Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes accepteren

Diabetes accepteren

Om mentaal gezond te blijven voelen, helpt het je diabetes te accepteren. Maar accepteren kan lastig zijn. Want als de dokter je vertelt: ‘Je hebt diabetes, een ziekte die niet meer overgaat’, dan is dat een harde boodschap....

  Om mentaal gezond te blijven voelen, helpt het je diabetes te accepteren. Maar accepteren kan lastig zijn. Want als de dokter je vertelt: ‘Je hebt diabetes, een ziekte die niet meer overgaat’, dan is dat een harde boodschap.

  Het is helemaal niet gek als je je daar moeilijk bij kunt neerleggen. Of dat het je boos maakt en je je de diabetes het liefste negeert.

  Gevolgen van het niet accepteren

  Het negeren van je diabetes kan tot gevolg hebben dat je niet goed voor je diabetes zorgt. Dat kan weer leiden tot slechte bloedglucosewaarden. Hierdoor voel je je lichamelijk niet goed. En op de lange termijn kun je complicaties krijgen. Door je te verzetten tegen je diabetes kun je dus steeds verder van huis raken.

  Het is nu eenmaal zo dat je geen volledige controle hebt, maar wel met veerkracht kunt omgaan met alle ups en downs die horen bij het hebben van diabetes.

  Leontine

  Tips om je diabetes te leren accepteren

  Je diabetes accepteren. Dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Misschien heb je wat aan deze tips als je worstelt met je diabetes:

  • Geef jezelf de tijd. Er moet ineens veel gebeuren: meten, prikken, koolhydraten tellen, anders koken. Het kost tijd om daaraan te wennen.
  • Wees mild voor jezelf als het even niet zo goed lukt. Iedereen met diabetes worstelt er af en toe mee.
  • Probeer controle te krijgen over je diabetes. Dat geeft zelfvertrouwen. Als je goede bloedglucosewaarden hebt, voel je je lichamelijk en geestelijk ook beter.
  • Leer zoveel mogelijk. Lees, stel vragen aan je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner of huisarts en volg cursussen.
  • Betrek je partner, vrienden, familie en collega’s bij je diabetes. Daardoor voelt het als minder zwaar.
  • Wissel ervaringen uit met andere mensen met diabetes. Via Facebookgroepen, communitiescursussen, lezingen of activiteiten. Zo merk je dat je niet de enige bent.
  • Laat diabetes niet alles bepalen. Zorg voor ontspanning en afleiding.
  • Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij een (medisch) psycholoog, praktijkondersteuner huisarts ggz of een psychotherapeut.

  Beluister

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid