Word lid en maak het verschil
Word lid
Leefstijl

Leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor je lichaam. Ook als je diabetes hebt. Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen kunnen invloed hebben op je diabetes

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor je  lichaam. Ook als je diabetes hebt. Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen kunnen invloed hebben op je diabetes. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van je leefstijl. Gaat het goed? Of kun je nog dingen verbeteren?

Gezond eten

Gezond eten betekent dat je verschillende soorten voedsel eet, zoals groenten, fruit, volkoren granen, mager vlees en zuivelproducten. Probeer suikerhoudende dranken en snacks zoveel mogelijk te vermijden en kies in plaats daarvan voor water en gezonde tussendoortjes.

Voldoende bewegen

Beweging is belangrijk voor een gezond lichaam. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Het is goed als daarbij je hartslag en ademhaling omhoog gaan. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Dit houdt je hart gezond en zorgt voor sterke spieren en botten.

Goed slapen

Een goede nachtrust is net zo belangrijk als gezond eten en bewegen. Probeer elke nacht genoeg te  slapen. Een regelmatig slaappatroon helpt je om uitgerust en energiek te blijven gedurende de dag.

Roken, alcohol en drugs

Roken, (veel) alcohol en drugs passen niet bij een gezonde leefstijl. Als je diabetes hebt, moet je hiermee extra voorzichtig zijn. Het kan namelijk voor extra problemen zorgen.

Leefstijl en Diabetes

Een gezonde leefstijl kan helpen bij het voorkomen en beheersen van diabetes. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te behouden, kun je je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Diabetes heb je echter 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het is daarom ook belangrijk je mentale gezondheid goed in de gaten te houden.

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Of je nu wel of geen diabetes hebt. Door bewust te zijn van wat je eet, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen, kun je een positieve invloed hebben op je welzijn. En bedenk: het is nooit te laat om te beginnen en alle stapjes helpen.