Word lid en maak het verschil
Word lid
Vergoedingen

Vergoedingen

In Nederland zijn er verschillende vergoedingen voor mensen met diabetes voor de kosten voor diabeteszorg. Deze vergoedingen zijn geregeld in de basisverzekering en in aanvullende verzekeringen.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

In Nederland zijn er verschillende vergoedingen voor mensen met diabetes voor de kosten voor diabeteszorg. Deze vergoedingen zijn geregeld in de basisverzekering en in aanvullende verzekeringen. Ook krijg je bij ziekte te maken met het eigen risico en vergoeding van medicijnen en hulpmiddelen.

Basisverzekering

De basisverzekering zorgt voor de meeste kosten voor diabeteszorg, zoals je bezoeken aan de huisarts, diëtist en diabetesverpleegkundige, bloedglucosemeters, teststrips en insuline. Ook vergoed de basisverzekering de uitleg bij de diabeteszorg en dieetadviezen. Ook de kosten voor hulpmiddelen zoals insulinepompen en glucosesensoren vallen onder de basisverzekering. Je moet dan wel aan de regels en criteria voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. Elk jaar wordt hiervoor een vast bedrag bepaald door de overheid. Als je dit bedrag hebt betaald, komen alle verdere kosten uit je basisverzekering.

Aanvullende verzekering

Soms worden niet alle kosten voor diabeteszorg helemaal vergoed door de basisverzekering. Wil je dat wel, dan kun je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekering vergoed bijvoorbeeld de kosten voor extra fysiotherapie, podotherapie of voor alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding van medicijnen

De meeste medicijnen voor diabetes worden vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt ook voor insuline en andere medicatie die nodig is voor de behandeling van diabetes. We hebben in Nederland wel een preferentiebeleid. Dat betekent dat verzekeraars mogen bepalen welk merk medicijnen je krijgt.

Zorgkosten

Niet alle zorgkosten voor diabetes worden volledig en automatisch vergoed. Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor bepaalde medicijnen of hulpmiddelen. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Vraag ook om advies bij je zorgverzekeraar.