Word lid en maak het verschil
Word lid
Oorzaken van diabetes

Oorzaken van diabetes

Iedereen kan diabetes krijgen. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 1 en 2 kunnen verschillende oorzaken hebben. Maar het is niet altijd bekend hoe diabetes ontstaat....

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Iedereen kan diabetes krijgen. Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 1 en 2 kunnen verschillende oorzaken hebben. Maar het is niet altijd bekend hoe diabetes ontstaat. Op deze pagina lees je wat mogelijke oorzaken zijn.

Oorzaken diabetes type 1

Wat diabetes type 1 veroorzaakt, is nog niet bekend. We weten dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het afweersysteem de cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren. Ook weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 groeit. En dat je diabetes type 1 niet kunt voorkomen. Als mogelijke oorzaken van diabetes type 1 worden genoemd :

  • Virussen. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde virussen de kans op diabetes vergroten. Bijvoorbeeld het Epstein-Barrvirus. Dit is een herpesvirus dat onder andere de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.
  • Erfelijke aanleg. Het is dan altijd een combinatie van erfelijkheid en andere factoren. Lees er meer over op onze pagina over diabetes en erfelijkheid.

Oorzaken diabetes type 2

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Leefstijl speelt in belangrijke rol hierin.

De kans op diabetes type 2 wordt groter door:

  • Erfelijke aanleg. Heeft één van je ouders diabetes type 2, dan heb je 2 tot 6 keer meer kans om zelf ook type 2 te krijgen. Als allebei je ouders diabetes type 2 hebben, is die kans nog eens 2 keer groter. Lees er meer over op onze pagina over diabetes en erfelijkheid.
  • (Ernstig) overgewicht. Van alle mensen met diabetes type 2 heeft 80% overgewicht. Overgewicht maakt de cellen in het lichaam minder gevoelig voor insuline.
  • Te weinig bewegen. Bewegen verkleint de kans op diabetes type 2. Probeer daarom iedere dag minstens een half uur intensief te bewegen.
  • Roken. Door te roken worden de cellen in je lichaam ongevoeliger voor insuline.
  • Voeding. Het is bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen de kans op type 2 verhogen. Bijvoorbeeld: frisdrank en andere dranken met suiker (meer dan 330 ml per dag), rood vlees (meer dan 100 gram per dag), vleeswaren (meer dan 50 gram per dag) en eieren (meer dan 7 per week)

Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als de erfelijke aanleg te sterk is.