Met diabetes mag je in een vrachtwagen, taxi of bus rijden. Er zijn wel strenge regels waar je je aan moet houden. Je rijbewijs is korter geldig. En je moet je regelmatig laten keuren door een internist en oogarts. Het kan ook moeilijker zijn om een werkgever te vinden als je beroepschauffeur bent met diabetes.
Normaal gesproken kun je als beroepschauffeur blijven rijden. Ook mag je met diabetes gewoon een C- of D-rijbewijs halen. Wel is je groot rijbewijs iedere keer maximaal 3 jaar geldig als je medicijnen gebruikt die hypo’s kunnen veroorzaken. Gebruik je deze medicijnen niet, dan is je groot rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Daarna moet je weer gekeurd worden.
Heb je diabetes en gebruik je medicijnen die hypo’s kunnen veroorzaken? Dan moet je aan deze 6 eisen voldoen om je groot rijbewijs te halen of te verlengen:
Gebruik je als beroepschauffeur medicatie die een hypo kan veroorzaken dan moet je je vaker laten keuren. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen als insuline, sulfonylureumderivaat of repaglinide. Die keuring van een internist kan 1 keer in de 3 jaar zijn, maar soms zelfs 1 keer per jaar. Daarnaast ben je verplicht iedere 5 jaar je ogen door een oogarts te laten onderzoeken. De kosten van al deze keuringen moet je zelf betalen.
‘Soms denk ik weleens dat ik mijn diabetes heb gekregen door alle stress die ik jarenlang had. Ik verdiende goed als hypotheekadviseur. Ik werkte zo’n zeventig uur in de week, rookte als een ketter en moest en zou alle targets halen.’
Gebruik je geen medicijnen die hypo’s kunnen veroorzaken? En heb je geen complicaties van de diabetes aan je ogen, bloedvaten of zenuwen? Dan is je groot rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Iedere 10 jaar is dan een rapport van een oogarts noodzakelijk.
Wil je weten hoe je je groot rijbewijs verlengt? Je leest hier alles over in het Stappenplan rijbewijs verlengen als je diabetes hebt. Het verlengen van een groot rijbewijs duurt nog langer dan bij een gewoon rijbewijs. Reken daarvoor op minimaal 6 maanden.
Heb je diabetes en wil je beroepschauffeur worden? Dit mag gewoon, maar besef wel dat het een onzekere stap is. Helaas horen we bij Diabetesvereniging Nederland vaak dat beroepschauffeurs tegen problemen aanlopen met hun werkgever als ze diabetes krijgen. Of problemen hebben om een baan te vinden. Is jou dat ook overkomen en heb je onze hulp nodig? Neem contact op!
Voor het CBR is het geen probleem als je taxichauffeur wilt worden met diabetes. Je moet wel aan een aantal eisen voldoen:
Wij adviseren taxichauffeurs met diabetes meer dan 2 keer per dag bloedglucose te meten. Zorg er daarnaast altijd voor dat je het volgende op voorraad hebt in je auto:
Ook bij taxichauffeurs merken we dat werkgevers soms twijfelen of ze iemand met diabetes moeten aannemen. Dit is onterecht, maar kan soms wel tot problemen leiden. Neem contact met ons op als je tegen problemen aanloopt.
Er zijn een aantal beroepen die bijna niet bereikbaar zijn met diabetes. Daar vallen treinmachinist, piloot en stuurman of een andere functie op grote schepen onder. Soms kun je een ontheffing krijgen. Dan moet je extra vaak gekeurd worden en mag je geen diabetescomplicaties hebben.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.