Word lid en maak het verschil
Word lid
Glucagon

Glucagon

Glucagon is een hormoon dat wordt gemaakt in je alvleesklier. Glucagon zorgt ervoor dat je lever glucose (suiker) in je bloed brengt als je bloedsuikerspiegel te laag is.

  Wat is Glucagon?

  Glucagon is een hormoon dat wordt gemaakt in je alvleesklier. Het zorgt ervoor dat je lever glucose (suiker) in je bloed brengt als je bloedsuikerspiegel te laag is. Door glucagon stijgt dus je bloedglucosewaarde. Het helpt ook bij het afbreken van vetreserves in het lichaam om energie te leveren wanneer de bloedsuikerspiegel laag is.

  Samenwerking insuline en glucagon

  Glucagon verhoogt dus de bloedsuikerspiegel om je energie te geven. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel door de opname van glucose naar je cellen beter en sneller te maken. Samen helpen ze dus om in het lichaam de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

  Glucagon toedienen bij een hypo

  Als je bloedsuikerspiegel te laag is kun je een hypo krijgen. De meeste hypo’s kun je zelf oplossen. Bijvoorbeeld door druivensuiker te eten of een pakje fruitsap te drinken. Dit zijn snelle koolhydraten. Soms is een hypo zo heftig, dat zelf iets eten of drinken niet meer lukt. Dan helpt het om glucagon toegediend te krijgen. Dat kan met een injectie of neusspray. Iemand anders moet dit voor je doen. Geef mensen in je omgeving hier uitleg over.

  Bijwerkingen

  Bijwerkingen die het meeste voorkomen bij het gebruik van glucagon zijn misselijkheid en overgeven. Soms kun je ook hoofdpijn of diarree krijgen. Meer informatie over bijwerkingen van glucagon vind je op apotheek.nl.

  Meer weten over glucagon?

  Zorg voor voorraad

  Het is verstandig om altijd glucagon in huis te hebben. Glucagoninjecties moet je in de koelkast bewaren De neusspray bewaar je op kamertemperatuur. Glucagon is op recept verkrijgbaar. Vraag je behandelaar naar de injectie of naar de neusspray. Neem glucagon ook altijd mee als je op vakantie gaat. En leg het op plaatsen waar je vaak bent, bijvoorbeeld op je werk of op school.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid