Word lid en maak het verschil
Word lid
Is diabetes erfelijk?

Is diabetes erfelijk?

Waar komt diabetes bij jou vandaan? Als we dat zouden weten, zou dat een wetenschappelijke doorbraak zijn! Wel weten we dat diabetes soms erfelijk kan zijn. We hebben de veelgestelde vragen over dit onderwerp voor je verzameld en...

  Waar komt diabetes bij jou vandaan? Als we dat zouden weten, zou dat een wetenschappelijke doorbraak zijn! Wel weten we dat diabetes soms erfelijk kan zijn. We hebben de veelgestelde vragen over dit onderwerp voor je verzameld en door specialisten laten beantwoorden. Met dank aan het Erfocentrum.

  De meeste vormen van diabetes zijn niet erfelijk. Een paar zeldzaam voorkomende vormen van diabetes (MODY en MIDD) zijn dat wel. Die krijg je door een afwijking in een gen. Als je één van deze vormen van diabetes hebt, heeft je kind ook een sterk verhoogde kans op diabetes.

  Erfelijke factoren

  Bij de meeste vormen van diabetes (zoals diabetes type 1 en type 2) zijn meerdere factoren samen de oorzaak van het ontstaan van diabetes. Erfelijke factoren spelen daarbij een kleine rol. Dit noemen we multifactoriële overerving. Als je één van deze vormen van diabetes hebt, is de kans dat je kind ook diabetes krijgt iets verhoogd. Deze kans ligt hoger voor diabetes type 2 dan voor diabetes type 1.

  Wat is erfelijk?

  Je erft niet de ziekte zelf, maar de aanleg om de ziekte te kunnen krijgen. Garanties zijn er echter niet. Komt diabetes type 1 of 2 niet voor in je familie, dan kun je het tóch krijgen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word lid en maak het verschil

  Jouw lidmaatschap kan levens redden! Help diabetes begrijpen en bestrijden met je gift aan Diabetesvereniging Nederland.

  Word lid