Word lid en maak het verschil
Word lid
Werken met diabetes

Werken met diabetes

Diabetes en werk gaan prima samen. Maar soms kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld over wat je vertelt tijdens een sollicitatie. Of hoe je collega’s en leidinggevenden er mee om gaan.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Kun je werken met diabetes?

Diabetes en werk gaan prima samen. Maar soms kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld over wat je vertelt tijdens een sollicitatie. Of hoe je collega’s en leidinggevenden er mee om gaan. Er zijn oplossingen. Lees hier over wat handig is om te weten over werken met diabetes.

Solliciteren met diabetes

Je hoeft bij een sollicitatiegesprek niet te vertellen dat je diabetes hebt, als het geen invloed heeft op de baan waarop je solliciteert. Een werkgever mag ook niet naar je gezondheid vragen. Het is goed om vooraf na te denken of je het wilt vertellen. In sommige gevallen moet je vertellen dat je diabetes hebt. Bekijk meer over Solliciteren met diabetes.

Een nieuwe baan

Een nieuwe baan kan spannend zijn. Zeker als je diabetes hebt. Ga je het vertellen of houd je het voor jezelf? Hebben alle nieuwe indrukken invloed op je bloedglucosewaarden? Kun je er met je leidinggevende over praten? En zijn er oplossingen. Bekijk meer op Een nieuwe baan.

Werken met diabetes

Het is van je eigen situatie afhankelijk of je op je werk praat over je diabetes. Als je meet of spuit op je werkplek is het fijn als collega’s weten waarom je dat doet. Soms kan je werkgever ook voor tijd en ruimte zorgen. Je bent productiever als je je goed voelt. Daar profiteert je werkgever ook van. Er zijn verschillende oplossingen om goed om te gaan met je diabetes op je werk. Bekijk meer op Werken met diabetes.

Ziek thuis door diabetes

Je zit ziek thuis door je diabetes of door complicaties van de diabetes. Dat is een rotsituatie. Hopelijk is het tijdelijk en kun je snel weer doen wat je wilt. Maar als het langer duurt, dan krijg je te maken met wetten en regelingen. Bekijk bij Ziek thuis door diabetes hoe dit gaat.

Ik heb een eigen onderneming

Zelfstandig ondernemen heeft voordelen voor mensen met diabetes. Met een eigen onderneming kun je vaak je eigen tijd indelen en soms vanuit huis werken. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk bij Ik heb een eigen onderneming informatie en adviezen voor een eigen onderneming met diabetes.

Beroepschauffeur of piloot met diabetes

Sommige beroepen mag je uitvoeren met diabetes. Zoals beroepschauffeur zijn als vrachtwagenchauffeur of taxichauffeur. Er zijn ook beroepen die (nog) niet mogen met diabetes. Je kunt in Nederland geen piloot worden als je diabetes hebt. En ook een baan als treinmachinist krijgen is zeer moeilijk met diabetes. Door de nieuwe technologie vinden we dat dit wel moet veranderen in de toekomst.

Voor werkgevers

Diabetes en werk gaan prima samen. Dus heb je een medewerker met diabetes, dan hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Maar soms is wat extra ondersteuning wel nodig. Wat kun jij doen om jouw medewerker met diabetes te ondersteunen? Bekijk meer op Voor werkgevers.