Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Diabetes en werk gaan prima samen. Maar soms kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld over wat je vertelt tijdens een sollicitatie. Of hoe je collega’s en leidinggevenden er mee om gaan. Er zijn oplossingen. Lees hier over wat handig is om te weten over werken met diabetes.
Je hoeft bij een sollicitatiegesprek niet te vertellen dat je diabetes hebt, als het geen invloed heeft op de baan waarop je solliciteert. Een werkgever mag ook niet naar je gezondheid vragen. Het is goed om vooraf na te denken of je het wilt vertellen. In sommige gevallen moet je vertellen dat je diabetes hebt. Bekijk meer over Solliciteren met diabetes.
Een nieuwe baan kan spannend zijn. Zeker als je diabetes hebt. Ga je het vertellen of houd je het voor jezelf? Hebben alle nieuwe indrukken invloed op je bloedglucosewaarden? Kun je er met je leidinggevende over praten? En zijn er oplossingen. Bekijk meer op Een nieuwe baan.
Het is van je eigen situatie afhankelijk of je op je werk praat over je diabetes. Als je meet of spuit op je werkplek is het fijn als collega’s weten waarom je dat doet. Soms kan je werkgever ook voor tijd en ruimte zorgen. Je bent productiever als je je goed voelt. Daar profiteert je werkgever ook van. Er zijn verschillende oplossingen om goed om te gaan met je diabetes op je werk. Bekijk meer op Werken met diabetes.
Je zit ziek thuis door je diabetes of door complicaties van de diabetes. Dat is een rotsituatie. Hopelijk is het tijdelijk en kun je snel weer doen wat je wilt. Maar als het langer duurt, dan krijg je te maken met wetten en regelingen. Bekijk bij Ziek thuis door diabetes hoe dit gaat.
Zelfstandig ondernemen heeft voordelen voor mensen met diabetes. Met een eigen onderneming kun je vaak je eigen tijd indelen en soms vanuit huis werken. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk bij Ik heb een eigen onderneming informatie en adviezen voor een eigen onderneming met diabetes.
Sommige beroepen mag je uitvoeren met diabetes. Zoals beroepschauffeur zijn als vrachtwagenchauffeur of taxichauffeur. Er zijn ook beroepen die (nog) niet mogen met diabetes. Je kunt in Nederland geen piloot worden als je diabetes hebt. En ook een baan als treinmachinist krijgen is zeer moeilijk met diabetes. Door de nieuwe technologie vinden we dat dit wel moet veranderen in de toekomst.
Diabetes en werk gaan prima samen. Dus heb je een medewerker met diabetes, dan hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Maar soms is wat extra ondersteuning wel nodig. Wat kun jij doen om jouw medewerker met diabetes te ondersteunen? Bekijk meer op Voor werkgevers.
Of er werkplekaanpassingen voor een diabetesvriendelijke werkomgeving nodig zijn ligt heel erg aan de situatie van de persoon die diabetes heeft. Voor de meeste mensen zullen deze aanpassingen niet nodig zijn. Het kan zijn dat iemand een hulpmiddel nodig heeft bij complicaties bijvoorbeeld met de ogen. Een ander beeldscherm of een digitaal hulpmiddel dat voorleest kan dan een oplossing zijn. Soms kan een andere stoel of een ergonomisch toetsenbord of muis al een heel verschil maken.
Bij de meeste mensen met diabetes merk je niet dat ze het hebben. Maar het kan ook zijn dat de werknemer insuline gebruikt. Dan is het nodig dat die medewerker op tijd kan meten of controleren en insuline toedienen. Dit kan die medewerker in zeer korte tijd. Maar het is wel belangrijk dat dat gebeurt direct wanneer het nodig is. Dat kan een paar keer per dag zijn. Ook kan het zijn dat je medewerker een hypo of hyper heeft. Dit komt niet heel vaak voor, maar het kan zijn dat de medewerker daar even van bij moet komen. Soms helpt het als een medewerker een uur later kan starten in de ochtend bijvoorbeeld. Het is belangrijk om dit met elkaar te bespreken.
Afspraken met een huisarts, tandarts of bij een specialist in een ziekenhuis moeten bij voorkeur in de vrije tijd worden gepland. Maar niet altijd heb je hier invloed op. Zeker niet als je fullltime werkt. Er is hierover niets afgesproken in de wet, maar het valt wel onder wat ze noemen goed ondernemerschap om medisch afspraken onder werktijd wel toe te staan als dat niet anders kan. Het is goed om hier met elkaar een open gesprek over te voeren en er afspraken over te maken.
Hoewel diabetes een bekende ziekte is, zijn er nogal eens misverstanden over wat het inhoudt. Er zijn verschillende typen diabetes met elk eigen uitdagingen en behandelingen. Diabetes is nooit ‘eigen schuld, dikke bult’. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Maar ook diabetes type 2 houdt niet altijd direct verband met gewicht of een slechte leefstijl. Ook genen hebben hier bijvoorbeeld invloed op. Een open gesprek over wat diabetes betekent voor iemand is vaak een goed idee. Doe dit wel alleen als de persoon met diabetes dit wil.
Stress heeft invloed op hoe iemand met diabetes zich voelt. Bloedglucosewaarden reageren op stress. Het kan zijn dat iemand met diabetes zich ziek voelt als de waarden omhoog gaan door stress. Vaak weet iemand met diabetes zelf het beste hoe de stress goed gemanaged kan worden. Maak hierover eventueel duidelijke afspraken.