Word lid en maak het verschil
Word lid
Insulinepompen voor een Hybrid Closed Loop systeem

Insulinepompen voor een Hybrid Closed Loop systeem

Op dit moment zijn er vijf verschillende insulinepompen die gebruikt worden in de systemen; de Kaleido, de Ypsopump, de Medtronic 780G, de Tandem t: Slim X2 en de Accu-Chek Insight

    Insulinepompen voor een commercieel (hybrid) closed loop-systeem

    Op dit moment zijn er zes verschillende insulinepompen die gebruikt worden in de systemen; de Kaleido, de Ypsopump, de Medtronic 780G, de Tandem t: Slim X2, Medtrum Nano en Omnipod 5.

    Bij het kiezen van een (hybrid) closed loop-systeem let je op de werking van de pomp, het gebruiksgemak van de pomp en andere factoren die relevant voor jou belangrijk zijn.

    Hoe werken de pompen die passen in een hcl-systeem?

    Bij een insulinepomp is de belangrijkste functie dat de pomp zonder verstoppingen en/of andere problemen insuline toedient. De insulinepompen zijn daarin vergelijkbaar met elkaar.

    De Ypsopump, Medtronic, Tandem T:slim x2 en Omnipod pompen zijn al langer in Nederland verkrijgbaar. De medtrum Nano en Kaleido zijn nog niet zo lang op de markt. Alle huidige insulinepompen zijn betrouwbaar en goed.

    De Ypsopump, Medtronic, Tandem T:slim x2 en Kaleido zijn insulinepompen met een slang en infusieset. De pomp wordt gedragen in bijvoorbeeld de broekzak, bh of een pomptasje. Er bestaan verschillende infuussets, sommige met een metalen naald, andere met een teflon einde. De Kaleido is een semi patchpomp en kan gebruikt worden met een kleinere slang, waarbij de pomp zelf op de huid wordt geplakt. De Omnipod 5 en Medtrum Nano zijn patchpompen. Deze patchpompen kun je alleen gebruiken als je maximaal 200 eenheden insuline per drie dagen gebruikt. De Omnipod heeft een teflon einde, de Medtrum een metalen naald.

    Zijn deze pompen makkelijk te gebruiken?

    Bediening

    • De Tandem t: Slim X2 heeft een touchscreen. Het touchscreen wordt als prettig ervaren. We krijgen wel regelmatig meldingen dat de touchscreen kapot gaat. Vaak moeten gebruikers dan zelf de kosten voor reparatie betalen.
    • Het DBLG-1 System (de Kaleido), Omnipod 5 en Medtrum Nano werken via een aparte handheld. Die is vergelijkbaar is met een (verouderde) smartphone. De Medtrum Nano kun je eventueel ook met een app op je telefoon bedienen.
    • De Ypsopump werkt via een Android smartphone.
    • De Omnipod 5 heeft het algoritme op de pod staan. De glucosesensor moet daarom altijd in de buurt van de pod geplaatst worden om verbindingsproblemen te voorkomen.

    Verschillen tussen de pompen

    • De Omnipod en Medtrum Nano zijn patchpompen die drie dagen op de huid blijft zitten en die je maximaal met 200 eenheden insuline kunt vullen. Het vullen van de Omnipod gaat iets sneller dan het vullen van de Medtrum Nano. De Medtrum Nano is de kleinste insulinepomp.
    • De Kaleido is een semi-patchpomp, die je tussendoor kunt vullen. Je kunt deze patchpomp tussendoor afkoppelen. De pomp is beschikbaar in vele kleuren. Deze pomp is alleen voor volwassenen van 18 jaar en ouder.
    • Ook de Ypsopump is kleine insulinepomp met draadje en werkt met voorgevulde ampullen.
    • De Medtronic 780G ontvangt de sensordata op de insulinepomp en heeft daarom geen aparte app of handheld.

    Wat kan nog meer belangrijk zijn bij de keuze?

    Sommige gebruikers vinden het belangrijk hoe de insulinepomp eruit ziet. Wil je de insulinepompen in het echt vergelijken? Bezoek een van onze Diabetes TechLabs of bekijk de website van de fabrikant.

    De verschillende pompen werken met verschillende software. Die software wordt gebruikt om de gegevens op te halen uit de sensor. Daarna worden ze gedeeld met de zorgverlener. Hoe je wilt dat dit gaat is persoonlijk. Ook hiervoor geldt het advies: bekijk de websites van de fabrikant of informeer op het Diabetes TechLab.

    Er zijn pompen die op een commercieel HCL systeem werken, maar ook op een DIY systeem. Je kunt dan later nog wisselen. Dit is ook iets waar je over na kunt denken voordat je je keuze maakt. Bekijk alle specificaties per pomp.

    Bekijk de verschillende mogelijkheden en bespreek je keuze met je zorgverlener. Wil je alle verschillende opties vergelijken en jouw vragen stellen aan ervaringsdeskundigen? Bezoek dan een van onze Diabetes TechLabs. Maar bekijk ook de mening van anderen in bijvoorbeeld Facebookgroepen of op het Trefpunt op diabetes.nl.

    Hoe lang is de proefperiode van insulinepompen?

    Verschillende insulinepompen kennen een proefperiode. Bekijk het overzicht van proefperiodes voor insulinepompen hier. 

    Welke insulinepompen werken in een DIY Loop systeem?

    Voor DIY Loopen zijn de volgende insulinepompen geschikt:

    • Omnipod Dash
    • Dana-i
    • Medtrum Nano
    • Medtrum 300U

    Oudere versies insulinepompen:

    • Accu-Chek Insight
    • Accu-Chek Combo
    • Dana R en Dana RS
    • Omnipod Eros
    • Bepaalde oudere Medtronic pompen
    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid