Word lid en maak het verschil
Word lid
Vergoeding sensor tot 18 jaar

Vergoeding sensor tot 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar zijn de vergoedingsregels voor een sensor anders dan bij volwassenen. Precies weten hoe het zit? Diabetesvereniging Nederland heeft alle opties voor een glucosesensor tot 18 jaar op een rijtje gezet zodat je een weloverwogen keuze voor de toekomst kunt maken.

  Voor kinderen tot 18 jaar zijn de vergoedingsregels voor een sensor anders dan bij volwassenen. Precies weten hoe het zit? Diabetesvereniging Nederland heeft alle opties voor een glucosesensor tot 18 jaar op een rijtje gezet zodat je een weloverwogen keuze voor de toekomst kunt maken.

  Indicatie voor een glucosesensor tot 18 jaar

  Iedereen met diabetes onder de 18 jaar heeft automatisch op basis van leeftijd een indicatie voor zowel de CGM (Dexcom, Medtronic, Menarini, Abbott FreeStyle Libre 3) als voor de FGM (Abbott Freestyle Libre 2) én voor bloedglucosemeting via de vingerprikmethode.

  Wat is een CGM of FGM sensor?

  De CGM en de FGM zijn beide glucosesensoren die de glucosewaarde meten in de vloeistof tussen de cellen onder je huid. Deze sensoren breng je aan op de huid, vaak op de bovenarm of de buik. De CGM meet voortdurend de glucosewaarden en stuurt deze naar een reader, ontvanger, mobiel of bij een Hybrid Closed Loop (HCL) naar je insulinepomp. Een CGM doet dus voortdurend en helemaal automatisch metingen. Als je een HCL hebt, neemt de insulinepomp hierop ook automatisch actie. Een FGM meet de glucosewaarden ook voortdurend, maar deze worden pas zichtbaar als de sensor met de ontvanger wordt gescand. Je moet dus zelf iets voordat een FGM de waardes doorgeeft. Een FGM kan daarom niet worden gebruikt in een HCL.

  Wat betekent een automatische indicatie?

  Een automatische indicatie wil zeggen dat je voor vergoeding van bepaalde zorg in aanmerking komt. Een indicatie hebben betekent nog niet dat je automatisch ‘recht’ hebt op bepaalde zorg. Samen met je zorgverlener kijk je wat het beste bij jouw situatie en bij jou als patiënt past, op basis van de verschillende kenmerken van de verschillende systemen. Zijn verschillende systemen gelijkwaardig in jouw situatie, dan heeft de zorgverlener de maatschappelijke taak om de meest doelmatige optie voor te schrijven.

  Help jij mee?

  Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

  Waarom een CGM sensor?

  Een veel genoemde reden om te kiezen voor een CGM, is de mogelijkheid om deze te koppelen aan een insulinepomp zodat je een Hybrid Closed Loop systeem (HCL) krijgt. Als je in aanmerking komt voor een CGM, kun je -bij de 4-jaarlijkse pompwissel- ook een koppelbare pomp vergoed krijgen. Andere redenen voor een CGM zijn: volgoptie van bijvoorbeeld je kind, een betere nauwkeurigheid en betere mogelijkheden voor alarmen.

  Waarom een FGM sensor?

  Redenen om voor FGM te kiezen zijn bijvoorbeeld de vorm van de sensor, de mogelijkheid om alarmen uit te zetten en de langere levensduur van de sensor (14 dagen). Maakt het je allemaal niet uit, dan is de FGM de standaardoptie.

  Waarom een Hybrid Closed Loop (HCL)?

  De HCL is wetenschappelijk bewezen de meest effectieve manier om goede glucosewaarden te behalen. Het algoritme dat de pomp aanstuurt op basis van sensorwaarde neemt het nodige denkwerk uit handen, en de meeste mensen stellen dat hun kwaliteit van leven enorm verbeterd is. Wel moet je een insulinepomp en een sensor dragen en gaan er regelmatig alarmen af.

  De keuze voor een HCL maken?

  Gebruik je nu insulinepennen en wil je over op een HCL? Of mag je een nieuwe pomp uitkiezen en wil je nu of in de toekomst over naar een HCL? Bekijk dan onze keuzehulp voor HCL systemen. Ben je lid van Diabetesvereniging Nederland, dan kun je ook contact opnemen voor vragen die je hebt over een HCL.

  Ik wil een ander systeem, hoe pak ik dat aan?

  Zet goed voor jezelf op een rij waarom je een bepaald systeem wilt gaan gebruiken, en bespreek dit daarna met je zorgverlener. Doorgaans is het vervolgens slechts een kwestie van een machtiging afgeven.

  Welk systeem is het beste is voor mijn kind?

  Laat je als ouder goed voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende systemen en vanaf welke leeftijd de sensoren goedgekeurd zijn. Vaak kan de (kinder)diabetesverpleegkundige je meer vertellen over de systemen en wat er het beste bij jouw kind en gezinssituatie past. Denk daarbij aan de draagbaarheid van de sensor voor je kind, of je graag een volgsysteem wil gebruiken of dat een HCL misschien bij jullie situatie past. Heb je vragen? De belangenbehartigers van Diabetesvereniging Nederland helpen je graag verder.

  Vanaf welke leeftijd een sensor?

  Verschillende sensoren hebben verschillende minimumleeftijden waarvoor ze goedgekeurd zijn.
  Voor kinderen jonger dan 2 jaar oud is vooralsnog geen enkele sensor goedgekeurd. Vanaf 7 jaar oud zijn alle sensoren goedgekeurd. Tussen de 2 en 7 jaar oud is het dus even goed kijken wat mogelijk is.

  Vergoedingsindicaties vanaf 18 jaar

  Als je voor je 18e de CGM gebruikt, behoud je na je 18e verjaardag je indicatie voor de CGM. Als je geen CGM gebruikt dan vervalt op je 18e verjaardag de indicatie voor de CGM. De indicatie voor FGM en bloedglucosemeting via de vingerprikmethode blijft bestaan.

  Zorgverlener vertelt mij hier niet over, wat nu?

  Mogelijk heeft de zorgverlener niet in de gaten dat deze behoefte speelt, of zijn er andere zaken waaraan prioriteit gegeven wordt. Het is daarom extra belangrijk om zelf op de hoogte te zijn, je goed op de afspraken voor te bereiden en dit soort zaken te bespreken. Het kan gebeuren dat jouw zorgverlener een ander idee over de beste oplossing heeft dan jij.

  Praten over je kind met diabetes

  Gesprekken van mensen met diabetes en hun naasten.

  Hulp of advies nodig?

  Diabetesvereniging Nederland biedt haar leden individuele belangenbehartiging aan om te kijken hoe de situatie is, wat er al voor stappen zijn genomen en of er andere opties zijn. Neem contact met ons op en beschrijf de situatie zo goed mogelijk.

  Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

  Via ons magazine Diabc, onze nieuwsbrieven, nieuwsberichten en social media maken we de vele mogelijkheden en ontwikkelingen binnen de diabetestechnologie breed bekend onder zowel achterban als zorgverleners. Dit doen we ook in onze gesprekken met zorgverleners en zorgorganisaties.

  Lees meer over CGM en FGM

  Alles over glucosesensoren CGM en FGM
  Hoe kies ik een HCL?

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid