Word lid en maak het verschil
Word lid
Hybrid Closed Loop systeem

Hybrid Closed Loop systeem

Het Hybrid Closed Loop systeem (HCL) heeft gezorgd voor een enorme verbetering in kwaliteit van leven. En voor een grote stap in het voorkomen van complicaties bij mensen met diabetes type 1. Met een HCL systeem bereiken gebruikers...

  Het Hybrid Closed Loop systeem (HCL) heeft gezorgd voor een enorme verbetering in kwaliteit van leven. En voor een grote stap in het voorkomen van complicaties bij mensen met diabetes type 1. Met een HCL systeem bereiken gebruikers glucosewaarden die eerder niet haalbaar waren. Hieronder vind je alle informatie voor een HCL systeem dat bij jou past.

  Wat is een Hybrid Closed Loop systeem?

  Een Hybrid Closed Loop systeem is een systeem dat gebruik maakt van 3 onderdelen:

  • een glucosesensor;
  • een insulinepomp;
  • en een algoritme dat alles aanstuurt.

  De glucosesensor meet de glucosewaarden in het lichaam. Het algoritme verwerkt deze glucosewaarden en stuurt die informatie door naar de insulinepomp. De insulinepomp weet dan of er meer of minder insuline toegediend moet worden. En dat is precies wat de bètacellen van iemand zonder diabetes doen.

  Het systeem houdt je glucosewaarden bijna helemaal automatisch tussen de 3,9 en 10 mmol/l. Zelf voer je nog wel koolhydraten in. En soms moet je zelf nog bijsturen. Bijvoorbeeld bij beweging en sporten. 

  Hybrid Closed Loop systeem in vier video’s

  Wat is een Hybrid Closed Loop systeem. Waar bestaat het uit? Wat is het verschil tussen een Hybrid en een ‘gewoon’ Closed Loop systeem. En hoe werkt het eigenlijk? Ties Obers (Beleidsmedewerker Belangenbehartiging) vertelt je erover in deze video ↓ van 2 minuten.

  Wanneer kies je een HCL? Waar moet je aan denken als je met een HCL wilt starten, maar ook wat zijn je verwachtingen van een HCL? Ties vertelt in deze video ↓ van 4 minuten over redenen om wel/niet voor een HCL te kiezen.

  Welke commerciële HCL systemen zijn er op de markt? Hoe werken ze ongeveer en wat zijn specifieke kenmerken van de verschillende systemen? In deze video ↓ van 11 minuten licht Ties de systemen toe.

  Wat is Time in Range nou precies? Naar welke waardes moet je streven om binnen die Time in Range te blijven? Hoeveel procent moet je binnen de range zitten? Hoe ziet dat er precies uit? Ties vertelt in deze video ↓ van 2,5 minuut over Time in Range en laat ook een voorbeeld van zijn eigen Time in Range zien.

  Met de keuzehulp HCL kun je de onderdelen van alle systemen nog eens rustig bekijken. Je vindt er alle voor- en nadelen en andere dingen waar je rekening mee moet houden bij je keuze.

  Waarom een Hybrid Closed Loop systeem?

  Met een HCL systeem kun je dit bereiken:

  • betere glucosewaarden
  • betere time in range
  • minder hypo’s
  • minder hypers
  • meer kwaliteit van leven
  • minder risico op complicaties op de langere termijn

  Natuurlijk is het voor iedereen verschillend wat er wordt bereikt met een HCL systeem. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe je ermee omgaat en wat de uitwerking bij jou is.

  Wat kun je nog meer bereiken met een HCL?

  Gebruikers van HCL systemen geven aan dat hun gezondheid direct beter wordt. En dat hun kwaliteit van leven ook gelijk hoger is. 

  • Ze merken dat bijvoorbeeld aan de HbA1c. Het lukte veel mensen nooit om onder de HbA1c streefwaarde van 53 te blijven. Met een HCL systeem was dit vrijwel direct wel gelukt.
  • Voor de HCL werd je de hele tijd wakker gemaakt om te meten, aanpassen, meten, aanpassen (herhaal). Nu kan iemand doorslapen omdat het systeem zelf meet en aanpast.
  • Door het continu meten en aanpassen, blijven glucosewaarden veel beter In Range (tussen de 4 en 10). Er zijn dus minder hoge pieken en minder diepe dalen.
  • Gebruikers geven aan dat ze meer kunnen werken, beter kunnen sporten en eindelijk weer een sociaal leven kunnen leiden.

  Wil ik een HCL systeem?

  Gebruikers van een HCL systeem zijn enorm enthousiast over hun betere gezondheid en kwaliteit van leven. Een HCL systeem heeft dus veel voordelen. Maar denk vooraf wel goed na of een HCL systeem iets voor jou is. Denk hierover na:

  • Een HCL gebruiken betekent dat je een pomp en een sensor moet dragen. En dat je om moet gaan met alle techniek die daar bij hoort. Er zullen alarmen afgaan, en soms neemt het systeem beslissingen die je zelf misschien niet begrijpt of zelf niet zou nemen. Je moet dan ook bereid zijn om het systeem (deels) zijn werk te laten doen.
  • Beginnen met een HCL systeem betekent ook dat je de tijd vrij moet maken om de techniek te leren kennen en te optimaliseren.

  Als dit zaken zijn waar je liever niet aan begint, dan is een HCL systeem op dit moment waarschijnlijk niet het juiste middel.

  Meld je aan voor Diabetes TechLab

  Wil je meer informatie over de insulinepompen, glucosesensoren en Hybrid Closed Loop systemen die op de markt zijn? En leren van ervaringen van anderen? In de agenda vind je de eerstvolgende bijeenkomst.

  Vrouw met diabetes type 1 checkt informatie van Ypsopump

  Bespreek je verwachtingen over de HCL

  Het is belangrijk om de verwachtingen die je hebt van een HCL systeem met je behandelaar te bespreken. De behandelaar weet welke opties er mogelijk zijn, ook in verband met de vergoedingsregels. Dit voorkomt een eventuele teleurstelling.

  Voor welke leeftijd is een HCL geschikt?

  • Op dit moment is het Mylife Loop systeem (Ypsopump, Dexcom G6 en mylife CamAPS Fx) officieel goedgekeurd vanaf 2 jaar.
  • De Tandem t:slim X2 Control IQ is officieel goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • De Medtronic 780G is officieel goedgekeurd voor kinderen vanaf 7 jaar.
  • Het Accu-Chek DBLG-1 System is vooralsnog alleen officieel goedgekeurd voor volwassenen vanaf 18 jaar oud.

  In overleg met de behandelend arts kunnen hulpmiddelen ‘off-label’ worden voorgeschreven.

  Krijg ik een HCL vergoed?

  Om een HCL systeem vergoed te krijgen, moet je in aanmerking komen voor vergoeding van zowel een (nieuwe) insulinepomp als een glucosesensor (CGM).

  • Voor een insulinepomp komen in principe alle mensen met diabetes type 1 in aanmerking, onder bepaalde criteria. En de zorgverlener moet vinden dat een insulinepomp of HCL systeem bijdraagt aan je behandeldoelen.
  • Als je nu al een insulinepomp hebt, die niet te gebruiken is in een HCL systeem, moet je wachten totdat je een nieuwe pomp kan kiezen.
  • Voor een CGM glucosesensor komt op dit moment nog maar een zeer beperkte groep mensen met diabetes type 1 in aanmerking. Dit zijn de voorwaarden:
  • Kinderen (mensen onder 18 jaar)
  • Personen die de CGM al hadden voordat ze 18 jaar werden
  • Personen met hypo-unawareness
  • Personen met herhaaldelijk hoge HbA1c boven 64 mmol/mol (8%)
  • Vrouwen met een zwangerschapswens
  • Vrouwen die zwanger zijn

  Voor CGM en HCL systemen geldt dan alsnog dat de zorgverlener vindt dat de technologie nodig is en bij draagt aan het halen van bepaalde behandeldoelen. Ook bepaalt de behandelaar of je over de nodige kennis beschikt, zoals kennis over het tellen van koolhydraten.

  Het is dus mogelijk dat je wel binnen een van bovenstaande groepen valt, maar alsnog niet in aanmerking komt.

  Kom je niet in aanmerking voor vergoeding?

  Kom je niet in aanmerking voor CGM, maar wil je wel een Hybrid Closed Loop systeem gebruiken? Dan heb je drie opties:

  • Een DIY systeem (Do It Yourself-systeem)
  • Een ‘HCL-ready’ insulinepomp kiezen en wachten op de CGM vergoeding
  • Een ‘HCL-ready’ insulinepomp kiezen en de CGM zelf betalen

  Diabetesvereniging Nederland probeert al lange tijd om CGM en HCL breed vergoed te krijgen. Dit is een lang proces, waar in tot nu toe te kleine stapjes zijn gezet. Lees meer over Vergoeding van diabetestechnologie. Kies je nu een insulinepomp dan zit je daar vier jaar aan vast. In vier jaar kan er veel gebeuren. Kies daarom alvast een insulinepomp die uiteindelijk in een HCL systeem gebruikt kan worden.

  Hoeveel kost een HCL systeem?

  In principe worden alle materialen voor een HCL systeem vergoed door jouw ziektekostenverzekering. Dan moet je wel aan de voorwaarden voldoen voor insulinepomptherapie en rt-CGM. Als je niet in aanmerking komt voor de vergoeding van (een nieuwe) pomp of rt-CGM dan kun je deze zelf wel kopen.

  Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld pleisterverwijderaar of extra overpleisters, dan moet je deze soms zelf betalen.

  De kosten die jouw zorgverzekering precies maakt voor het systeem zijn niet geheel openbaar. Elke zorgverzekeraar kan dit zelfstandig uitonderhandelen. Wel gebeurt dit veel op basis van openbare data zoals geregistreerd in de zogenaamde ‘Z-Index’.

  Grofweg kosten de meeste Closed Loop Systemen rond de € 7.000,- per jaar.
  Alleen het systeem in combinatie met de Freestyle Libre 3 is beter geprijsd; rond de € 4.500,- per jaar.

  Uit welke HCL systemen kan ik kiezen?

  Meer over de beschikbare systemen, de voor- en nadelen en video’s en adviezen, vind je op Welke HCL systemen zijn er. Meer over DIY Closed Loop systemen vind je onderaan deze pagina.

  Gebruik de keuzehulp HCL systemen

  Bekijk eerst de drie onderdelen van het systeem goed; de sensor, pomp en algoritme. Vergelijk alle onderdelen goed. Bekijk daarna het systeem als geheel. Bedenk daarbij heel goed welke dingen voor jou van belang zijn om jouw keuze te bepalen.

  Persoonlijk advies of vragen?

  Heb je aanvullende vragen of twijfel je nog erg en heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Als lid van Diabetesvereniging Nederland kun je altijd contact met ons opnemen. Je bereikt ons op 033 – 463 05 66 (kies 1 voor DVN Winkel en 2 voor de vereniging).

  Praten met anderen over HCL

  Vragen stellen of meepraten over de verschillende diabetestechnologie kan op het Trefpunt op diabetes.nl. Op social media, zoals Facebook, zijn er specifieke gebruikersgroepen zoals de Medtronic 780 Gebruikersgroep en de Tandem t:Slim Gebruikersgroep en andere Medtronic 780, Tandem t:Slim, Diabeloop/Accu-Check en DIY Loop gebruikersgroepen. Op social media en internet kun je met bepaalde zoektermen zoals HCL en closed loop nog meer informatie en groepen vinden. Diabetes+ biedt de mogelijkheid van een ‘pomp-buddy’, een persoon die je alles mag vragen over zijn of haar ervaringen met een bepaalde pomp.

  Diabetes TechLabs

  En natuurlijk kom je op een van onze vele activiteiten vaak in contact met gebruikers van een pomp of een HCL-systeem. Kijk voor al onze activiteiten zoals de Diabetes TechLabs in onze agenda.

  Wat is Doe Het Zelf Loopen of DIY-loopen?

  Met Doe Het Zelf Loopen bouwen loopers zelf een persoonlijke app, waarmee je zorgt voor een verbinding tussen je insulinepomp en glucosesensor. Je hebt een goede dosis technische en diabetes kennis nodig, omdat het instellen en onderhouden van de Loop niet simpel is. Bij Doe Het Zelf Loopen gebruik je in veel gevallen apparatuur waar het niet officieel voor bedoeld is en waardoor de garantie niet van toepassing is. Ook zijn de systemen niet volgens officiële veiligheidscriteria getest.

  Hoe maak je een DIY loop?

  Gebruikers maken van bestaande of speciaal ontwikkelde apparaten en met zelf geschreven software een closed-loop systeem. Ze verbinden bestaande pompen aan een bestaande sensortechniek en programmeren apps op hun telefoon die vervolgens deze hulpmiddelen aansturen. Door middel van algoritmes wordt de insulineafgifte nagenoeg geheel geregeld, afhankelijk van de metingen van de glucosesensor en eventueel de eigen input (zoals sport en koolhydraten).

  Moet je technisch zijn voor een DIY loop?

  Veel mensen denken dat je een afgestudeerde computertechnicus moet zijn om een DIY app te maken. Dat klopt niet. De meeste gebruikers van DIY apps hebben geen ervaring met het bouwen van apps. Maar het lukt ze doordat ze alle beschreven stappen goed volgen. En ze vragen hulp vragen van de DIY community. Het bouwen van een DIY app kun je vergelijken met een recept uit een kookboek of het in elkaar zetten van IKEA meubels. Er zijn DIY app bouwers van alle leeftijden, waaronder meerdere 70+’ers.

  Lees meer over doe-het-zelf systemen

  Bijvoorbeeld op de website diabetes.nl in het artikel Doe-het-zelf-loopsystemen. Op Facebook delen mensen met diabetes hun ervaringen, in deze Nederlandse groep of internationale groep. Uitleg over hoe het Doe-het-zelf-systeem gebouwd en gebruikt moet worden staat op deze meertalige site over ‘AndroidAPS’. Dit systeem maakt gebruik van een Android smartphone of Android Wear smartwatch. Op de Engelstalige site ‘Loop’, staat informatie over het systeem dat gebruik maakt van een Apple iPhone en/of een Apple Watch.

  Voor wie is DIY-Loopen geschikt?

  Doe Het Zelf loopen is geschikt voor:

  • mensen die niet in aanmerking komen voor een goedgekeurd Hybrid Closed Loop systeem.
  • mensen die om kunnen gaan met het programmeren van een eigen app en het instellen van bepaalde diabetes parameters.

  De bediening van het HCL systeem werkt via een Smartphone. In veel gevallen zul je zelf de nodige (niet goedgekeurde) apparatuur moeten aanschaffen om een DIY-Loop te bouwen.

  Handleidingen voor DIY systemen

  Vind de handleidingen voor het bouwen van DIY apps op Android en Apple iOS. Uitleg over hoe het Doe-het-zelf-systeem gebouwd en gebruikt moet worden staat op deze meertalige site over ‘AndroidAPS’. Dit systeem maakt gebruik van een Android smartphone of Android Wear smartwatch. Op de Engelstalige site over ‘Loop’, staat informatie over het systeem dat gebruik maakt van een Apple iPhone en/of een Apple Watch. Bekijk voor infomatie over DIY Loop de website van Loop of AAPS.

  Praten over een DIY systeem

  Loop je tegen problemen aan, of wil je ervaringen delen, ga dan naar de ‘Looped’ groep op Facebook of stel je vraag op ons Trefpunt op diabetes.nl. Bijvoorbeeld op de website diabetes.nl in het artikel Doe-het-zelf-loopsystemen. Op Facebook delen mensen met diabetes hun ervaringen, in deze Nederlandse groep of internationale groep. Meer weten over Hybrid Closed Loop systemen kijk dan ook eens op www.diabetes.nl. Of praat er met anderen over op het Trefpunt.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid