Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Als je diabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig je bloedwaarden te (laten) controleren. Dit betekent dat je je bloedsuikerspiegel en andere bloedwaarden moet meten. Bijvoorbeeld bloedwaarden die iets zeggen over je hart en vaten of je nieren. Maar om welke waarden gaat het precies en waarom zijn ze belangrijk?
Bloedwaarden die je regelmatig moet controleren zijn:
Bloedwaarden die je niet regelmatig meet, maar die wel voor komen bij diabetes zijn:
Een belangrijke bloedwaarde bij diabetes is je bloedglucose. Deze waarde kan te hoog (hyper) of te laag (hypo) worden. Als je bloedglucose lang te hoog is, kun je over langere tijd gezondheidsproblemen krijgen. Bijvoorbeeld schade aan organen of bloedvaten. Door regelmatig je bloedglucose te meten, kun je op tijd ingrijpen. Zo kun je je diabetes beter onder controle houden.
De HbA1c-waarde is gemiddelde bloedglucosewaarde. De HbA1c wordt is een gemiddelde van de metingen van de afgelopen 2 tot 3 maanden. De waarde geeft aan hoe goed je diabetes onder controle is.
Naast bloedglucose en HbA1c zijn ook andere bloedwaarden belangrijk. Bijvoorbeeld je cholesterol en je bloeddruk. Als je diabetes hebt, heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterol heb je een nog grotere kans hierop. Ook is het goed je bloeddruk regelmatig te controleren. Heb je langere tijd een hoge bloeddruk? Dan heb je een hoger risico op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Door je cholesterol en bloeddruk regelmatig te meten, kun je op tijd stappen ondernemen. Je hebt dan een kleinere kans op problemen aan je hart of vaten.
Als je diabetes hebt, kun je ook eerder problemen krijgen aan je nieren. Om te kijken of je nieren goed werken, kun je metingen doen in je urine en bloed. Bloedwaarden die je kunt meten zijn je creatininewaarde en de GFR (glomerulaire filtratiesnelheid). Creatine is een afvalproduct dat van je spieren komt. Als je nieren niet goed werken, blijft deze stof achter in je bloed. Als je dus een hoge creatininewaarde hebt, kan het zijn dat je nieren niet goed werken.
GFR is een waarde die iets zegt over hoe snel je nieren afvalstoffen uit het bloed halen. Een lage waarde kan betekenen dat je nieren niet goed werken.