Word lid en maak het verschil
Word lid
Tips voor een goed seksleven

Tips voor een goed seksleven

Diabetes en een fijn seksleven kunnen goed samengaan. Vaak is het een kwestie van creatief zijn, soms zijn er ook medische oplossingen mogelijk. Maar waar het uiteindelijk allemaal mee begint, is dat je je er niet voor moet...

  Diabetes en een fijn seksleven kunnen goed samengaan. Vaak is het een kwestie van creatief zijn, soms zijn er ook medische oplossingen mogelijk. Maar waar het uiteindelijk allemaal mee begint, is dat je je er niet voor moet schamen. We geven je een aantal tips.

  Algemene tips

  Tip 1: Praat met je partner over jullie seksleven

  Vertel je partner waar je tegenloopt. Over je onzekerheden en klachten praten, zorgt voor lucht. En je kunt samen oplossingen bedenken. Er zijn zoveel manieren om fijne seks te hebben. Stel het gesprek niet uit, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt om erover te praten. Met je partner naar een seksuoloog gaan, kan ook een manier zijn.

  Tip 2: Ga naar je (huis)arts

  Voor sommige klachten zijn medische oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen die een erectie bevorderen en hormonen die de zin in seks verhogen. Bespreek je klachten met je (huis)arts en kijk samen wat eventueel mogelijk is. Je arts of diabetesverpleegkundige kunnen je eventueel doorverwijzen naar een medisch seksuoloog, ook wel arts-seksuoloog. Die weet veel over diabetes. Je vindt arts-seksuologen in de grotere ziekenhuizen of via de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie.

  Tip 3: Bespreek je klachten met je diabetesverpleegkundige

  Je diabetesverpleegkundige kan je praktische tips geven om je problemen te verminderen of te voorkomen. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt voor een fijn seksleven!

  Vrijen met diabetes: tips

  Tip 1: Zorg voor genoeg koolhydraten

  Met vrijen verbruik je meer energie en heb je dus meer glucose nodig. Hierdoor kan je bloedglucosewaarde dalen met als gevolg een hypo. Je kunt dit voorkomen door voordat je seks hebt iets te eten of druivensuiker binnen handbereik te hebben.

  Tip 2: Koppel je insulinepomp af

  Als je een insulinepomp hebt, kun je deze voor het vrijen afkoppelen. Zo zit hij niet in de weg. De pomp kan je zeker een uurtje afkoppelen.

  Tip 3: Geniet

  Realiseer je dat seks meer is dan tot een orgasme komen. Er zijn veel vormen een fijn seksleven: intimiteit, tederheid en verlangen horen daar allemaal bij. Dat uitgangspunt kan al veel ‘klachten’ voorkomen.

  Tip 4: Wees creatief!

  Bekijk meer tips op seksualiteit.nl.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid