Word lid en maak het verschil
Word lid
BMI

BMI

BMI is een afkorting van het Engelse woord Body Mass Index. Het is een cijfer dat laat zien of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. Het helpt om te weten of je lichaamsgewicht goed is. Je kunt dit getal berekenen voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar.

  Wat is BMI?

  BMI is de afkorting van het Engelse woord Body Mass Index. Het is een cijfer dat laat zien of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. Het helpt om te weten of je lichaamsgewicht goed is. Je kunt dit getal berekenen voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. Voor ouderen en kinderen zijn de cijfers anders dan voor volwassenen tussen 19 en 69 jaar.

  Hoe bereken je de BMI?

  De BMI bereken je door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters het kwadraat (= lengte x lengte). We geven een voorbeeld. Stel je bent een vrouw van 1,73 meter lang en weegt 67 kilogram. Je BMI is dan:

  67 / (1,73 x 1,73) = 22,4

  Bereken je BMI

  Op de website van het Voedingscentrum bereken je snel en gemakkelijk je BMI.

  Verpleegkundige meet lengte van jongen met diabetes

  Wat betekenen de BMI-waarden?

  De BMI-waarden voor volwassen en kinderen zijn niet precies hetzelfde. Lees hieronder wat de verschillen zijn.

  Volwassenen

  De volgende waarden geven een goed beeld voor volwassenen van 19-69 jaar:

  BMI-waardeBetekenis
  Lager dan 18,5Ondergewicht
  Tussen 18,5 en 25Gezond gewicht
  Tussen 25 en 30Overgewicht
  Hoger dan 30Ernstig overgewicht (obesitas)

  Mensen boven de 70 jaar

  Voor mensen boven de 70 jaar zijn geen officiële waarden vastgesteld. Het Voedingscentrum koppelt de BMI voor mensen boven de 70 jaar aan het risico op ziekten. Hierbij liggen de grenzen hoger dan bij volwassenen van 19-69 jaar.

  BMI-waardeBetekenis
  Lager dan 22Ondergewicht
  Tussen 22 en 28Gezond gewicht
  Tussen 28 en 30Overgewicht
  Hoger dan 30Ernstig overgewicht (obesitas)

  Voor sommige mensen werkt BMI niet zo goed. Bijvoorbeeld als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft, heel lang of heel klein bent, of als je een Aziatische achtergrond hebt. Deze uitzonderingen vind je op de website van het Voedingscentrum.

  Kinderen

  Voor kinderen gelden weer andere waarden. Hierbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen jongens en meisje. En ook voor kinderen van Hindostaanse afkomst gelden andere waarden. Wat deze waarden zijn vind je op de website van het Voedingscentrum.

  Middelomtrek

  Je kunt ook de omtrek van je buik (middelomtrek) meten. Dit helpt om te kijken waar het vet in je lichaam zit. Voor je gezondheid is het namelijk minder goed als het vet vooral rond je buik zit. Het Voedingscentrum heeft een duidelijk filmpje gemaakt over het meten van je middelomtrek.

  Vraag advies

  Weet je niet zeker of de cijfers voor jou kloppen? Of wil je advies over jouw gewicht? Ga dan naar een gewichtsconsulent, diëtist of je huisarts.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid