Word lid en maak het verschil
Word lid
Werken met diabetes

Werken met diabetes

Diabetes neem je mee naar je werk. Collega’s en leidinggevenden zullen dat soms merken. Over het algemeen geldt: hoe beter het met jouw diabetes gaat, hoe eenvoudiger het is om ermee te werken. Helaas heb je dat niet...

    Diabetes neem je mee naar je werk. Collega’s en leidinggevenden zullen dat soms merken. Over het algemeen geldt: hoe beter het met jouw diabetes gaat, hoe eenvoudiger het is om ermee te werken. Helaas heb je dat niet volledig in de hand.

    Wel of niet in gesprek?

    Om de knoop te helpen doorhakken of je wel of niet in gesprek gaat over je diabetes op het werk en hoe je het ter sprake kunt brengen, lichten we een aantal situaties toe en geven we tips en informatie.

    Meet of spuit je op je werk?

    Als je meet of spuit op je werkplek, is het verstandig wel iets te vertellen. Openheid voorkomt onbegrip en helpt jou om op je werk goed voor jezelf te zorgen. Als je collega’s of leidinggevende bekend is met je situatie dan is het makkelijker om hulp te vragen als het nodig is.

    Krijg je de tijd en de ruimte?

    Voor het managen van je diabetes op je werk is het belangrijk dat je daar soms tijd en ruimte voor vraagt. Of het nou om een vingerprik, het toedienen van insuline, een bezoek aan de diabetesverpleegkundige of om het bijkomen van een hypo gaat. Steun van je leidinggevende en collega’s is daarbij heel belangrijk. 

    De gratis hypo en hyper kaart

    De hypo en hyper kaart is een hulpmiddel om de symptomen van een hypo of hyper te herkennen en het geeft in het kort aan wat iemand kan doen om je erbij te helpen.

    Diabetes en goed werken

    Goed ingestelde diabetes leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een langere inzetbaarheid. Jij en je werkgever hebben daar beide belang bij. Als je merkt dat je diabetes en werk op gespannen voet staan met elkaar is het belangrijk dat je op tijd in gesprek gaat, het liefst voordat je werk of je gezondheid er (mogelijk) onder gaat lijden. Kom waar mogelijk zelf met oplossingen of win hierover advies in bij je behandelaar of bedrijfsarts.

    Ik wil in gesprek over mijn diabetes

    Je neemt je diabetes mee naar je werk dus is openheid meestal het prettigste. Dan is het makkelijker om hulp te vragen als dat nodig is. Daarnaast komt het je zelfzorg ten goede als anderen je daarvoor de ruimte geven die je nodig hebt. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je werk, dus in het belang van je werkgever. Ook helpt openheid onbegrip voorkomen. Maar hoe breng je je diabetes ter sprake?

    Werknemers die zich gesteund voelen door hun werkgever, ervaren minder klachten en hebben meer controle op hun diabetes.

    bron: Diabetes op de werkvloer: een onderzoek onder werkgevers en werknemers, C. Boheemen en L. van Dijk, NIVEL, 2012

    Denk in oplossingen

    De combinatie van diabetes en werk is niet altijd makkelijk. Misschien neem je door drukte op het werk geen tijd om je bloedglucosewaarde te controleren waardoor je ineens wordt overvallen door een hypo. Ook kun je last hebben van concentratieproblemen of vermoeidheid als gevolg van je diabetes. Als je weet wat je nodig hebt dan helpt je dat in het gesprek met je collega’s en leidinggevende over mogelijke oplossingen.

    Voorbeelden van oplossingen

    • Flexibelere werktijden of vaker pauzes;
    • Altijd kunnen eten of drinken;
    • Een koelkast om je medicatie veilig te bewaren op het werk;
    • De bedrijfshulpverlening (BHV) informeren over je situatie en afspraken maken, bijvoorbeeld over wat te doen bij een hypo of hyper of wanneer glucagon moet worden gespoten als je dat zelf niet kan;
    • Bespreekbaar maken van hypo’s die je niet voelt aankomen en die risicovol kunnen zijn voor jou of anderen;
    • Het opnemen van extra verlof;
    • Aanpassingen op je werkplek;
    • Praten over je grenzen, bijvoorbeeld vanwege vermoeidheid;
    • Een privé-ruimte om te kunnen bloedprikken of insuline spuiten;
    • Onbegrip voor je diabetes onder je collega’s of je leidinggevende aankaarten.

    Soms is er meer nodig, bijvoorbeeld als je tegen onbegrip stuit, je moeite hebt om uit te leggen waarom je steun nodig hebt, of als je je niet serieus genomen voelt.

    Wat helpt om je situatie uit te leggen

    • Geef een voorbeeld uit de praktijk waaruit blijkt hoe het werk jouw bloedsuiker kan ontregelen;
    • Geef een voorbeeld hoe een hypo of hyper je werk beïnvloedt;
    • Vertel hoe jij daar mee omgaat en wat je daarvoor nodig hebt;
    • Vertel wat er allemaal mogelijk is;
    • Deel informatie over diabetes, want meer kennis zorgt voor meer inlevingsvermogen
    • Deel informatie over je rechten en plichten en die van je werkgever.

    Behoefte aan een (diabetes)coach?

    Als je behoefte hebt aan een coach, kijk dan ook eens bij Centrum Chronisch Ziek en Werk. Er zijn werkgevers die een loopbaanbudget verstrekken waarmee je ondersteuning kunt inschakelen. Soms kan op advies van een bedrijfsarts een (diabetes)coach worden ingeschakeld. Bekijk meer bij Diabeteswerkcoach.

    Wat kan de bedrijfsarts

    Je hoeft niet ziek gemeld te zijn om je bedrijfsarts te raadplegen. Je kunt altijd je bedrijfsarts om advies vragen. Daarvoor is het zogenaamde preventieve spreekuur. Het is niet nodig om je werkgever daarover te vertellen. De bedrijfsarts (soms ook een verzekeringsarts of medisch adviseur) brengt samen met jou in kaart waar je tegenaan loopt op het werk als gevolg van je diabetes. Denk aan (risico’s op):

    • Gezondheidsklachten;
    • De psychische impact van je diabetes;
    • De invloed op je functioneren, zoals concentratieproblemen of vermoeidheid;
    • De aard van het werk en de gevolgen voor je diabetes en klachten.

    Extra stappen door de bedrijfsarts

    De bedrijfsarts kan in overleg met jou verder onderzoek doen. En de bedrijfsarts kan ook met jouw toestemming eventueel je arts erbij betrekken. In overleg met de bedrijfsarts beoordeel je wat er nodig is om aan het werk te blijven, wat je zelf kunt doen en welke eventuele hulp nodig is.

    Hulp via je bedrijfsarts

    Een bedrijfsarts heeft de mogelijkheid om je bijvoorbeeld een jobcoach aan te bieden, je door te verwijzen naar een psycholoog en/of aanpassingen van het werk te adviseren en je werkgever hierover een voorstel te doen in overleg met jou (flexibelere werktijden, meer ‘pauzes’, tijdelijk minder werken, etc.).

    Meer collega’s met diabetes?

    Misschien kom je erachter dat er meer collega’s diabetes hebben. Overweeg of je eventueel gezamenlijk optrekt in gesprek over je diabetes op het werk.

    Ik wil niet in gesprek over mijn diabetes

    Als je diabetes je niet in de weg zit tijdens het werk dan hoef je er niet over in gesprek. Vraag je wel af of je er baat bij hebt als bijvoorbeeld een collega op de hoogte is in het geval van een van de volgende situaties:

    • Je hebt snel steun of hulp nodig zonder dat je je situatie op dat moment wilt of kunt uitleggen;
    • Je twijfelt of je werk wordt beïnvloed door bijvoorbeeld een hypo en je wilt dat checken;
    • Je wordt overvallen door een hypo, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of presentatie en hebt behoefte aan iemand die het van je over kan nemen als dat nodig is.I
    Deze pagina is tot stand gekomen met medewerking van: Bert van Dam | Vrijwilliger van DVN | Adviseur re-integratie en loopbaanbegeleiding
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid