Word lid en maak het verschil
Word lid
Insulinepompen voor een Hybrid Closed Loop systeem

Insulinepompen voor een Hybrid Closed Loop systeem

Op dit moment zijn er vijf verschillende insulinepompen die gebruikt worden in de systemen; de Kaleido, de Ypsopump, de Medtronic 780G, de Tandem t: Slim X2 en de Accu-Chek Insight

  Insulinepompen voor een Hybrid Closed Loop systeem

  Op dit moment zijn er vijf verschillende insulinepompen die gebruikt worden in de systemen; de Kaleido, de Ypsopump, de Medtronic 780G, de Tandem t: Slim X2 en de Accu-Chek Insight (deze is na 1 april 2023 niet meer nieuw te verkrijgen).

  Bij het kiezen van een Hybrid Closed Loop Systeem let je op de werking van de pomp, het gebruiksgemak van de pomp en andere factoren die relevant zijn met betrekking tot de pomp.

  Hoe werken de pompen die passen in een HCL?

  Bij een insulinepomp is de belangrijkste functie dat het insuline zonder verstoppingen en/of andere problemen in je bloed brengt. De insulinepompen zijn daarin vergelijkbaar met elkaar.

  De Ypsopump, Medtronic en Accu-Chek pompen zijn al langer in Nederland verkrijgbaar. Ze zijn van een goede kwaliteit. De Tandem insulinepomp is al vele jaren te krijgen in Amerika. En is daar betrouwbaar en goed.

  Het zijn allemaal insulinepompen met een slang en infusieset. De pomp wordt gedragen in bijvoorbeeld de broekzak, bh of een pomptasje. De Kaleido kan ook gebruikt worden met een infusieset en slang. Maar de Kaleido kan ook gebruikt worden met een kleinere slang, waarbij de pomp zelf op de huid wordt geplakt.

  Zijn deze pompen makkelijk te gebruiken?

  Bediening

  • De Tandem t: Slim X2 heeft een touch screen die je met je vingertoppen bedient. Het touch screen wordt als prettig ervaren. We krijgen wel regelmatig meldingen dat de touch screen kapot gaat. Vaak moeten gebruikers dan zelf de kosten voor reparatie betalen.
  • Het DBLG-1 System (de Accu-Chek pomp en de Kaleido) werkt via een aparte handheld. Die is vergelijkbaar is met een (ietwat verouderde) smartphone.
  • De Ypsopump werkt via de smartphone.

  Vullen van de pomp en verwisselen van de infuusset

  • Bij de Accu-Chek pomp kun je voorgevulde insuline ampullen gebruiken.
  • De Kaleido de lichtste en de kleinste insulinepatchpomp.
  • Ook de Ypsopump is vrij klein en werkt met voorgevulde ampullen.

  Wat je van deze voordelen vindt is vrij persoonlijk. Bekijk daarom vooral ook de website van de fabrikanten om hier meer over te lezen.

  Wat kan nog meer belangrijk zijn bij de keuze?

  Sommige gebruikers vinden het belangrijk hoe de insulinepomp eruit ziet. De smaak daarin is natuurlijk persoonlijk. Op de fabrikantensites kun je de verschillende pompen bekijken.

  De verschillende pompen werken met verschillende software. Die software wordt gebruikt om de gegevens op te halen uit de sensor. Daarna worden ze gedeeld met de behandelaar. Hoe je wilt dat dit gaat is ook persoonlijk. Ook hiervoor geldt het advies: bekijk de websites van de fabrikant.

  Er zijn pompen die op een commercieel HCL systeem werken, maar ook op een DIY systeem. Je kunt dan later nog wisselen. Dit is ook iets waar je over na kunt denken voordat je je keuze maakt.

  Bekijk goed de verschillende mogelijkheden. Bespreek je keuze goed met je behandelaar. Maar bekijk ook de mening van anderen in bijvoorbeeld Facebookgroepen of op het Trefpunt op diabetes.nl

  Hoe lang is de proefperiode van insulinepompen?

  Verschillende insulinepompen kennen een proefperiode. Bekijk het overzicht van proefperiodes voor insulinepompen hier. 

  Welke insulinepompen werken in een DIY Loop systeem?

  Voor DIY Loopen zijn de volgende pompen geschikt:

  • Omnipod Dash
  • Omnipod Eros (oude versie Omnipod)
  • Oudere Medtronic pompen (afhankelijk van model en serienummer)
  • Dana-R
  • Dana-i
  • Accu-Chek Insight
  • Accu-Chek Combo
  • Medtrum Nano

  Er komen soms andere insulinepompen bij. Mis je een pomp in dit overzicht, mail ons dan zodat we deze er bij kunnen plaatsen.
  Vaak worden voor DIY Loopen tweedehands pompen overgenomen van iemand anders.

  Specificaties pompen:

  Wat zijn de specificaties van insulinepompen die passen in een HCL systeem?

   Specificaties per pomp Kaleido Medtronic Minimed 780G Tandem t:Slim X2 Accu-Chek Insight - DBLG1 mylife Ypsopump
   Maximaal aantal  profielen voor basale  insulineafgifte 7 8 6 5 2
   Maximaal aantal profielen voor bolus insulineafgifte niet bekend 6 4 4
   Minimale basale hoeveelheid per uur 0.05 IE 0.025 IE 0.025 tot 0.1IE 0.02 IE 0.02 IE
   Tijdelijk basaal   0 tot max 200% 0 tot max 250% 0 tot 250% in stappen van 10% 0 tot 200%
   Minimale bolus per pomp 0.05 IE 0.025 IE 0.05 IE 0.05 IE 0.1IE
   Maximale bolus per pomp 30 IE 30 IE 25 IE 50 IE 30 IE
   Totaal eenheden insuline 200 IE 300 IE 300 IE 160 IE 160 IE
   Maximale inhoud ampul in ml niet bekend 3 ml 3 ml 1.6 ml 1,6 ml
   Insulinetoevoer Met infuusset Met infuusset Met infuusset Met infuusset Met infuusset
   Afstandsbediening Ja, de DBLG1 handheld Nee Nee Ja, de DBLG1 handheld CamAPS Fx app op de eigen smartphone
   Koppeling met CGM mogelijk Ja, Dexcom G6 Ja, Guardian 3 Ja, Dexcom G6 Ja, Dexcom G6 Ja, Dexcom G6
   Automatisch stoppen bij een te lage waarde Ja, indien verbonden met CGM Ja, indien verbonden met CGM Ja, indien verbonden met CGM Ja, indien verbonden met CGM Ja, indien verbonden met CGM
   Voorgevulde ampullen leverbaar Nee Nee Ja, alleen NovoRapid & Fiasp evt lege ampullen met andere insuline mogelijk (op eigen risico) Ja,  snelwerkende insulineanaloog. Compatibel met: Fiasp, NovoRapid, Humalog, Apidra, Insulin lispro Sanofi.
   Koolhydraattabel in pomp Nee Nee Nee Nee
   Leverbaar in kleuren Ja 10 kleuren Zwart Zwart Zwart Zwart
   Grootte van de pomp in cm3 21,87 cm3 122 cm3 61 cm3 83 cm3 57 cm3
   Afmetingen in mm (l x b x h) 50 x 35 x 12,5 mm 96 x 50,5 x 24,9 mm 79,5 x 50,5 x 15,2 mm 84 x 52 x 19 mm 78 × 46 × 16 mm
   Gewicht 19 gram 90 gram 112 gram 122 gram 83 gram
   Waterdichtheid Maximaal 1,5 meter gedurende 60 minuten Maximaal 3,6 meter gedurende 24 uur Maximaal 0,9 meter gedurende 30 minuten Maximaal 2,5 meter gedurende 1 uur Maximaal 1 meter gedurende 1 uur
   Werkingstemperatuur Tussen +5°C en +37 °C Tussen +5°C en +37°C Tussen +5°C en +37°C Tussen +5°C en +40°C Tussen +5°C en +37°C
   Behuizing Aluminium en kunststof Kunststof Aluminium Robuust en krasbestendig met een metalen achterzijde Kunststof
   Batterij 260 mAh oplaadbare lithium-polymeer AA lithium FR6 batterij. AA Alkaline LR6 of AA NiMH HR6 oplaadbare nikkel-metaalhydride batterij Oplaadbare lithium polymere batterij 1x 1.5 Volt AAA Lithium (FR03) of alkaline (LR03) AAA-alkalinebatterij (LR03)
   Verlicht scherm Ja Ja Ja Ja Ja
    Alarm meldingen Akoestisch, tril en op het scherm Akoestisch, tril en op het scherm Akoestisch, tril en op het scherm Akoestisch, tril en op het scherm Akoestisch, tril en op het scherm
   
  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid