Word lid en maak het verschil
Word lid
Behandelingen

Behandelingen

Ieder mens is verschillend. En diabetes verschilt van mens tot mens en ook per type diabetes. Daarom zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Je arts zal daarom altijd samen met jou kijken welke behandeling het beste bij jou past.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Welke behandeling past bij mij?

Ieder mens is verschillend. En diabetes verschilt van mens tot mens en ook per type diabetes. Daarom zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Je arts zal daarom altijd samen met jou kijken welke behandeling het beste bij jou past. Er zijn namelijk verschillende soorten medicijnen en hulpmiddelen. En soms kan aanpassing van je leefstijl onderdeel zijn van je behandeling.

Bloedglucose meten

Een vast onderdeel van de behandeling is het meten van je bloedglucose. Hiervoor kun je een glucosemeter gebruiken. Hiermee kun je zelf meten wat je bloedglucosewaarde is. Het helpt je te begrijpen hoe je lichaam reageert op bijvoorbeeld eten, beweging en medicijnen.

Medicijnen

Je arts kan je medicijnen voorschrijven als je diabetes hebt. Deze helpen om je bloedglucosewaarde te verlagen en stabiel te houden. Er zijn verschillende soorten medicijnen, zoals pillen en injecties. Ze werken op een verschillende manier om je gevoeligheid voor insuline te verhogen. Maakt je lichaam geen insuline meer, dan moet je insuline spuiten. Andere medicijnen die voorgeschreven worden bij diabetes zijn bijvoorbeeld:

Medicijnen bij diabetes type 1 kunnen anders zijn dan de medicijnen bij diabetes type 2.

Leefstijl

Naast medicijnen is leefstijl belangrijk bij de behandeling van diabetes. Denk hierbij gezond eten met veel groenten, volkorenproducten en ‘goede’ vetten. Regelmatig bewegen helpt om je bloedglucosewaarde onder controle te houden en het verbetert je conditie. Maar ook genoeg slaap en weinig stress horen bij een gezonde leefstijl.

Behandelteam

Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met je diabetes behandelteam. De meeste mensen met diabetes hebben sowieso een jaarcontrole. Zij stellen met jou het behandelplan vast en kijken goed wat past bij jouw behoeften en levensstijl. Ze geven je ook advies over leefstijl en leggen je uit hoe je complicaties door diabetes kunt voorkomen of uitstellen. Met een goede behandeling kun je ook met diabetes voluit leven.