Word lid en maak het verschil
Word lid
Autorijden met diabetes

Autorijden met diabetes

Achter het stuur met diabetes? Dat kan gewoon, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Zo zijn er extra regels en soms medische onderzoeken voor mensen met diabetes die een rijbewijs aanvragen of verlengen.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Achter het stuur met diabetes? Dat kan gewoon, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Zo zijn er extra regels en soms medische onderzoeken voor mensen met diabetes die een rijbewijs aanvragen of verlengen. Ook is het belangrijk dat je zelf alles doet om er voor te zorgen dat je veilig de weg op gaat.

Overleg met het CBR

Er zijn veel regels bij de aanvraag of de verlenging van je rijbewijs. Deze zijn soms onduidelijk of niet voor iedereen hetzelfde. Ook is er soms onduidelijkheid over de medische beoordeling. Gelijke regels en voor iedereen een gelijke en duidelijke behandeling als het gaat om rijbewijzen voor mensen met diabetes. Dat vindt Diabetesvereniging Nederland belangrijk. Daar overleggen we regelmatig over met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wat is het CBR

Het CBR is verantwoordelijk voor de rijvaardigheid en het beoordelen van de medische geschiktheid van bestuurders in Nederland. Bij het CBR doe je rijexamen, ze geven het rijbewijs, en ze beoordelen de rijgeschiktheid van bestuurders met medische problemen zoals diabetes. Daarnaast geeft het CBR voorlichting en advies over verkeersveiligheid en rijvaardigheid.

Keuringen voor je rijbewijs

Als je je rijbewijs aanvraagt of verlengt, krijg je te maken met keuringen. Soms moet je een medische keuring laten doen. En in ieder geval moet je je ogen laten keuren. Dat iedereen op de weg veilig is, is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je moet zelf veilig kunnen rijden, maar ook je medeweggebruikers moeten veilig zijn in het verkeer. Kijk voor meer over keuringen in het artikel Medische keuring voor je rijbewijs bij diabetes.

Is het veilig op de weg?

Mensen met diabetes zijn waarschijnlijk de meest gecontroleerde bestuurders in Nederland. Dat komt ook omdat we gewend zijn om onze glucosewaarden goed in de gaten te houden. En de meeste mensen met diabetes voelen hun lichaam goed aan en spelen daar op in. Ook diabetestechnologie helpt ons om veilig te rijden. Diabetesvereniging Nederland vindt dat het aantal keuringen op deze vooruitgang in moet spelen. We spraken hier in maart 2024 over in Meldpunt van Omroep Max Mensen met diabetes willen af van keuring voor rijbewijs.

Hulp bij een rijbewijsprobleem

Ben je lid van Diabetesvereniging Nederland, dan komen we ook met individueel advies of een individuele actie voor jou op als je problemen hebt met een uitspraak of procedure van het CBR. Neem dan contact met ons op. Lees ook over Diabetesvereniging Nederland en het CBR.