Word lid en maak het verschil
Word lid
Wat zijn symptomen van diabetes?

Wat zijn symptomen van diabetes?

Symptomen van diabetes zijn klachten die bij diabetes horen. Diabetes kan verschillende symptomen hebben. Helaas zijn dat ook symptomen die passen bij andere ziektes. Ook komt het voor dat mensen zonder klachten toch diabetes hebben.

Lees meer

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid

Wat zijn symptomen van diabetes (suikerziekte)?

Symptomen van diabetes zijn klachten die bij diabetes horen. Diabetes wordt soms ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes is een aandoening die invloed heeft op de manier waarop je lichaam omgaat met glucose (suiker). Er zijn verschillende vormen van diabetes, maar de meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes kan verschillende symptomen geven. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, omdat het niet altijd duidelijk is dat je diabetes hebt. In sommige gevallen merk je misschien helemaal geen klachten, terwijl de ziekte toch aanwezig is. In andere gevallen kunnen de symptomen al vroeg opduiken, maar lijken ze op die van andere aandoeningen.

Diabetes kan leiden tot klachten zoals veel dorst, vermoeidheid, vaak moeten plassen en een droge mond. Als je een of meerdere van deze symptomen hebt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. De huisarts kan onderzoeken of je diabetes hebt, zodat je op tijd de juiste behandeling kunt krijgen.

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 is een aandoening waarbij het lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt. Insuline is nodig om glucose (suiker) uit het bloed naar de cellen te transporteren, waar het gebruikt kan worden als energie. Bij diabetes type 1 produceert het lichaam dus te weinig insuline. Dit zorgt voor een te hoge bloedsuikerspiegel, wat verschillende klachten kan veroorzaken. De symptomen van diabetes type 1 zijn onder andere:

  • Veel dorst: je lichaam probeert overtollige glucose (suiker) via de urine uit te scheiden, wat ervoor zorgt dat je veel vocht verliest.
  • Vaak moeten plassen: door de hoge bloedsuikerspiegel moet je vaak plassen. Dat kan leiden tot uitdroging.
  • Een droge mond: omdat je veel vocht verliest door het plassen, kan je symptomen van uitdroging krijgen zoals een droge mond.
  • Heel moe zijn: je lichaam heeft moeite om glucose (suiker) om te zetten in energie, waardoor je je snel uitgeput kunt voelen.
  • Wazig zien of oogontstekingen: de hoge bloedsuikerspiegel kan de ogen beïnvloeden, waardoor je wazig kunt zien of last kunt krijgen van ontstekingen.
  • Afvallen: door diabetes blijft de glucose in je bloed zitten in plaats van dat het in je cellen terecht komt. Je lichaam gaat daarom vet en spieren afbreken om energie te krijgen. Hierdoor val je af.
  • Infecties: mensen met diabetes hebben vaak meer last van infecties, zoals urineweginfecties.

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en ontstaat meestal op latere leeftijd. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam minder goed op insuline, of maakt het niet genoeg insuline aan. De symptomen van diabetes type 2 lijken vaak op die van diabetes type 1. De symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere:

  • Moe zijn en zwak voelen: doordat je lichaam moeilijker glucose (suiker) in energie kan omzetten, voel je je vaak moe en zwak.
  • Vaak moeten plassen, vooral ook ’s nachts: de verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je meer moet plassen, en dit kan ook je nachtrust verstoren.
  • Veel dorst: je lichaam heeft meer vocht nodig om de overtollige glucose uit te scheiden.
  • Wazig of slecht zien: door de hoge bloedsuikerspiegel kunnen de ogen worden aangetast, wat kan leiden tot wazig of slecht zien.
  • Wondjes genezen langzaam: hoge bloedsuikerspiegels kunnen het genezingsproces vertragen, waardoor wondjes langer blijven openstaan.
  • Snel in gewicht veranderen: bij diabetes type 2 kun je zowel in korte tijd aankomen als afvallen.
  • Tintelingen in handen of voeten: diabetes kan zenuwen aantasten, wat kan leiden tot tintelingen of een doof gevoel in de handen of voeten.

Voorstadium van diabetes type 2 (prediabetes)

Bij een voorstadium van diabetes (prediabetes) is je bloedsuikerspiegel hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om de diagnose diabetes type 2 te krijgen. Het lichaam reageert al minder goed op insuline. In de toekomst kan dit leiden tot diabetes type 2. In het voorstadium van diabetes heb je vaak geen duidelijke symptomen. Sommige mensen merken wel dat ze vermoeid zijn of meer dorst hebben. Dit kan een eerste teken zijn dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van glucose (suiker). Als je denkt dat je in het voorstadium van diabetes zit, is het belangrijk om regelmatig je bloedsuikerspiegel te laten controleren.

Symptomen door schade aan je alvleesklier

Diabetes kan ook ontstaan door schade aan de alvleesklier, bijvoorbeeld na een operatie of ziekte. Deze vorm van diabetes wordt diabetes type 3c genoemd. De symptomen lijken veel op die van diabetes type 1 en type 2. Je kunt last hebben van vermoeidheid, veel dorst, vaak moeten plassen en gewichtsverlies zonder duidelijke reden. Bij diabetes type 3c kun je daarnaast ook maag- en darmklachten krijgen, zoals diarree en winderigheid. Omdat deze vorm van diabetes minder bekend is, wordt het vaak niet meteen herkend. Het is belangrijk om goed op de symptomen te letten en bij twijfel je huisarts te raadplegen.

Symptomen van te hoge bloedsuiker (hyper)

Bij een hoge bloedglucosewaarde heb je teveel glucose (suiker) in je bloed. Dat heet een hyper. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel eten of drinken, te weinig insuline toedienen of hormonale veranderingen. Een hyper kan soms zonder duidelijke symptomen optreden, maar vaak merk je het doordat je veel moet plassen, extreem dorstig bent, je zwak voelt of moeite hebt met concentreren. Hoe je een hyper moet behandelen, verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden. Het is belangrijk om te leren hoe je een hyper kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Symptomen zoals ‘s nachts vaak plassen en een droge mond

Een veel voorkomende klacht bij mensen met diabetes is dat ze ’s nachts vaak moeten plassen. Dit komt door een te hoge bloedsuikerspiegel, die ervoor zorgt dat het lichaam extra glucose (suiker) via de urine uitscheidt. Hierdoor moet je vaker plassen, vooral ’s nachts. Deze verhoogde urineproductie kan ook leiden tot uitdroging en dat zorgt weer voor een droge mond. Deze symptomen wijzen vaak op een hyper.

Rode vlekken op de benen bij diabetes

Ongeveer 30 procent van de mensen met diabetes heeft huidproblemen. Dit kan komen door een slechte doorbloeding, zenuwschade of een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Een veel voorkomende huidafwijking bij diabetes is het ontstaan van rode vlekken op de benen. Deze vlekken kunnen in de vorm van ovale plekjes verschijnen, die eerst rood en dik zijn en later bruin en schilferig worden. Dit wordt ook wel diabetische dermopathie genoemd. Deze vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen, maar soms ook op de armen en dijen. Als je vreemde plekjes op je huid hebt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Of bespreek het tijdens een controle. Je wordt dan doorgestuurd naar een dermatoloog.

Jeuk en diabetes

Veel mensen met diabetes krijgen last van jeuk. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Diabetes kan het zenuwstelsel aantasten, met jeuk of tintelingen tot gevolg. Ook kunnen verhoogde bloedsuikerspiegels de huid uitdrogen, waardoor deze droog, schilferig en gevoelig wordt. Dit kan ook jeuk veroorzaken. Als je veel last hebt van jeuk, is het goed om dit met je zorgverlener te bespreken.

Wordt diabetes altijd door symptomen ontdekt?

Diabetes wordt niet altijd meteen ontdekt. Diabetes kan soms lang onopgemerkt blijven, omdat de symptomen vaak langzaam ontwikkelen of op andere aandoeningen lijken. Veelvoorkomende klachten, zoals vermoeidheid of een droge mond, kunnen bijvoorbeeld ook door andere gezondheidsproblemen worden veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om regelmatig je gezondheid te controleren. Vooral als je risicofactoren hebt voor diabetes. Zoals overgewicht, een ongezonde levensstijl of een familiegeschiedenis van de ziekte. Het is altijd verstandig om bij twijfel een afspraak te maken met de huisarts. Door middel van een bloedonderzoek kan de huisarts vaststellen of je diabetes hebt of dat er andere oorzaken zijn voor je klachten. Een vroege diagnose van diabetes is van belang om complicaties te voorkomen.