Diabetes kan je seksleven beïnvloeden. Denk aan het ervaren van klachten als geen zin hebben in seks, erectieproblemen, een droge vagina of pijn bij het vrijen. Seksuele problemen bij diabetes komen vaker voor. Ook kan je seksleven invloed hebben op je diabetes.
In de meeste gevallen is seks inspannend. En als je je inspant, heeft dat gevolgen voor je bloedsuiker. Ook komen er hormonen vrij tijdens seks die je bloedglucosewaarde kunnen beïnvloeden. Seks verhoogt dus de kans op schommelingen in je bloedglucosewaarde. Het helpt om vaker je glucosewaarde te controleren tijdens de seks.
Een veelvoorkomende klacht is geen zin hebben in seks. Daar zijn verschillende oorzaken voor te noemen. Misschien ben je door je diabetes vaak moe of ben je bang om een hypo te krijgen tijdens het vrijen. Het kan ook zijn dat je je schaamt voor de complicaties van je diabetes. Of je vindt het lastig om ontspannen te vrijen, omdat je pomp of sensor in de weg zit.
Ook kunnen regelmatige glucosewaardes boven je streefwaarden problemen veroorzaken. Mannen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van erectieproblemen en vrouwen van een droge vagina of schimmelinfecties. Sommige mensen hebben bij een bloedglucosewaarde boven de streefwaarden even geen zin in seks. Ook bij een dalende bloedglucose of hypo heb je mogelijk even geen energie voor seks.
Het kan zijn dat je als vrouw niet zo opgewonden raakt of niet voldoende vochtig wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Als je diabetes hebt, is de kans groter dat je (eerder) te maken krijgt met erectiestoornissen. Een erectiestoornis kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Veel mensen vinden het moeilijk om over seks te praten en al helemaal als er problemen zijn. Herken je dit? Probeer je schaamte te overwinnen en praat met je partner. Nick Zwartjes (huisarts en seksuoloog) adviseert: “Ga op een goed moment in gesprek over je seksleven. Bespreek wat er nog meer leuk en fijn is. Er zijn oefeningen die je samen kunt doen om je lijf te herontdekken en jullie intimiteit te onderzoeken. Je seksleven kan zo veel leuker worden. Op seksualiteit.nl vind je veel informatie, of maak een afspraak met een seksuoloog.”
Je huisarts, arts of diabetesverpleegkundige helpen je graag. Zij vinden dat heel normaal. Ze kunnen je ook doorverwijzen naar de arts-seksuoloog. Die weet ook veel over diabetes. Je vindt arts-seksuologen in de grotere ziekenhuizen of via de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie.
Nick Zwartjes krijgt regelmatig mensen met diabetes en seksuele problemen op zijn spreekuur: “Seksualiteit is onderdeel van het jaargesprek maar de verwachting bij dit soort ‘taboeonderwerpen’ is vaak dat de ander er wel over begint. Als je er als arts zelf over begint, vervijfvoudigt het aantal meldingen over seksuele problemen, blijkt uit onderzoek.”
Hoe ga je om met seks als je een insulinepomp draagt? Hoe voorkom je een hypo of hyper tijdens of na het vrijen? En als je daar zelf een weg in hebt gevonden: hoe bespreek je dit dan met je partner? Of met je zorgprofessional als dat nodig is? Seksuoloog dr. Cobi Reisman geeft in het webinar Seksualiteit en diabetes antwoord op dit soort vragen. Je kunt het webinar gratis terugkijken.
Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vind je tips en hulpmiddelen bij intiem zijn.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.