Word lid en maak het verschil
Word lid
Slaapapneu en diabetes

Slaapapneu en diabetes

Mensen met diabetes type 2 hebben twee tot drie keer zo vaak slaapapneu, vooral als ze overgewicht hebben. Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap meer dan 5 keer per uur (bron: Thuisarts). En de stop duurt...


    Mensen met diabetes type 2 hebben twee tot drie keer zo vaak slaapapneu, vooral als ze overgewicht hebben. Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap meer dan 5 keer per uur (bron: Thuisarts). En de stop duurt langer dan 10 seconden. Door de ademstops krijg je steeds even geen zuurstof. Als je te lang met slaapapneu doorloopt, kan het zuurstoftekort schade veroorzaken aan ogen, zenuwen, nieren, hart en bloedvaten. Je hoeft niet bang te zijn dat je helemaal stopt met ademen.

    Wat merk je van slaapapneu?

    Zelf merk je tijdens het slapen vaak niet dat je slaapapneu hebt. Het kan je partner wel opvallen dat je snurkt of een onregelmatige ademhaling hebt. Overdag kun je wel duidelijke klachten door slaapapneu hebben, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook kun je je erg vermoeid, futloos en prikkelbaar voelen. Sommige mensen voelen zich zelfs depressief.

    Wat kun je zelf doen aan slaapapneu?

    Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen als je slaapapneu hebt:

    • Ben je te zwaar? Probeer dan af te vallen.
    • Drink geen alcohol
    • Gebruik geen slaapmiddelen
    • Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug

    Helpt dit niet, dan is het verstandig om je slaapproblemen te bespreken met je arts. Deze kan je eventueel doorverwijzen voor een behandeling.

    Behandeling van slaapapneu

    • Een bitje in je mond dat je ’s nachts draagt
    • Beademing. Je draagt dan een een kapje op je mond in de nacht. Zo wordt er lucht in je longen ‘geblazen’
    • Soms helpt een operatie.

    Slaapapneu? Doe de test

    Heb je diabetes en wil je weten of je slaapapneu hebt? Doe dan de test ‘Heb ik slaapapneu? op de website van de apneuvereniging om te kijken of je slaapapneu hebt. Komt daaruit dat je vermoedelijk slaapapneu hebt? Ga naar je huisarts of behandelaar. Je krijgt dan een verwijzing voor een slaaponderzoek in een slaapcentrum. Daar kunnen ze de diagnose stellen en oplossingen aandragen.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid