Herken je symptomen van diabetes en wil je weten of je diabetes hebt? Lees hier meer over de betrouwbaarheid van zelftesten en bloedglucosemeters die je zelf kunt kopen.
Diabetes is een ziekte waarbij er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. Veelvoorkomende klachten bij diabetes zijn dorst, vaak moeten plassen, je extreem moe voelen of wazig zien. Het kan ook zijn dat je wazig ziet, snel afvalt of last hebt van ontstekingen. Sommige mensen hebben geen symptomen en komen er per ongeluk achter dat ze diabetes hebben.
Er zijn verschillende soorten diabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn het meest bekend. Er zijn ook andere soorten diabetes, zoals MODY, LADA, diabetes type 3c en zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2 worden vaak door elkaar gehaald, maar hebben een andere oorzaak en behandeling. Bekijk hier meer over de verschillende soorten diabetes.
Met een test of onderzoek kom je erachter of je diabetes hebt. Er zijn diabetes zelftesten te koop. Bijvoorbeeld op internet of bij de drogist. Dit is een thuistest waarmee je jouw bloedsuikerwaarden onder de loep neemt. Maar wees voorzichtig met deze diabetes testen, want deze zijn niet altijd betrouwbaar. Er zit namelijk geen controle op de zelftesten die door fabrikanten worden ontwikkeld. Het kan zijn dat de test uitwijst dat je geen diabetes hebt, terwijl dit wel zo is.
‘Diabetes? Ik?’
Paul Jansen over zijn diagnoseverhaal
Glucose meten doe je met een bloedglucosemeter. Dat is een apparaatje waarmee je zelf je waardes kunt checken. Er zijn bloedglucosemeters te koop. Hiermee kun je zelf met een vingerprik je bloedglucose meten. Meet je daarmee een hogere waarde, dan wil dat nog niet meteen zeggen dat je ook diabetes hebt.
Heb jij klachten die passen bij diabetes? En wil je een betrouwbare diabetestest doen? Ga dan altijd naar je huisarts. Je huisarts kan via bloedonderzoek snel vaststellen of je diabetes hebt. De huisarts zal met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Ook kan een buisje bloed in een laboratorium worden onderzocht. Lees meer over de testen die er zijn.
De hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed wordt uitgedrukt in mmol/l (millimol per liter). Om te kijken of je diabetes hebt, prikt een arts meestal bloed als je ‘nuchter’ bent. Bekijk hier bij welke waarde je diabetes hebt.
Heb je een hoger risico op diabetes? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Dit een wetenschappelijke onderbouwde check die is ontwikkeld door Diabetes Fonds, Hartstichting, Nierstichting, Longfonds en Fonds Psychische Gezondheid in samenwerking met het Niped.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.