Een HCL systeem is een systeem dat gebruik maakt van 3 componenten: een insulinepomp, een glucosesensor en een aansturend algoritme. De glucosesensor meet de glucosewaarden in het lichaam, het algoritme interpreteert dat en stuurt vervolgens de insulinepomp aan om meer of minder insuline toe te dienen (precies dat wat de bètacellen van iemand zonder diabetes doen).
Zelf voer je nog wel koolhydraten in, en in bepaalde omstandigheden (zoals bij bewegen) dien je zelf nog in te grijpen. Verder helpt het systeem je automatisch om jouw glucosewaarden zo goed mogelijk tussen de 3,9 en 10 mmol/l te houden.
Met een HCL systeem wordt het mensen met diabetes makkelijker -of eigenlijk überhaupt mogelijk- gemaakt om betere glucosewaarden, minder hypo’s, meer kwaliteit van leven en vele andere voordelen te bereiken.
Gebruikers van HCL systemen geven aan dat hun gezondheid en levenskwaliteit direct stijgt. Daarbij zullen de verbeterde glucosewaarden ervoor zorgen dat je minder kans op complicaties zal krijgen.
Dat uit zich bijvoorbeeld in de HbA1c, waar het veel mensen nooit lukte om onder de HbA1c streefwaarde van 53 te blijven, werd dat met een HCL systeem wél mogelijk.
Een ander voorbeeld is slaap, waar men vroeger continu wakker werd om te meten, corrigeren, meten, corrigeren (herhaal), kan men tegenwoordig lekker doorslapen omdat het systeem meet en corrigeert.
Door het continu meten en corrigeren dat het systeem doet, blijven glucosewaarden veel beter 'In Range' (tussen de 4 en 10) en zijn er dus minder hoge pieken en minder diepe dalen.
Mensen geven aan dat ze meer kunnen werken, beter kunnen sporten, eindelijk weer een sociaal leven kunnen leiden, etc.
Gebruikers van een HCL systeem zijn enorm enthousiast over hun betere gezondheid en kwaliteit van leven en het systeem heeft dus veel potentie. Denk er ondanks dat toch goed over na of een HCL iets voor jou is.
Een HCL gebruiken betekent dat je een pomp en een sensor moet dragen en dat je om moet gaan met alle techniek die daar bij hoort. Er zullen alarmen afgaan, en soms neemt het systeem beslissingen die je zelf misschien niet begrijpt of zelf niet zou nemen. Je moet dan ook bereidt zijn om het systeem (deels) zijn werk te laten doen.
Beginnen met een HCL systeem betekent ook dat je de tijd vrij moet maken om de techniek te leren kennen en te optimaliseren.
Als dit zaken zijn waar je liever niet aan begint, dan is een HCL systeem op dit moment waarschijnlijk niet het juiste middel.
Daarbij is het raadzaam om de verwachtingen die je hebt van een HCL systeem met je zorgverlener te bespreken om een eventuele teleurstelling te voorkomen.
Om een HCL systeem vergoed te krijgen zul je in aanmerking moeten komen voor zowel een (nieuwe) insulinepomp als voor een glucosesensor (CGM). Voor een insulinepomp komen in principe alle mensen met diabetes type 1 in aanmerking als de zorgverlener van mening is dat een insulinepomp of HCL systeem bijdraagt aan je behandeldoelen.
Indien je op dit moment al een insulinepomp hebt, die niet te gebruiken is in een HCL systeem, zul je moeten wachten met kiezen voor HCL systeem totdat je een nieuwe pomp kan kiezen.
Voor een CGM komt op dit moment nog maar een zeer beperkte groep mensen met diabetes type 1 in aanmerking, namelijk personen die onder een of meer van onderstaande groepen vallen:
- Kinderen (mensen onder 18 jaar*)
- Personen met hypo-unawareness
- Personen met herhaaldelijk hoge HbA1c boven 64 mmol/mol (8%)
- Vrouwen met een zwangerschapswens
- Vrouwen die zwanger zijn
Voor CGM en HCL systemen geld dan alsnog dat de zorgverlener van mening moet zijn dat de technologie nodig is en bij zal dragen aan het halen van bepaalde behandeldoelen. Daarbij wordt ook gekeken of je over de nodige kennis beschikt, zoals kennis over het tellen van koolhydraten.
Het is dus mogelijk dat je wel binnen een van bovenstaande groepen valt, maar alsnog niet in aanmerking komt om deze technologie te gebruiken.
*Iemand die 18 wordt en de CGM reeds gebruikt, mag deze blijven gebruiken.
Momenteel is de Tandem t:slim X2 Control IQ officieel goedgekeurd voor kinderen vanaf 6 jaar.
De Medtronic 780G is officieel goedgekeurd voor kinderen vanaf 7 jaar.
Het Accu-Chek DBLG-1 System is vooralsnog alleen beschikbaar voor volwassenen vanaf 18 jaar oud.
Kom je niet in aanmerking voor CGM, maar wil je wel een HCL gebruiken? Dan heb je twee opties:
- Een DIY systeem (Do It Yourself)
- Een ‘HCL-ready’ insulinepomp kiezen en wachten op de CGM vergoeding
DVN probeert al lange tijd om CGM en HCL breed vergoed te krijgen. Dit is een lang proces, waar in (naar onze mening te) kleine stapjes zijn gezet.
Kies je nu een insulinepomp dan zit je daar vier jaar aan vast (ook iets waar wij verandering in willen brengen) en in vier jaar kan er veel gebeuren. Kies daarom alvast een insulinepomp die uiteindelijk in een HCL systeem gebruikt kan worden.
Op dit moment zijn er 3 systemen beschikbaar op de Nederlandse markt:
- DBLG-1 System (Dexcom G6 sensor, met Accu-Chek Insight pomp en DBLG1 algoritme)
- Medtronic 780G (Medtronic sensor, pomp en algoritme)
- Tandem t:slim X2 Control IQ (Dexcom G6 sensor, Tandem t:slim X2 pomp en Control IQ algoritme)
Ook kan je kiezen voor een van de DIY Loop systemen.
We lichten de verschillende facetten van de HCL systemen toe en welke factoren je mee kunt laten wegen in jouw beslissing. De uitkomst krijgt geen Consumentenbond predicaat ‘Beste uit de test’, want de keuze voor een HCL systeem is persoonlijk en de enige die uiteindelijk bepaalt welk systeem het beste bij jou past ben jij zelf.
Om tot de beste keuze te komen is ons advies om eerst de drie onderdelen van het systeem; de sensor, pomp en algoritme, los van elkaar te vergelijken. Om dan vervolgens het systeem als geheel te bekijken en te beoordelen. En dan tot slot op basis van alle factoren die voor jou van belang zijn jouw keuze te bepalen.
Heb je aanvullende vragen of twijfel je nog erg en heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Als lid van DVN kun je altijd contact opnemen. Je bereikt ons op 033 - 463 05 66 (kies 1 voor DVN Winkel en 2 voor de vereniging).
Vragen stellen of meepraten met anderen kan via het diabetestrefpunt. Ook is er een specifieke Medtronic 780 Gebruikersgroep en een Tandem t:Slim Gebruikersgroep op Facebook. Op Facebook en internet kun je met bepaalde zoektermen zoals HCL en closed loop nog meer groepen vinden.
Klik op onderstaande link om naar de website van de fabrikant te gaan:
Medtronic
Tandem
Accu-Check / Diabeloop
Meer info:
Tandem heeft een smartphone app waarmee je de pomp in simulatie kan ontdekken. Zoek daarvoor op 't:simulator' in de appstore.
Bekijk voor infomatie over DIY Loop de website van Loop of AAPS.