Word lid en maak het verschil
Word lid
Wat zijn bloedglucosewaarden?

Wat zijn bloedglucosewaarden?

Bloedglucosewaarden zijn de waarden van de hoeveelheid glucose in je bloed. Als je diabetes hebt, moet je je bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden. Daarom controleer je de bloedglucosewaarde.

  Bloedglucosewaarden zijn de waarden van de hoeveelheid glucose in je bloed. Als je diabetes hebt, moet je je bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden. Daarom controleer je de bloedglucosewaarde. Ook wel bloedsuikerwaarde genoemd. Maar wat is bloedglucose of bloedsuiker precies? Bij welke waarde heb je diabetes? En wat kun je doen bij een lage of hoge waarde?

  Wat is bloedglucose (bloedsuiker)?

  Bloedsuiker is de hoeveelheid suiker in je bloed. Een andere naam voor suiker is glucose. Daarom spreken we ook van bloedglucose. Je lichaam haalt glucose vooral uit voeding. De koolhydraten uit brood, aardappelen en andere voeding komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose geeft alle cellen in je lichaam energie. Zodat je bijvoorbeeld kunt bewegen. Het is dus van levensbelang voor je lichaam.

  Insuline zorgt voor opname glucose

  In een gezonde situatie zit er precies genoeg glucose in je bloed. Niet te veel en niet te weinig. Bij mensen met diabetes is dat evenwicht weg. Dat heeft te maken met het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt dat je lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Als je te weinig of geen insuline aanmaakt, komt de glucose niet in je lichaamscellen. Daardoor blijft er teveel glucose in je bloed. Er is dan behandeling nodig om deze bloedglucose te verlagen.

  Bij welke bloedglucosewaarde heb je diabetes?

  De hoeveelheid glucose in je bloed wordt uitgedrukt in mmol/l (millimol per liter). Om te kijken of je diabetes hebt, prikt een arts meestal bloed als je ‘nuchter’ bent. Dat betekent dat je in de 8 uur ervoor niets hebt gegeten of gedronken (behalve water). Dit zeggen de cijfers:

  • onder 6,1 mmol/l: je hebt waarschijnlijk geen diabetes
  • tussen 6,1 en 7 mmol/l: je hebt waarschijnlijk beginnende diabetes
  • boven de 7 mmol/l: je hebt waarschijnlijk diabetes

  Heb je al wel gegeten en ben je dus niet ‘nuchter’? Dan is de hoeveelheid glucose in je bloed iets hoger.

  • onder 7,8 mmol/l: je hebt waarschijnlijk geen diabetes.
  • tussen 7,8 en 11 mmol/l: je hebt waarschijnlijk beginnende diabetes
  • boven 11 mmol/l: je hebt waarschijnlijk diabetes.

  Verder onderzoek wijst uit of je diabetes hebt. En zo ja, welk type diabetes.

  Het meten van de bloedglucosewaarde

  Glucose meten doe je met een bloedglucosemeter. Dat is een apparaatje waarmee je zelf je waardes kunt checken. Bij diabetes type 1, LADA, MODY, 3c, zwangerschapsdiabetes en sommige andere typen diabetes is meerdere keren per dag meten noodzakelijk. Als je bloedglucose lang te hoog is, kun je over langere tijd gezondheidsproblemen krijgen. Bijvoorbeeld schade aan organen of bloedvaten. Door regelmatig je bloedglucose te meten, kun je op tijd ingrijpen. Zo hou je je diabetes beter onder controle.

  Wat doe je bij een te lage bloedglucosewaarde?

  Als je bloedglucosewaarde te laag is, noemen we dit een hypo (3,9 mmol/l of lager). Er zit dan te weinig glucose (suiker) in je bloed. Bij een hypo verhoog je de bloedglucosewaarde met snelwerkende koolhydraten. Snelwerkende koolhydraten zitten bijvoorbeeld in druivensuiker en frisdrank (geen light).

  Wat doe je bij een te hoge bloedglucosewaarde?

  Je bloedglucosewaarde kan ook te hoog worden. Dat heet een hyper (10 mmol/l of hoger) . Bij een hyper heb je te veel glucose (suiker) in je bloed. Wat je moet doen als je een hyper hebt, verschilt per persoon en is afhankelijk van de omstandigheden.

  Bekijk meer over bloedglucosewaarden op diabetes.nl

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid