Word lid en maak het verschil
Word lid
Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Cholesterol is een bouwsteen voor cellen en hormonen. De lever maakt cholesterol aan, maar ook via je eten krijg je het binnen. Cholesterol zit bijvoorbeeld in eieren,...

  Cholesterol is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Cholesterol is een bouwsteen voor cellen en hormonen. De lever maakt cholesterol aan, maar ook via je eten krijg je het binnen. Cholesterol zit bijvoorbeeld in eieren, vlees en zuivelproducten.

  Er zijn twee soorten cholesterol: LDL- en HDL cholesterol. LDL-cholesterol kan zich ophopen in de bloedvaten, waardoor je bloedvaten dichtslibben. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes. HDL-cholesterol helpt bij het opruimen van cholesterol in het bloed.

  Verband tussen cholesterol en diabetes

  Door diabetes kunnen je bloedvaten beschadigen. Hierdoor hecht cholesterol zich gemakkelijk aan de wand van de bloedvaten. Als je cholesterol te hoog is, is de kans dus groter dat je bloedvaten dichtslibben. Hierdoor kun je problemen aan je hart en vaten krijgen. Het is belangrijk je cholesterol regelmatig te controleren en actie ondernemen als het te hoog is.

  Controleren van je cholesterol

  Tijdens je jaarcontrole zal je zorgverlener je cholesterol controleren. Dit doet deze door bloed af te nemen.  Zijn je waarden te hoog, dan zal je zorgverlener samen met jou een behandelplan opstellen om je cholesterolwaarden omlaag te krijgen. Dit kan met aanpassing van je leefstijl of met medicijnen.

  Leefstijl en cholesterol

  Een gezonde leefstijl kan een gunstig effect hebben op je cholesterolwaarden. Denk hierbij aan gezond eten met veel vezels en gezonde vetten. Regelmatig bewegen kan ook helpen bij het verlagen van cholesterolniveaus en het verbeteren van de gezondheid van het hart.

  Met elke stap die ik zet, werk ik aan mijn cholesterol én mijn diabetes

  Amir

  Medicijnen

  Soms schrijft je arts medicijnen voor om je cholesterol omlaag te krijgen. Dit kunnen medicijnen zijn die het LDL-cholesterol verlagen of het HDL-cholesterol verhogen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid