Word lid en maak het verschil
Word lid
Hoe voorkom je diabetes?

Hoe voorkom je diabetes?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Dat geldt soms ook voor diabetes type 2. Bijvoorbeeld als het veel in je familie voorkomt. Maar in veel gevallen kun je de kans op diabetes type 2 wel verkleinen. Dit doe je door gezond te leven.

  Hoe voorkom je diabetes type 1?

  Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de bètacellen in je alvleesklier uit. Je kunt hier niets aan doen.

  Hoe voorkom je diabetes type 2?

  Soms kun je ook diabetes type 2 niet voorkomen. Bijvoorbeeld als het veel in je familie voorkomt. Maar in veel gevallen kun je de kans op diabetes type 2 wel verkleinen. Dit doe je door gezond te leven. Hoe pak je dat aan? Bij overgewicht is de kans op diabetes een stuk groter. Heb je overgewicht? Probeer dan langzaam af te vallen. Doe dit op een manier die bij je past en die je kunt volhouden. Je huisarts kan je hierbij helpen.

  Eet gezond

  Eet gevarieerd en niet te veel. Kies voor voeding met veel vezels, zoals groenten en peulvruchten. Eet zo min mogelijk verzadigd vet en transvet, dat bijvoorbeeld in vlees, koekjes, snacks en sauzen zit. Als je minder vet eet, krijg je meestal ook minder calorieën binnen. Hierdoor kun je afvallen.

  Beweeg voldoende

  Bewegen is gezond. Elke dag een half uur bewegen, is al goed voor je. Je kunt gaan sporten, maar een stevige wandeling of een stuk fietsen is ook goed. Als je maar in beweging bent.

  Leef gezond

  Gezond leven is belangrijk om diabetes te voorkomen. Let daarom ook op de volgende zaken:

  • Probeer stress te voorkomen
  • Rook niet
  • Zorg dat je genoeg slaapt
  • Drink geen of zo min mogelijk alcohol

  Stel haalbare doelen

  Je leefstijl veranderen is niet makkelijk. Stel haalbare, kleine doelen. Zo zie je steeds resultaat en blijf je gemotiveerd.

  Downloads

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid