Neuropathie is hetzelfde als zenuwschade. Zenuwschade kan op verschillende plaatsen in je lichaam ontstaan. Iets minder dan de helft van alle mensen met diabetes krijgt met zenuwschade te maken.
Je zenuwen sturen signalen van je hersenen naar je spieren en organen en weer terug. Zo kun je je spieren gebruiken. En je kunt warmte, kou en pijn voelen. Een beschadigde zenuw kan signalen niet meer goed doorgeven.
Het is nog niet precies bekend wat zenuwschade (neuropathie) veroorzaakt. Hoge bloedglucosewaarden kunnen schade aanrichten aan de zenuwen. Andere risicofactoren zijn:
Ook mensen met een te langzaam werkende schildklier, vitamine B-tekort of mensen die chemokuren ondergaan (medicijnen tegen kanker) hebben meer kans op zenuwschade. Maar bij mensen met diabetes is deze kans helaas groter.
Door de sterke wisselingen van de hoeveelheid glucose in het bloed, krijgen zenuwen van mensen met diabetes regelmatig een ‘opdonder’.
Afvalstoffen worden niet meer goed aan het bloed afgegeven en voedingsstoffen en zuurstof worden hierdoor niet meer goed aan de zenuw afgegeven. Hierdoor ontsporen processen in de zenuwcellen, waardoor de zenuwbanen op den duur beschadigd raken of zelfs afsterven.
De kans dat iemand met diabetes zenuwschade (neuropathie) krijgt is dus ook afhankelijk van hoe erg de glucosewaarden wisselen. De kans wordt na onderzoek geschat op 30 a 40% kans.
Het lastige van al deze klachten is dat ze ook andere oorzaken kunnen hebben.
Er zijn verschillende soorten zenuwschade:
In dit e-book lees je meer over de oorzaken van zenuwschade door diabetes, de soorten zenuwschade die er zijn, de klachten en de behandeling.
Ook geven we tips voor het omgaan met zenuwschade.
Meestal begint zenuwschade met minder gevoel in je voeten. Het lijkt alsof je op watten loopt.
Dat is niet prettig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt op een steentje of een scherp voorwerp stappen en niet doorhebben dat je een wondje hebt. Wondjes op of onder je voeten ontsteken sneller. En ze gaan moeilijker dicht dan op andere plekken van het lichaam. Het is dus belangrijk om goed voor je voeten te zorgen.
Heb je zenuwschade aan je voeten? Controleer dan elke avond en ochtend je voeten op wondjes of slechte plekken. Lees meer over voetzorg.
Lees meer over voetzorg.
Je loopt heel gemakkelijk door
met een klein wondje.
En dat kan grote gevolgen hebben.Thijs
In de wand van de maag zitten spieren. Die zorgen voor het samenknijpen van eten. Zenuwen sturen de spieren in de maagwand aan. Bij zenuwschade kan er een maagverlamming ontstaan. Het eten gaat dan te langzaam van de maag naar de darmen. Soms krijg je last van pijn, misselijkheid, een opgezette buik of brandend maagzuur. Mensen met diabetes die zenuwschade hebben, kunnen dus ook last hebben of krijgen van hun maag.
Een maagverlamming kan er ook voor zorgen dat insuline al gaat werken als er nog geen voedsel in de darmen zit. De bloedsuiker kan dan te snel en te veel zakken. Spreek daarom met je behandelaar af op welk moment je insuline spuit.
Maagverlamming wordt door zorgprofessionals gastroparese genoemd.
Bij diabetes is zenuwschade heel moeilijk te voorkomen. Je kunt de schade soms wel vertragen of ervoor zorgen dat het niet erger wordt.
Een gezonde levensstijl, stabiele glucosewaarden, geen (of heel weinig) alcohol drinken, niet roken en regelmatig bewegen helpen je zenuwen om gezond te blijven.
Zenuwschade kan erg pijnlijk zijn en verdwijnt bijna nooit vanzelf.
De behandeling is gericht op het verminderen van pijn. Pijn bij zenuwschade hoeft niet te betekenen dat er iets ergs aan de hand is. Maar pijn kan wel veel problemen geven in je dagelijks leven.
Er zijn verschillende manieren om pijn bij zenuwschade te behandelen. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Je moet dus uitproberen wat bij jou werkt.
De hersenen spelen een grote rol bij het voelen van pijn. Daarom kunnen de volgende medicijnen en technieken werken:
Deelnemers gezocht
Stichting Centre for Human Drug Research (CHDR) en het LUMC in Leiden doen samen onderzoek naar de pijnstillende effecten van cannabisolie bij mensen met chronische pijn door neuropathie. Wil jij deelnemen aan het onderzoek? Meld je dan aan.
Dit gebeurt met kleine stroomstootjes door de huid die de zenuwen beïnvloeden. De pijn wordt daardoor minder. Er zijn 3 manieren om dit te doen:
Je arts kan ook verschillende behandelingen combineren. Bijvoorbeeld een pijnstillende crème én het prikkelen van de zenuwen. Of pijnstillers én hulpmiddelen zoals aangepaste schoenen of een steunband voor hand of arm.
Heb je last van tintelingen, pijn of een doof gevoel in je handen en voeten? De gesprekskaart voor (poly)neuropathie helpt je om deze klachten duidelijk te bespreken met je zorgverlener. Zo kun je samen kijken waar je last van hebt en wat dit betekent voor jou. De kaart is een handig hulpmiddel om het gesprek te starten en niets te vergeten. Zo maak je klachten makkelijker bespreekbaar en krijg je samen een beter beeld van jouw situatie. Download de Gesprekskaart neuropathie.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.