Word lid en maak het verschil
Word lid
Stress door diabetes

Stress door diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende blijvende ziektes in Nederland. Ruim 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Diabetes staat niet alleen bekend als een ziekte met veel lichamelijk complicaties. Het heeft ook veel invloed op wat je elke...

    Diabetes is een van de meest voorkomende blijvende ziektes in Nederland. Ruim 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Diabetes staat niet alleen bekend als een ziekte met veel lichamelijk complicaties. Het heeft ook veel invloed op wat je elke dag doet en hoe je je voelt. Iedereen voelt tegenwoordig stress, mensen met diabetes ervaren daar bovenop extra stress door.

    Stress door diabetes beschrijft de belasting die je als persoon kunt ervaren. Dit noemen we diabetes distress. Dit kunnen angsten en zorgen zijn die mensen ervaren. Wanneer je diabetes hebt, heeft dit een grote invloed op hoe je je voelt en wat je op een dag kunt doen. Diabetes is een blijvende ziekte, je moet er je hele leven mee omgaan. Hier hoort bij dat je de hele tijd en ook dag en nacht beslissingen moet nemen. Wanneer en wat eet ik, wat zijn mijn bloedsuikerwaarden, ga ik nu sporten, moet ik nog meer insuline spuiten? Het is altijd bij je, je hebt nooit vakantie van diabetes.

    Wat valt onder stress door diabetes?

    • Bij stress door diabetes heb je last van verschillende gevoelens zoals boosheid, onzekerheid, spanning of somberheid
    • Stress door diabetes kan ontstaan door de invloed die het heeft op je dag. Het kan voelen als een last waardoor je verdrietig, boos of gestrest kunt worden
    • Door stress door diabetes kan het zijn dat je minder goed voor jezelf zorgt. Het kan ook zo zijn dat de behandeling je veel energie kost
    • Praten met je zorgverlener kan je helpen bij stress door diabetes. Je kunt zo beter leren omgaan met je zorgen

    Hoe ontstaat stress door diabetes?

    Diabetes heeft invloed op veel dingen in je leven en kan als een last voelen. Stress door diabetes gaat over de belasting en zorgen die deze ziekte veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten waar je het meest boos of gestrest van wordt. Maar ook of je je schuldig voelt. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

    • Zorgen over te hoge of te lage bloedglucose waardes en hier de hele tijd en ook dag en nacht mee bezig zijn
    • Angst voor mogelijke (toekomstige) complicaties
    • Omgaan met het onbegrip van anderen of het ervaren van te weinig steun van familie en vrienden
    • Niet alles kunnen doen, minder sociale activiteiten
    • Moeite met gezond eten en drinken, of goed voor jezelf zorgen
    • Je opgebrand voelen door alles wat nodig is om je bloedglucosewaarden goed krijgen en te houden

    Is stress door diabetes hetzelfde als een depressie?

    Nee, dit is niet hetzelfde. Een diabetes burn out en stress door diabetes worden wel eens door elkaar gehaald. Maar het zijn twee verschillende dingen waarvoor een andere behandeling nodig is. Bij een depressie ben je vaak verdrietig of naar over alles. Bij diabetes distress gaan de negatieve gevoelens  alleen over je diabetes. Een beetje stress hebben door diabetes is bij deze blijvende ziekte niet gek. Maar heb je veel last van boosheid, angsten of stress door je diabetes? Dan raden we aan om hier hulp voor te zoeken.

    Hulp bij stress door diabetes

    Stress door diabetes komt bij ongeveer op één op de drie mensen met diabetes voor. Het is normaal om je soms verdrietig of frustratie te voelen terwijl je met je diabetes bezig bent. Praten met familie of vrienden kan hierbij helpen. Ook kun je in overleg met je behandelaar kijken naar aanpassingen in je behandelplan. Daarmee kan je misschien de stress die komt door diabetes verminderen.

    Helpt het niet genoeg?

    Helpt het niet genoeg? Maak dan via je arts een afspraak bij een psycholoog of praktijkondersteuner. Zij kunnen je leren hoe je goed met de uitdagingen van diabetes om kunt gaan. Omgaan met een blijvende ziekte zoals diabetes kan veel van je vragen. Soms heb je daar hulp bij nodig. Vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar het geeft juist aan hoe sterk je bent. Het is altijd goed om hulp te vragen wanneer dat nodig is.

    Hoe kan een behandelaar helpen?

    De American Diabetes Association zegt dat holistisch met diabeteszorg omgaan het beste is. Holistisch betekent dat je niet alleen naar de diabetes kijkt maar naar alles. Dan staat niet alleen diabetes centraal, maar ook de kwaliteit van leven van een persoon zelf. Deze manier waarin de persoon zelf centraal staat blijkt stress door diabetes minder te maken. Als we dus niet alleen naar de zorg kijken maar ook naar hoe iemand zich voelt, dan kunnen we ervoor zorgen dat er veel minder stress is.  Hulp van een psycholoog is niet altijd nodig. Diabetes zorgverleners kunnen vaak helpen om de stress minder te maken.

    Lees ook op diabetes.nl

    Je vindt veel informatie over psychische klachten bij diabetes en wat je daar aan kunt doen of hoe je daarbij geholpen kunt worden op diabetes.nl

    Een afbeelding van twee wandelende dames.
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid