Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes behandelteam

Diabetes behandelteam

Een goede behandeling van diabetes is de beste manier om controle over je diabetes te krijgen. Daarmee voorkom je ook complicaties bij diabetes. Daar zijn twee dingen voor nodig. Goede zorg die je aan jezelf geeft. En goede...

  Een goede behandeling van diabetes is de beste manier om controle over je diabetes te krijgen. Daarmee voorkom je ook complicaties bij diabetes. Daar zijn twee dingen voor nodig. Goede zorg die je aan jezelf geeft. En goede zorg die je van je diabetes behandelteam krijgt.

  Illustratie medicijnen en glucosemeter

  Je zorgplan

  Voor de zorg van je diabetes is het belangrijk een plan te hebben. Dat plan maak je tijdens je afspraken samen met je arts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. In het zorgplan leg je de doelen van je behandeling vast. Het is een afspraak tussen jou en je behandelaar. Je spreekt bijvoorbeeld af:

  • waarden die je wilt bereiken zoals glucosewaarden, bloeddruk, HbA1c, cholesterolgehalte;
  • of je wilt afvallen en hoeveel je dan wilt afvallen;
  • welke medicatie je gebruikt en hoeveel en hoe je die medicijnen gebruikt;
  • (meer) bewegen;
  • de rol van je zorgverlener, eventuele andere specialisten en de frequentie van de afspraken.

  Door deze afspraken met elkaar te maken weet je waar je aan toe bent.

  Samen Beslissen

  In 2020 deed de Patiëntenfederatie een groot onderzoek naar allerlei onderdelen van de zorg. Een van de dingen die uit het onderzoek naar voren kwam was hoe belangrijk samen beslissen is. In 2021 werd dit met een landelijke campagne op radio en televisie kracht bijgezet. Bekijk hier hoe belangrijk Samen Beslissen is voor iemand met diabetes.

  Wat is een PGO

  Een PGO is een Persoonlijke Gezondheids Omgeving. In de PGO worden je afspraken, je behandelingen en je zorgplan op een digitale plek bewaard. Dat betekent dat ze ergens op een grote server worden gezet. Met een computer kun je naar de PGO gaan en daar je gegevens bekijken. Hierdoor is het voor jou en ook voor je behandelaar te zien. Het voordeel daarvan is dat je ook thuis je gegevens kunt bekijken en aanpassen. Via een PGO kun je de gegevens inzien en bepalen wie jouw gegevens verder mag inzien.

  Diabetes behandelteam

  Bij de behandeling van je diabetes zijn allerlei behandelaars betrokken. Denk aan een huisarts, internist, apotheker, diëtist, oogarts en specialisten in het ziekenhuis. Met wie je allemaal te maken krijgt, is afhankelijk van welk type diabetes je hebt. Maar ook hoe goed je diabetes onder controle is of welke complicaties je krijgt.

  Je huisarts of internist is eindverantwoordelijk voor je behandeling.

  Je komt regelmatig bij je behandelaars voor controles, zoals je driemaandelijkse of jaarcontrole.

  Downloads

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid