Word lid en maak het verschil
Word lid
Aftrekken zorgkosten in belastingaangifte

Aftrekken zorgkosten in belastingaangifte

Diabetes kan leiden tot extra kosten. Soms zijn er vergoedingen van je zorgkosten waarvoor je in aanmerking komt. Bekijk de mogelijkheden.

  Een deel van de gemaakte diabeteszorgkosten kun je aftrekken van je belastbare inkomen via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dat betekent dat je dan minder belasting betaalt.

  Drempelbedrag voor belastingaftrek

  Voor het aftrekken van zorgkosten moeten je zorgkosten boven een bepaald bedrag uitkomen. Dit heet het drempelbedrag. Bekijk hier het drempelbedrag. Of gebruik Bereken de aftrek om het aftrekbedrag te berekenen.

  Zorgkosten van een kind

  Betaal je de zorgkosten van je kind, omdat je kind niet in staat is de kosten zelf te betalen? En is je kind jonger dan 27 jaar? Ook dan kun je in aanmerking komen voor belastingaftrek. Bekijk ook Regelingen voor ouders van een kind of jongere met diabetes. voor financiële hulp bij de zorgkosten.

  Vervoerskosten voor diabeteszorg

  Met het openbaar vervoer, taxi of met de auto naar je arts of behandelaar? Ook deze kosten zijn aftrekbaar. Ging je met de auto? Dan mag je de werkelijke kosten per kilometer aftrekken. Met de informatie van de Consumentenbond kun je deze zelf berekenen. Heb je al een vergoeding gekregen voor ziekenvervoer? Haal dat bedrag dan af van het bedrag dat je wilt aftrekken in je belastingaangifte.

  Premie insulinepompverzekering

  De premie die je betaalt voor je insulinepompverzekering is aftrekbaar.

  Kies voor de insulinepompverzekering

  Sluit via Diabetesvereniging Nederland de insulinepompverzekering af. Bij diefstal, verlies of beschadiging krijg je tot € 4.000,- vergoeding.

  Kosten van medicijnen

  Alle kosten voor medicijnen en verbandmiddelen die zijn voorgeschreven door een bevoegd arts zijn aftrekbaar. Ook homeopathische middelen mag je aftrekken. Uitgaven voor medicijnen ter voorkoming van een ziekte kun je niet aftrekken. Kosten die de zorgverzekeraar al vergoedt, mag je niet aftrekken. En ook moeten ze buiten de wettelijke eigen bijdrage vallen (maximaal 250 euro per kalenderjaar). Deze bijdrage is iets anders dan het eigen risico. Een eigen bijdrage geldt voor een aantal hulpmiddelen en medicijnen.

  Kosten van een dieet

  Volg je op voorschrift van een arts of diëtist een dieet? Je mag een vast bedrag voor je dieetkosten aftrekken als je dieet op de dieetlijst staat. Op de dieetlijst vind je ook het aftrekbare bedrag per dieet.

  Wat eet jij vanavond?

  De lekkerste recepten en fijnste kookboeken vind je op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

  man leest in kookboek
  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid