Word lid en maak het verschil
Word lid
Psychische gezondheid

Psychische gezondheid

Als je diabetes heb is het goed om ook je psychische gezondheid in de gaten te houden. Psychische problemen komen namelijk regelmatig samen voor bij mensen met diabetes. Deze kunnen het leven met diabetes moeilijker maken. Psychische problemen...

  Als je diabetes heb is het goed om ook je psychische gezondheid in de gaten te houden. Psychische problemen komen namelijk regelmatig samen voor bij mensen met diabetes. Deze kunnen het leven met diabetes moeilijker maken. Psychische problemen die vaker bij voorkomen diabetes zijn:

  Depressie en angst

  Als je diabetes hebt, ben je hier 24 uur per dag mee bezig. Denk aan medicijnen nemen, bloedglucose meten of bewust met je leefstijl omgaan. Dit kan voor extra druk zorgen en bijdragen aan het ontstaan van psychische problemen zoals depressie, burn-out of angst.

  Diabetes-distress

  Diabetes-distress is de emotionele stress en zorgen die komen kijken bij het leven met diabetes. Je kunt je gefrustreerd, angstig, boos, schuldig, hulpeloos of ontkennend voelen over je diabetes. Dit kan leiden tot problemen met het volgen van het behandelplan en het bereiken van doelen van je bloedglucosewaarden.

  Eetstoornissen

  Mensen met diabetes hebben meer kans op eetstoornissen, zoals eetbuien, boulimia nervosa en anorexia nervosa. Dit kan komen door de extra aandacht die eten en een gezond gewicht krijgen als je diabetes hebt.

  Het is dus belangrijk om niet alleen te kijken hoe je je lichamelijk voelt, maar hoe het gaat met je psychische gezondheid. Het kan helpen om professionele hulp in te schakelen. Maar ook praten met anderen mensen met diabetes kan nuttig zijn, omdat je zo steun voelt van mensen die hetzelfde doormaken als jij. Wil je in contact komen met andere mensen met diabetes? Dit kan op het Trefpunt van diabetes.nl.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid