Word lid en maak het verschil
Word lid
Kosten rijbewijs aanvragen en verlengen bij diabetes

Kosten rijbewijs aanvragen en verlengen bij diabetes

Als je diabetes hebt, kost het aanvragen en verlengen van een rijbewijs niet alleen meer tijd maar óók meer geld. Naast de kosten van de gezondheidsverklaring, betaal je vaak voor het invullen van het diabetesformulier. Ook de extra...

  Als je diabetes hebt, kost het aanvragen en verlengen van een rijbewijs niet alleen meer tijd maar óók meer geld. Naast de kosten van de gezondheidsverklaring, betaal je vaak voor het invullen van het diabetesformulier. Ook de extra kosten van de oogarts, internist of keuringsarts worden niet vergoed door de zorgverzekering.

  Kosten voor iedereen

  • De kosten van de gezondheidsverklaring zijn voor iedereen hetzelfde. Dit is in 2024 een bedrag van € 44,50.
  • Het gebruik van een papieren gezondheidsverklaring kost iets meer, dan komt er ongeveer 10 euro bij. Als je de gezondheidsverklaring digitaal invult via Mijn CBR, betaal je dit bedrag niet.

  Extra kosten bij diabetes

  Na het invullen van de gezondheidsverklaring vraagt het CBR je om extra formulieren en soms ook om extra medische keuringen. Daar komen extra kosten uit die niet worden vergoed door je zorgverzekering:

  Kosten van de oogarts

  De kosten hiervan lopen erg uiteen. Sommige oogartsen combineren je jaarlijkse oogcontrole met de controle voor je rijbewijs. Andere rekenen hier een vast keuringsbedrag voor dat meestal tussen de 40 en 65 euro is. Dit bedrag wordt niet vergoed door je zorgverzekering.

  Kosten van een extra keuring

  Deze keuring moet door een internist of door een keuringsarts worden gedaan. Je hoort dit van het CBR. Ook hiervan lopen de kosten uiteen. We horen bedragen van 25, tot 40 euro, maar het kan ook oplopen tot 100 euro. Dit bedrag wordt niet vergoed door je zorgverzekering.

  Heb je vragen over de kosten van de keuring?

  Als lid van DVN kun je altijd contact met ons opnemen bij vragen of als je tegen een probleem aanloopt. We helpen je graag met advies.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid