Word lid en maak het verschil
Word lid
Roken en diabetes

Roken en diabetes

Roken verhoogt de kans op het krijgen van diabetes. En als je diabetes hebt, loop je meer risico om complicaties te krijgen als je rookt.

  Roken verhoogt de kans op het krijgen van diabetes. En als je diabetes hebt, loop je meer risico om complicaties te krijgen als je rookt.

  Verband tussen roken en diabetes

  Bijna 40% van de rokers krijgt diabetes. Hoe dat komt? Je lichaam maakt insuline aan om het suikergehalte in het bloed op peil te houden. Als je rookt, reageert je lichaam niet meer goed op de insuline. Daardoor worden je bloedsuikers te hoog. Ook neemt de kans op complicaties bij diabetes enorm toe. Heb je diabetes, dan is elke sigaret die je niet rookt winst. Helemaal stoppen is natuurlijk de beste oplossing.

  Stoppen met roken als je diabetes hebt

  Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om niet te roken als je diabetes hebt:

  • Vetophoping op de verkeerde plaats
   Een van de meest genoemde redenen om niet te willen stoppen met roken, is de angst om zwaarder te worden. Maar door te roken, ontwikkel je meer vet rond je buik. Juist dat buikvet is een van de boosdoeners bij diabetes.
  • Het effect van roken op de bloedvaten is bij diabetes groter
   Door diabetes worden je bloedvaten stugger en dikker. Daarnaast beschadigen ze sneller. Aan die beschadigingen blijven cholesteroldeeltjes hangen. Je bloedvaten worden daardoor smaller met als gevolg dat het bloed er minder goed doorheen stroomt. De nicotine in sigaretten heeft hetzelfde effect. Het beschadigt de bloedvaten en zorgt ervoor dat ze eigenlijk voortdurend licht ontstoken zijn. Daardoor is de kans dat je hart- en vaatziekten krijgt groter.

  Risico op hart- en vaatziekten?

  Heb je diabetes type 2 en ben je benieuwd of jij een hoger risico hebt op hart-en vaatziekten?

  Man met bloeddrukmeter om zijn pols

  Hoe stop ik?

  Stoppen met roken valt voor de meeste mensen niet mee. Als het je niet op eigen kracht lukt, kun je op verschillende manieren hulp krijgen. Vraag je behandelaar naar de mogelijkheden. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts.

  Vóór de afspraak met je behandelaar of huisarts is het handig om de Consultkaart Stoppen met roken te bekijken. Daarin staan alle mogelijke behandelingen op een rij met daarbij de meest gestelde vragen en antwoorden. Omcirkel de vragen die voor jou het belangrijkst zijn. Zo bereid je het gesprek goed voor en kan de arts je zo goed mogelijk helpen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid