Word lid en maak het verschil
Word lid
Vrouwen en diabetes

Vrouwen en diabetes

Als vrouw met diabetes heb je specifieke uitdagingen. Bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden, zwanger bent of tijdens de overgang. Je moet dan nog beter op je diabetes letten. Maar met goede  aandacht en zorg kun je ook...

    Als vrouw met diabetes heb je specifieke uitdagingen. Bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden, zwanger bent of tijdens de overgang. Je moet dan nog beter op je diabetes letten. Maar met goede  aandacht en zorg kun je ook deze perioden veilig doorkomen.

    Diabetes als je zwanger wilt worden

    Als je zwanger wilt worden, is het goed om ruim van tevoren te beginnen met de voorbereidingen van een zwangerschap. Geef bij je behandelteam aan dat jij en je partner een kinderwens hebben. Samen kunnen jullie kijken hoe je jouw bloedglucosewaarden goed onder controle krijgt en houdt. Dat is belangrijk voor een gezonde zwangerschap en de gezondheid van jou en je kindje. Lees meer over diabetes en een kinderwens.

    Zwangerschap en diabetes

    Tijdens een zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Ook je hormonen. Heb je al diabetes, dan heb je hierdoor een andere behoefte aan insuline. Je bloedglucosewaarden controleren is extra belangrijk in deze periode. Want zowel lage als hoge bloedglucosewaarden hebben risico’s. Bekijk meer over diabetes en zwangerschap.

    Ook als je zwanger bent, kun je ook diabetes krijgen. Dit noemen we zwangerschapsdiabetes. Dit ontstaat meestal na de 24e week van de zwangerschap. Na de zwangerschap gaat het ook meestal weer over.

    Na de geboorte

    Als je diabetes hebt beval je in het ziekenhuis. Vrouwen met diabetes krijgen vaak een grotere baby. Dit komt door te hoge bloedglucosewaarden tijdens de zwangerschap. Direct na de geboorte controleren de artsen ook je baby. Ze meten dan ook de glucose. Als je diabetes hebt, kun je gewoon borstvoeding geven. Bekijk ook onze tips voor de kraamtijd en daarna.

    Diabetes en de overgang

    Voor vrouwen met diabetes is de overgang ook een uitdagende fase in haar leven. In deze periode schommelen je hormonen. Dit kan een lange tijd duren. Uiteindelijk stopt de menstruatie. De schommelingen van je hormonen hebben effect op je bloedglucosewaarden. Hierdoor kunnen symptomen zoals opvliegers, vermoeidheid of stemmingswisselingen erger worden. Het kan zijn dat je je medicijnen moet aanpassen als je in de overgang bent. Bespreek dit met je zorgverleners.

    Webinar Diabetes en overgang

    Door hormonale veranderingen gebeurt er veel in je lichaam. Bekijk de webinar Diabetes en overgang van 5 maart 2024 terug.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid