Word lid en maak het verschil
Word lid
Drugs en diabetes

Drugs en diabetes

Drugs gebruiken is niet verstandig voor je gezondheid. Maar als je diabetes hebt, moet je extra oppassen. Als je niet weet wat je doet, kan het enorm misgaan.

  Drugs gebruiken is niet verstandig voor je gezondheid. Maar als je diabetes hebt, moet je extra oppassen. Als je niet weet wat je doet, kan het enorm misgaan.

  Veel soorten drugs beïnvloeden zowel je hongergevoel als je vermogen om helder na te denken. Niet echt een lekkere combinatie, als je een hypo krijgt van het dansen of van de drug die je genomen hebt. Zorg daarom altijd voor een tripsitter die weet van je diabetes. Als jij out gaat door een hypo of ketoacidose, kan je tripsitter ingrijpen.

  Soorten drugs en hun effect op diabetes

  Amfetamine (speed)

  Variaties: 4-FA/4-FMP, Amfetamine, Ritalin, crystal meth
  Bijnamen: speed, pep

  Speed heeft een opwekkend effect. Als je diabetes hebt, kan dit middel erg gevaarlijk zijn. Amfetamine versnelt de stofwisseling in je lichaam, verhoogt je bloeddruk en laat je hart sneller pompen. Hierdoor neemt de kans op een hypo toe. En omdat speed je een onbezorgd gevoel geeft, maak je je veel minder zorgen om een hypo…

  Een ander gevaar dat je loopt is ketoacidose. Bij ketoacidose verbrand je vetten in plaats van glucose. Hierdoor verzuurt je bloed. Ketoacidose kan levensgevaarlijk zijn! Neem meteen contact op met een arts als je ketoacidose hebt.

  Vragen over drank of drugs?

  Als JONG-lid kun je voor je vragen altijd terecht bij Diabetesvereniging Nederland.

  Dansende mensen op festival

  Benzodiazepines

  Variaties: Valium, lorazepam
  Bijnamen: pammetjes, benzo’s

  Benzodiazepines worden meestal gebruikt tegen stress, paniek of angsten. Op je diabetes lijken ze geen direct effect te hebben, maar vergeetachtigheid treedt wel vaak op. Vergeten te meten, te prikken of te bolussen kan natuurlijk vervelende gevolgen hebben.

  Cannabis

  Variaties: hash, wiet, rosin, CBD-olie
  Bijnamen: jonko, chronic, 420, joint

  Cannabis doet niets met je bloedsuikers, maar prikkelt wel je hongergevoel. Tijdens deze vreetkicks, ook wel munchies genoemd, smaken de vreemdste combinaties voortreffelijk. Zo schieten je bloedsuikers waarschijnlijk de lucht in!

  Let op: als je wiet in een spacecake verwerkt, heb je natuurlijk ook de koolhydraten uit de cake te pakken (ongeveer 13 gram kh per plak).

  Cocaïne

  Bijnamen: Sos, coke, wit, coca, kabouterpost (het zit in een envelopje)

  Je voelt je na een snuifje cocaïne een half uur super actief en opgewekt. Als je hierdoor heel heftig gaat dansen, kan je bloedsuiker gaan dalen. Cocaïne snuiven kan je bloedsuiker ook verhogen. Bij inname wordt er een stof afgegeven die ketoacidose kan veroorzaken. Je hebt dus zowel kans op hypo’s door het opwekkende effect, als op hypers.

  GHB

  Bijnamen: G, buisje

  Je kunt GHB een beetje vergelijken met alcohol: het is een kleurloze vloeistof en het effect lijkt op dronken zijn. Maar GHB is veel moeilijker te doseren. Neem je te veel, dan ga je out. Dat kan bij alcohol ook, maar dan moet je heel veel drinken. GHB laat je bloedsuiker stijgen op twee manieren: door meer glucose uit de lever vrij te maken en door groeihormoon aan te maken.

  Heroïne

  Bijnamen: bruin, vernietiger van levens

  Heroïne spuiten komt in Nederland bijna niet meer voor onder jongeren. Heroïne is ontzettend verslavend, maar het gevoel dat je krijgt als je het inspuit, is juist heel subtiel en zacht. Super verraderlijk dus! Heroïne zorgt voor hypo-ongevoeligheid. Ook lijkt het de werking van de alvleesklier te beïnvloeden, maar hoe precies is niet duidelijk.

  Ik was nieuwsgierig hoe het zou zijn om drugs te gebruiken. Maar ik vond het ook spannend.

  Noa, 23 jaar

  Ketamine

  Bijnamen: keta, K

  Ketamine wordt in het ziekenhuis gebruikt als pijnstiller en narcosemiddel. In lage doseringen geeft ketamine een dromerig, zweverig gevoel. Van hogere doseringen kun je gaan hallucineren. Een hoge dosering kan ook leiden tot een K-hole. Dit is een heel heftige ervaring en je kunt dan een tijdje helemaal niks normaals doen.
  Van ketamine is bekend dat mensen die meer kans hebben op een verhoogde bloeddruk, zoals mensen met diabetes het middel niet moeten nemen. Bij diabetes is de kans op dichtslibbende haarvaatjes sowieso een stuk groter.

  Lachgas

  Bijnamen: Ballonnetjes, N2O, lachgaspatronen

  Het inademen van lachgas geeft een gevoel alsof de tijd vertraagt. Het is eigenlijk een trip van een minuutje. Op je diabetes heeft lachgas geen invloed. Het duurt ook zo kort, dat er geen grote risico’s zijn dat je urenlang van het padje bent. Tandartsen gebruiken lachgas soms als verdoving.
  Sinds 1 januari 2023 is recreatief gebruik van lachgas verboden. Dit besluit is genomen, omdat lachgas heel ernstige problemen kan geven als je het lang en vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: paniekaanvallen en schade aan het ruggenmerg (verlammingen).

  MDMA

  Bijnamen: xtc, pilletjes

  MDMA versnelt de stofwisseling, dus glucose wordt eerder opgenomen. Hierdoor krijg je eerder kans op een hypo. Daar komt bij dat xtc en dansen vaak samengaan. Al die activiteit verlaagt je waardes natuurlijk nog meer. Je moet dus blijven eten als je MDMA gebruikt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want MDMA zorgt ervoor dat je minder eetlust hebt. Let er verder op dat je genoeg water drinkt, maar overdrijf het niet.

  Poppers

  Poppers zijn flesjes met een vloeistof. Als je het flesje opent, verdampt de vloeistof meteen. Door die damp in te ademen, krijg je een soort opvlieger. Poppers verhogen je hartslag en kunnen ook je bloeddruk verhogen. Door een verhoogde hartslag gebruik je meer glucose en wordt je insuline sneller opgenomen. Het verhoogt dus de kans op hypo’s. Wel is het roesje ultrakort: je raakt niet zo buiten westen dat je de hele nacht vergeet dat je diabetes hebt.

  Psychedelica

  Variaties: Psylocybine, DMT, LSD, 2-CB
  Bijnamen: Paddo’s, truffels, acid

  Psychedelica geven een intense ervaring, die in het geval van LSD minstens een halve dag kan duren. Je ziet de muren golven en kleuren mooi oplichten, en je komt in een soort roes terecht. Niet voor iedereen is de ervaring leuk. Van psychedelica kun je in paniek raken als je je niet fijn voelt. En als je in paniek of in een roes bent, dan kun je je diabetes verkeerd inschatten.

  Qat

  Bijnamen: Catha Edulis, Khat, Miraa

  Qat is een plant die traditioneel in Afrika wordt gebruikt. Het gebruiken van qat is in Somalië en Ethiopië een beetje hetzelfde als het drinken van een biertje in Nederland. We weten weinig van qat en zijn werkzame stof. Wat we wel weten over qat is dat het de eetlust kan onderdrukken. Mocht dit middel op je pad komen, maak dan een plan hoe je toch aan het eten blijft.

  Lees alles nog eens rustig na in onze factsheet over diabetes en drugs.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid