Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes insipidus

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een zeldzame ziekte die op elke leeftijd kan ontstaan. De nieren maken meer urine aan dan normaal. De oorzaak ligt in de hersenen of de nieren. Je krijgt veel dorst en moet vaak plassen.

  Wat is diabetes insipidus?

  Diabetes insipidus is een zeldzame ziekte die op elke leeftijd kan ontstaan. De nieren maken meer urine aan dan normaal. De oorzaak ligt in de hersenen of de nieren. Je krijgt veel dorst en moet vaak plassen. Deze symptomen lijken op de symptomen bij diabetes maar diabetes insipidus heeft niets te maken met de bloedglucose.

  Symptomen van diabetes insipidus

  De klachten bij diabetes insipidus zijn:

  • dorst
  • heel veel drinken
  • heel veel plassen

  Door het vele plassen kan soms uitdroging ontstaan. Hierdoor kun je last krijgen van hoge hartslag, een lage bloeddruk en constipatie.

  De symptomen lijken op die van diabetes maar de oorzaak is heel anders. Daarom denken artsen soms eerst aan diabetes.

  Oorzaak van diabetes insipidus

  Bij diabetes insipidus maken de nieren meer urine aan dan normaal. Dat komt door een tekort aan een bepaald hormoon (het antidiuretisch hormoon, ADH). Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat er genoeg vocht in het lichaam blijft. Soms ligt de oorzaak in de hersenen, soms in de nieren. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan.

  Vier vormen diabetes insipidus

  Er zijn 4 vormen van diabetes insipidus:

  • Een vorm waarbij een klier in de hersenen niet goed werkt. Daardoor heeft iemand een tekort aan het hormoon dat zorgt voor een goede vochtbalans. Dat hormoon, ADH, wordt gemaakt in de hersenen. Een tekort kan komen door bijvoorbeeld een tumor of een operatie aan de hersenen.
  • Een vorm die te maken heeft met de nieren. Het hormoon ADH is voldoende aanwezig maar de nieren reageren er niet goed op. Dat kan erfelijk zijn of komen door medicijnen of andere aandoeningen.
  • Een vorm die voorkomt tijdens de zwangerschap, en daarna weer verdwijnt. Dit is niet hetzelfde als zwangerschapsdiabetes.
  • Een vorm die ontstaat omdat er iets mis gaat in het dorst-mechanisme dat vanuit de hersenen wordt geregeld. Je gaat dan veel drinken en plassen. Deze vorm kan ontstaan na bijvoorbeeld een tumor, een operatie aan de hersenen of medicijnen.

  Bekijk meer over diabetes insipidus op erfelijkheid.nl.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid