Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes en erfelijkheid

Waar komt diabetes bij jou vandaan? Als we dat zouden weten, zou dat een wetenschappelijke doorbraak zijn! Wel weten we iets over de erfelijkheid van de verschillende typen diabetes. We hebben de veelgestelde vragen over dit onderwerp voor je verzameld en door specialisten laten beantwoorden. Met dank aan het Erfocentrum

De meeste vormen van diabetes zijn niet erfelijk. Een paar zeldzaam voorkomende vormen van diabetes (MODY en MIDD) zijn dat wel. Die krijg je door een afwijking in een gen. Als je één van deze vormen van diabetes hebt, heeft je kind ook een sterk verhoogde kans op diabetes.

Erfelijke factoren

Bij de meeste vormen van diabetes (zoals diabetes type 1 en type 2) zijn meerdere factoren samen de oorzaak van het ontstaan van diabetes. Erfelijke factoren spelen daarbij een kleine rol. Dit noemen we multifactoriële overerving. Als je één van deze vormen van diabetes hebt, is de kans dat je kind ook diabetes krijgt iets verhoogd. Deze kans ligt hoger voor diabetes type 2 dan voor diabetes type 1.

Aanleg

Je erft overigens niet de ziekte zelf, maar de aanleg om de ziekte te kunnen krijgen. Garanties zijn er echter niet. Komt diabetes type 1 of 2 niet voor in de naaste familie, dan kun je het tóch krijgen.

Veelgestelde vragen

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT

Meer weten over nalaten?

Meer weten over nalaten?

Elke bijdrage helpt ons om ons werk voort te kunnen zetten en ons doel te bereiken. Zodat mensen met diabetes, jong of oud, voluit kunnen leven met diabetes. Neem telefonisch contact op met Astrid de Kooter via 033 463 05 66 of

Stuur een e-mail