Bel 112 als je medewerker flauwvalt, overgeeft een diepe ademhaling heeft of adem die ruikt naar aceton.

  Wat is ‘goed ingesteld’?

  Goed ingesteld is een uitspraak die mensen met diabetes en hun behandelaars vaak gebruiken. Goed ingestelde bloedglucosewaarden liggen tussen de 4 en 8 mmol/l. Dan blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Lange tijd te hoge bloedsuikers kunnen schade geven aan hart, ogen, nieren en voeten. En een te lage bloedsuiker kan voor een hypo zorgen en dus gevaarlijk zijn. Lees ook Beroepschauffeur met diabetes, kan dat?

  Kan het werk invloed hebben op de bloedsuikerspiegel?

  Er zijn twee belangrijke dingen die bloedglucosewaarden kunnen beïnvloeden:

  • De invloed van stress op de bloedsuikerspiegel

  Waarschijnlijk zorgt stress ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daarnaast lijkt het erop dat mensen die veel last hebben van stress sneller diabetes type 2 ontwikkelen. Ze moeten dan wel aanleg hebben voor diabetes type 2. De combinatie van stress en diabetes is geen voorspeller van ziekteverzuim of uitval. Meestal spelen werk- en persoonlijke omstandigheden daar een belangrijkere rol in. Mensen met diabetes zijn zich vaak bewust van stress. Ze weten wat de invloed ervan is en wat ze eraan kunnen doen. 

  • De invloed van avond- en nachtdiensten op de bloedsuikerspiegel

  Met name voor diabetes type 1 zijn regelmaat en genoeg slaap belangrijk. Diabetes is een stofwisselingsziekte. Door ’s nachts wakker te zijn, raakt het lichaam uit balans. Verder maakt het eten op andere tijden dan normaal het vaak lastiger om de bloedsuiker stabiel te houden. Onregelmatige diensten kunnen de kans op het krijgen van diabetes type 2 vergroten. 

  Hoe combineer je diabetes en werk?

  Dat hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld het type diabetes, persoonlijke omstandigheden en het soort werk dat iemand doet. Gebruikt je medewerker insuline met een prikpen of een insulinepomp? Dan meet of checkt hij of zij regelmatig bloedglucosewaarden. En instrueert dan de pomp of gebruikt de prikpen. Ook tijdens het werk. In de meeste gevallen is dit geen probleem.

  Duurzame inzetbaarheid

  Er zijn verschillende mogelijkheden om werknemers met diabetes te steunen. Maar ook om je als werkgever te verzekeren van een werknemer die zijn of haar werk goed kan doen. En ook kan blijven doen. Bekijk meer in het artikel Duurzame inzetbaarheid.

  Bespreek diabetes

  Soms zijn afspraken nodig. Bijvoorbeeld als jouw medewerker met diabetes veel achter het stuur zit. Of als hij of zij sterk wisselende werktijden heeft. Vraag aan je medewerker hoe het werken gaat en of er extra praktische afspraken nodig zijn. Dit is ook in het belang van jou als werkgever. Een medewerker met goed ingestelde diabetes kan zijn/haar werk beter doen, is nooit of minder vaak ziek en valt minder snel voor langere tijd uit door ziekte.

  Wanneer is steun belangrijk?

  De meeste mensen met diabetes kunnen zonder problemen hun werk doen. Maar soms is extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als iemand wisselende glucosewaarden heeft. Of als iemand lichamelijke problemen krijgt door de diabetes. Ook dan zijn er vaak oplossingen mogelijk. Bekijk ook Steun je medewerker met diabetes.

  Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

  Bij Diabetesvereniging Nederland vinden we voluit kunnen leven en werken met diabetes het meest belangrijk. Dat bereiken doen we door kennis te delen, het gesprek over diabetes te stimuleren en waar nodig praktische oplossingen aan te dragen. 

  Contact met Diabetesvereniging Nederland

  Heb je als werkgever vragen over diabetes en werk en vind je de antwoorden niet terug op deze website? Zoek dan zeker contact met ons. Wij hebben veel kennis en ervaring en helpen je graag verder. Zet in de mail welke vraag je hebt en vermeld je telefoonnummer. We bellen je dan zo snel mogelijk.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid