Een kind met diabetes is net als ieder ander kind. Toch komt er veel op jou en je kind af: bloedsuiker meten, insuline toedienen en letten op voeding. Wij helpen je hierbij. We geven je tips voor op school en thuis. En we organiseren allerlei leuke activiteiten met onze SugarKidsClub, zoals herfst- en zomerkampen. Daar leren kinderen spelenderwijs alles over diabetes. En ze zijn even een week lang net als iedereen!
Als je hoort dat je kind diabetes heeft, staat de wereld van je kind, jou en je gezin op z’n kop. Na de diagnose is het leven van je kind niet meer hetzelfde. Jullie moeten leren bloedsuiker meten, koolhydraten tellen, prikken of het pompje bedienen.
Na een periode van veel nieuwe indrukken komt er pas ruimte voor emoties, zoals boosheid en verdriet. Je vraagt je af hoe de toekomst van je kind eruit gaat zien. Hoe zorg je ervoor dat je kind zo normaal mogelijk kan opgroeien? En hoe ga je om met alle verplichtingen en de wisselingen in bloedsuikerwaarden? Hoe zit het met vergoedingen? En wat kun je verwachten als je kind naar school gaat of gaat studeren? Wij helpen je er graag bij!
Als je kind de diagnose diabetes heeft gekregen, zijn er steeds weer situaties waar je over na moet denken. Of waar je bezorgd om bent. Want buitenspelen, bij oma logeren of een kinderfeestje zijn activiteiten geworden die voorbereiding vragen. Gelukkig kun je met diabetes wel sporten, feestmaaltijden eten en op schoolreisje. Maar het vraagt altijd aandacht van je kind en het gezin.
Want diabetes heb je niet alleen.
Als je kind diabetes heeft en opgroeit kom je iedere keer weer voor nieuwe uitdagingen te staan. Bijvoorbeeld als je kind naar de opvang gaat. Mag je kind dan bijvoorbeeld geweigerd worden als het diabetes heeft? En hoe zit het als je kind naar school gaat? Welke afspraken moet je maken en wie helpt je kind? En gaat je kind studeren, dan komen er vragen als: Welke studie past het beste? Wat gebeurt er als je door je diabetes studievertraging oploopt? En hoe regel je de diabeteszorg als je kind op kamers gaat in een andere stad? Heb je hierover vragen of wil je advies? Neem dan contact met ons op.
Als je kind diabetes heeft, krijg je de meeste kosten voor zorg, behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen vergoed door de zorgverzekering. En gebruikt je kind een sensor dan gelden daarvoor andere vergoedingsregels dan voor volwassenen. Heb je daarnaast nog extra kosten die niet vergoed worden, dan zijn er ook mogelijkheden om deze kosten af te trekken bij je belastingaangifte. Meer hierover lees je op de pagina ‘Aftrekken zorgkosten in belastingaangifte‘. Soms kun je gebruik maken van regelingen die zorgen voor minder kosten voor je kind, zoals persoonsgebonden budget, dubbele kinderbijslag of extra studietoelage.
Heb je jongere kinderen, en vind je het leuk om je kind kennis te laten met andere kinderen met diabetes? Of wil jij graag andere ouders ontmoeten die ook een kind hebben met diabetes? Onze SugarKidsClub organiseert activiteiten voor kinderen met diabetes en hun ouders. Contact met andere ouders is heel waardevol. En hetzelfde geldt voor kinderen. Bij onze activiteiten kun je ervaringen delen en van elkaar leren op een gezellige manier! Op Facebook vind je de laatste nieuwtjes en activiteiten van SugarKidsClub.
Het is nu 1 jaar terug dat Mara diabetes kreeg. Ik word nog steeds wel eens wakker met het idee dat het alleen een nare droom was.
Evelyn (42 jaar)
Het magazine Diabc en onze nieuwsbrief bieden betrouwbare informatie en praktische tips over leven met diabetes. Word lid van DVN en ontvang 6 keer per jaar Diabc.
Op diabetes.nl vind je nog meer informatie voor ouders met een kind met diabetes.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.